Workshop Rekenen met prentenboeken

De eerste workshop die Onderwijswereld-PO live aan zal bieden is de workshop Rekenen met prentenboeken. Hoe fijn is het dat je ook wel eens los van de methode rekenen kunt geven! In deze workshop krijg je daar de handvatten voor. We zullen veel praktisch aan de slag gaan. Deze workshop vindt plaats op woensdag 12 juni, in Nieuwegein.

Inhoud van de workshop

Workshop rekenen met prentenboeken

Rekenen met prentenboeken

Tijdens de 2 uur durende workshop Rekenen met prentenboeken, werken we vanuit de theorie naar de praktijk. We kijken naar de leerlijn rekenen voor de groepen 1 tot en met 4. Dit doen we aan de hand van de SLO-doelen. Je zult zien dat deze voor de groepen 1 tot en met 4 elkaar helemaal niet zoveel ontlopen, waardoor differentiëren makkelijk wordt. Ook maken we kennis met de taxonomie van Bloom. Hierbij bedenken we voorbeeldvragen per categorie aan de hand van afbeeldingen en/of tekst uit de prentenboeken.

Na deze theoretische inleiding is het tijd om praktisch aan de slag te gaan. Uit een grote stapel recente prentenboeken, gaan we een selectie maken: welke vinden we wel/niet geschikt om tijdens een rekenles in te zetten. Na deze selectie kiezen we per 2/3-tal een titel uit, die we uit gaan werken tot een lesbrief. Voor iedere pagina bedenken we rekenvragen. Hierbij houden we rekening met differentiatie en met de taxonomie van Bloom. Aan het einde van de workshop ga je naar huis met je eigen lesbrief en met die van je medecursisten, zodat je meteen de volgende dag aan de slag kunt!

Wat leer je in deze workshop?

Taxonomie van Bloom zoals je hem waarschijnlijk kent. Wij gaan ook de horizontale variant bekijken.

 • Inzicht in welke prentenboeken wel of juist niet geschikt zijn om in te zetten in je rekenles;
 • Inzicht in de doorgaande leerlijn rekenen voor de groepen 1 tot en met 4;
 • Vragen stellen aan de hand van een prentenboek met behulp van de taxonomie van Bloom;
 • Meer kennis over de doorgaande leerlijn geeft je de ruimte ook een dag de methode te laten voor wat deze is; je leert jezelf dus ook ruimte geven.

Tijdens de workshop besteden we aandacht aan de verschillende domeinen van rekenen, te weten getalbegrip, meten en meetkunde.

Wat heb je nodig?

– Je eigen laptop
– Na afloop de vrijheid om enkele titels aan te mogen schaffen voor je schoolbieb is een pre! Want hoe fijn is het om in je praktijk meteen door te kunnen pakken met wat je deze dag geleerd hebt!

Kosten?

Tot 24 mei krijg je €10,- korting, en betaal je dus slechts €59,- pp. Daarna geldt de regulier prijs van €69,- per persoon incl BTW.
De cursus gaat door bij minimaal 6 personen. We stoppen de inschrijving bij 20 personen.

Locatie en tijd.

Deze workshop zal plaatsvinden op 12 juni in Nieuwegein. Het exacte adres ontvang je uiterlijk 1 week van tevoren via de mail. We starten om 15 uur.

Reserveer je plekje via onderstaande link! Vol=vol.

https://www.onderwijswereld-po.nl/product/workshop-rekenen-met-prentenboeken/

2 reacties

 1. Kim op 16 mei 2019 om 20:56

  Dit ziet er interessant uit maar bovenstaande datum kan ik niet. Wordt deze workshop nog eens gegeven? En is dit dan ook te koppelen aan sbo kleuters dus meer peuterniveau?

  • Esther van der Knaap op 19 mei 2019 om 11:35

   Dank voor je berichtje. Na de zomervakantie gaan we de workshop nog een keer aanbieden. Los daarvan is het ook mogelijk de workshop op locatie te boeken, wanneer je hem met meer collega’s zou willen volgen.
   Ongeacht welke vorm: ik kan altijd met je kijken naar wat het streefniveau voor je groep is, en daar rekening mee houden in de workshop; geen probleem!

   Hartelijke groet en een fijn weekend,
   Esther

Laat een reactie achter