Fietsverlichting: een lessenserie

Door Esther: Deze week werd bij ons op school en op talloze andere scholen in Nederland een pakket van de ANWB bezorgd, met een toffe tag-aktie. En tevens deze week is de actie van Veilig Verkeer Nederland omtrent goede verlichting, en dus ook fietsverlichting, van start gegaan. Dat deze twee grootheden op het gebied van verkeersveiligheid in deze periode beiden aandacht besteden aan goede verlichting is niet voor niets. Het triggerde mij tot het schrijven van deze blogpost, aangevuld met suggesties voor in je klas. (Mocht je overigens geen pakket van de ANWB hebben ontvangen, je kunt het ook ophalen bij een ANWB winkel bij jou in de buurt)

Verlicht op weg

Hoe komen de kinderen bij jou op school naar school toe? Eigenlijk maakt het voor deze blogpost niet zoveel uit. Feit wil namelijk dat het in hun aller belang is, dat alle weggebruikers op wielen goed verlicht zijn! Goede verlichting vergroot de veiligheid enorm. Ik kan me een artikel herinneren uit het AD/De Gelderlander waarin wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er 30 verkeersdoden en zeker 500 gewonden voorkomen zouden kunnen worden, wanneer er niet alleen in het donker, maar ook overdag verlichting gevoerd zou worden. Zelf heb ik bijvoorbeeld overdag altijd mijn verlichting aan, zowel autoverlichting als mijn fietsverlichting.

Aandacht voor goede fietsverlichting

Ik val op! (fotocredits VVN)

Fietsverlichting aan

Tag een fietspad in de buurt van jouw school! (fotocredits ANWB)

Terug naar de acties van de ANWB en VVN. Het leuke van de ANWB is dat je een tagpakket aan kunt vragen. Hierin zitten zowel een tweetal sjablonen als een spuitbus met spuitkrijt. Wat de ANWB er zelf over zegt: “ANWB wil het verkeer veiliger maken en fietsers er aan herinneren hun licht aan te zetten. Het idee: een sjabloon met de tekst: ‘Zet je licht aan’, en een smiley erachter, die je met spuitkrijt eenvoudig op de fietspaden spuit. Wat blijkt? In plaats van 4 op de 10, hebben 6 op de 10 fietsers na het lezen van de tekst “Zet je licht aan” hun licht aan. De smiley geeft mensen het gevoel dat hun gedrag wordt beloond.”

Ook door VVN worden weggebruikers met goed werkende fietsverlichting beloond, en ook hier kun je als school aan meedoen. Hun pakket: “In het actiepakket zitten materialen om de verlichting van fietsers te controleren. Denk aan handige checklists voor fietsers en een leuke gadget om de fietsers te belonen die hun verlichting goed voor elkaar hebben. Dit jaar is dat een opvallende sleutelhanger met het ‘Ik val op’-logo! De grootte van het pakket is afhankelijk van het aantal fietsen dat je wilt gaan controleren. Dit kun je opgeven bij de aanmelding.” Op moment van schrijven zijn er nog actiepakketten te verkrijgen, zodat je na de herfstvakantie helemaal los kunt gaan!

Soorten fietsverlichting

Koplamp van Hollandbikeshop

Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger (hier spreekt oma) er werkelijk een schurfthekel aan had om mijn verlichting aan te zetten. Die dynamo tegen je voorwiel maakte dat het trappen echt een stuk zwaarder ging. Tegenwoordig is er zoveel keuze aan andere vormen van (automatische) fietsverlichting, dat de vlag van ‘O, wat is het zwaar’, echt niet meer op hoeft te gaan.

Wat mijn vader met enige regelmaat deed, is mij meenemen in het avontuur van slopen! Slopen, educatief verantwoord: ‘onderzoekend leren’, is een briljante manier om de kinderen te laten ervaren en dus onderzoeken op welke manier in dit geval verlichting in elkaar zit. Je hebt niet meer nodig dan een paar fijne lampen met dynamo en de pret kan beginnen. Hoe gaaf is het om dan met je klas op ontdekkingsreis te gaan langs het stroomdraadje! Ik weet wel dat dit vroeger voor mij lessen waren die me nog steeds zijn bijgebleven. Je kunt ook met hen starten door eerst via de link bij het boodschappenlijstje te ontdekken hoeveel verschillende soorten fietsverlichting er wel zijn!

Wanneer je begint met de theorie en vervolgens de kinderen de praktijk laat controleren, en stimuleren, heb je een mooie opbouw voor een lessenserie over Veilig Verlicht de weg op!

Boodschappenlijstje

  1. Fietsonderdelen/verlichting;
  2. Controleset van VVN;
  3. Langs de ANWB

SpeelgoedSpeelgoed

Laat een reactie achter