Een Lapbook werkt!
Door Tineke: Een Lapbook is een eenvoudig mapje (met een verzameling van mini-boekjes, klepjes en ander gevouwen materiaal waarin ruimte is voor tekeningen, verhalen, diagrammen, (chronologische) informatie en nog veel meer. Een Lapbook kan gemaakt worden bij elk wenselijk onderwerp. Denk maar aan: werkstukken, projecten, boekbesprekingen, deel onderwerpen van rekenen/taal of onderzoeken. Zelf vind ik dat de term beelddenken het echte denken in beelden tekort doet. De meeste beelddenkers zijn sensitieve belevers en denkers en ze nemen de wereld multi-zintuiglijk waar (geluid, beeld, gevoel, geur, herinnering). En dit is dan ook precies waarom Lapbooks zo goed bij ze werken.
Voordelen van een Lapbook
Een explosie van kleur en vorm
In een Lapbook wordt gewerkt met kleur, met beelden en met woorden. Zo worden beide hersenhelften aangesproken tijdens het maken van een Lapbook en dit bevordert het leren. Ik heb zelfs leerlingen die me er op wijzen als ik per ongeluk een vouwsel in een verkeerde kleur of alleen maar in het wit heb afgedrukt, een Lapbook vraagt om kleur!
Werken aan inhoud & vaardigheden
Een Lapbook is een geweldige manier om te werken aan inhoud, maar ook aan vaardigheden als onderzoeken, plannen, structureren, presenteren en evalueren te werken. Terwijl de leerling bedenkt op welke manier informatie vorm kan krijgen in een Lapbook, wordt de leerstof gestructureerd en verwerkt. Zelfs als ze in eerste instantie gebruik maken van mijn voorbeelden. Ineens gaan ze los en maken ze andere tekeningen, schrijven de teksten op andere flappen of plaatsen het vouwsel op een andere plek in het Lapbook. En als iets verkeerd uitpakt, leren ze opnieuw te beginnen. Hier komt het grote loslaten voor mij om de hoek kijken, want het liefst zou ik er ordening in aanbrengen. Maar hé, dit is de kracht van een Lapbook. Het gaat immers niet om mijn ordening, maar om die van mijn leerling.
Iedereen kan het.
Jong en oud kunnen aan de slag met het maken van een Lapbook. Het komt tegemoet aan de verschillenden leerstijlen van de ontwerper. Informatie wordt verzameld en op een creatieve manier getoond. Elke Lapbook is een originele creatie en verschilt naargelang het onderwerp en de ontwerper. Er is dan ook geen juiste of onjuiste manier van “Lapbooken” en iedereen kan het!
Aanvulbaar
Een Lapbook is een soort groeidocument. Zo maak ik bijvoorbeeld aan het begin van het schooljaar een map aan waarin alles samenvalt over het rekendomein tijd of meten & meetkunde. Elke keer als we iets nieuws leren over tijd of over meten & meetkunde, vullen we ons Lapbook aan. Zo ontstaat er een mooi document met allerlei gegevens over één onderwerp bij elkaar. Of ik start een remedial teaching traject op rond om breuken/ zinsontleding/ woordsoorten en verzamel met de leerling allerlei gegevens rond om deze thema’s om ze samen te voegen tot een helder geheel.
Terugblik
Ik merk dat leerlingen het heerlijk vinden om regelmatig in de Lapbooks terug te kijken. Mede om deze reden plaats ik er veel mini-spelvormen in. Zo herhalen ze, regelmatig en ongemerkt, de stof op een leuke manier. Daarnaast kunnen ze zien wat ze de afgelopen periode hebben geleerd. Ik merk dat ze vaak trots op zichzelf zijn. “Wow, juf, wat hebben we veel geleerd de afgelopen tijd!”, riep een van mijn leerlingen enthousiast door de klas.
Vooruit kijken
Een Lapbook helpt ook vooruit te kijken. Om orde aan te brengen in een Lapbook moet je van tevoren immers enigszins weten wat er allemaal geplaats moet worden. Hierdoor werk je top-down en dit werk geweldig voor de beelddenkers in je klas. Zelf maak ik gebruik van de leerlijnen van de SLO en vertaal deze naar de leerlingen. Vaak wordt het de voorkant van het Lapbook (in tekening vorm) en helpen de leerlingen me mee in het ontdekken welke inhouden we al verwerkt hebben en wat we nog in kaart mogen gaan brengen. Hoge betrokkenheid dus!
Spieken?
Kinderen in mijn praktijk en voorheen in mijn klas mogen gebruikmaken van Lapbooks tijdens het oefenen. Het is immers hun eigen grote spiekboek. Door gebruik te maken van het Lapbook tijden het zelfstandig werk gaat deze nog meer leven en merk ik dat kinderen tijdens de toetsen vaak beter tot hun recht komen. De inhoud is immers verankerd op verschillende niveaus.
Inspiratie opdoen
Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om aan de slag te gaan met Lapbooken. Tip: Houdt het in het begin klein, want in de ruim vijf jaar dat ik er nu gebruik van maak merk ik dat je jezelf soms voorbij kunt galopperen, waardoor je enthousiasme verdwijnt. Start bijvoorbeeld met een thema behorende bij wereldoriëntatie of nodig kinderen uit om hun boekbespreking op deze manier voor te breiden. Om je op weg te helpen vind je hieronder sites waar je inspiratie op kunt doen & sjablonen kunt vinden.
http://lapbooksindeklas.weebly.com/
https://jufyvon.blogspot.com/2014/05/lapbooks-maken.html
https://plusklas-unique.yurls.net/nl/page/842094#boxes-container
of volg mij op Facebook of Instagram, want daar plaats ik vaak nieuwe Lapbooks: https://www.facebook.com/kindertalenten/ & https://www.instagram.com/kindertalenten/
Lapbook:
De term ‘Lapbook’ werd voor het eerst bedacht door een Tammy Duby, een thuisschoolmoeder en schrijver uit Virginia, USA. Ze gaf deze naam aan het ‘boek’ omdat het in de schoot (lap) van het kind past (net zoals een ‘laptop’).
Ben je blij met onze website? Via Onderwijswereld-PO.nl kun je bestellen bij Bol. Geeft ons een kleine commissie, terwijl het jou niks extra kost ?
Groepsvorming het jaar rond – maak van je klas een positieve groep
Verlang je naar een groep waarbij kinderen elkaar in hun waarde laten, respecteren, zelf problemen op kunnen lossen en bovenal zichzelf mogen en kunnen zijn? In deze online training nemen wij je een schooljaar lang aan de digitale hand mee om van jouw klas ieder jaar opnieuw een positieve groep te maken. Jet tweede jaar hou je toegang tot alle materialen en filmpjes, om ook je volgende groep weer goed te kunnen begeleiden. Al met al heb je dus 2 jaar lang plezier van je training!