Terrorisme; hoe bescherm je de kinderen?

Nooit gedacht een onderwerp als terrorisme toe te voegen als onderwerp. Zeker niet omdat die (vermoedelijke!) terrorisme in onze achtertuin plaatsvindt. Scholen in Utrecht, Nieuwegein en Houten sluiten de deuren. Maar hoe bescherm je de kinderen tegen terrorisme?

Resumé

tram Utrecht

Tram Utrecht. Foto ingezonden RTV Utrecht

Vanmorgen zagen we een traumahelikopter overkomen. Op zich niks bijzonders, dat gebeurt hier met grote regelmaat. We gingen gezellig verder met ‘de maandagochtend koffie’. Vervolgens ging de telefoon; een melding van Nu.nl. Het vermoeden van een terroristische aanslag in de tram in Utrecht. We zetten het journaal aan, in de hoop dat er meer nieuws voorbij komt. Dat nieuws bleef, en blijft, non-stop komen. Niet alleen Utrecht, maar heel Nederland staat op zijn kop. Het lijkt om terrorisme te gaan en het dreigingsniveau wordt opgevoerd tot niveau 5. Al is dat waarschijnlijk grotendeels van organisatorische aard, het is een rare gewaarwording.

Dichtbij

De telefoon blijft gaan. “Mam, mijn klasgenoot zat in de tram precies hiervoor! Dit is echt heftig!” Dochter zit op school in Houten, en heel even werd Houten als vluchtplaats genoemd. Ik besluit naar huis te gaan. Op straat kom ik een verhuisde ouder van mijn school tegen. Ze stapt in de auto om haar kinderen van school af te gaan halen. “Nu het nog kan”, zegt ze.

Op school

Alle scholen in Utrecht sluiten de deuren. Ook in Nieuwegein en Houten lijkt dit het geval te zijn. Onze ‘bonusdochter’ appt dat op haar school, hartje Utrecht, de deuren op slot zitten, letterlijk. De kinderen kunnen wel de politiehelikopters over zien gaan. De sfeer in de klas is gespannen. Bso’s komen de kinderen niet ophalen na schooltijd. Ouders wordt ook afgeraden de straat op te gaan in haar omgeving. Daar zit je dus als leerkracht met een klas en een school vol kinderen. Hoe je leg je ze uit wat er aan de hand is? Dat hun veilige omgeving niet meer veilig is? Hier bestaat geen protocol voor, althans niet bij ons op school. Op mijn eigen school, in IJsselstein, is een bericht uitgegaan naar ouders. De kinderen mogen vandaag niet alleen naar huis.

Wat kun je doen als leerkracht? Ik denk alleen maar wat je normaal gesproken ook doet. Terug naar de basis. Een veilige plek binnen de muren van je school blijven creëren, zelfs wanneer de omgeving aan de andere kant van die muur momenteel alles behalve veilig is…

3 reacties

  1. Wencke op 18 maart 2019 om 15:04

    Sterkte vrouwke… heftig, heel heftig!

  2. Lifestyle Mommy's ~ Linda op 18 maart 2019 om 21:12

    Wat een heftige blog zeg, ik krijg er kippenvel van. Dit is weer een zwarte dag voor velen ?

  3. Marieke op 18 maart 2019 om 22:06

    Wow heftige dag zo Esther! Pfffff

Laat een reactie achter