Zoek de verschillen

Door Tineke: nog steeds geef ik als remedial teacher regelmatig online les. Ik sluit deze lessen bijna altijd af met het spel – zoek de verschillen. Ook in de laatste fase van het schooljaar zet ik de spelvorm zoek de verschillen regelmatig in. In deze blog inspiratie om deze spelvorm om verschillende redenen en op diverse manieren in te gaan zetten.

Oefening in woordenschat

Wanneer ik het spel online speel, wordt er een groot beroep gedaan op de woordenschat en zinsbouw. Ideaal voor mijn cluster 2 leerlingen. Daar we online beiden in hetzelfde spel zitten, maar de kinderen niets kunnen aanklikken, moeten ze mij met woorden en zinnen duidelijk maken waar het verschil te vinden is. Ze gebruiken daarnaast op een effectieve manier links en recht en krijgen door het verschuiven van mijn cursor directe feedback op hun gesproken taal. Mochten we er samen echt niet uitkomen, dan mogen ze met hun “schrijfgerei” een kruisje zetten. Online maak ik graag gebruik van de website – computer meester (https://www.computermeester.be/zoek-de-verschillen/zoek-de-verschillen.htm#vakantie)

Herhaling

Om in de laatste weken zaken nogmaals te herhalen, maak ik zelf zoek de verschillen kleurplaten. Dit doe ik graag bij spelling op het gebied van weet woorden. Soms zijn leerlingen zo geïnspireerd dat ze zelf ook een kleurplaat willen maken. Ik geef ze dan altijd de tip om kleurplaat een in potlood te maken. Dit wordt de basis. Ik leg deze onder de printer en laat de lijnen met zwarte fineliner overtrekken. De potlood versie gaat terug naar de leerling. Hij mag hier kleine aanpassingen doen. Denk aan dingen weggummen of er iets kleins bijplaatsen. Daarna mag deze versie ook worden overgetrokken. Nu heb je twee bijna identieke tekeningen, met een X-aantal verschillen. Een super leuk werkje, waarbij de hersenen aan het werk gezet worden :).

Voor de fun

Super leuk voor kamp, juffen- meesterdag, een pleinfeest of gewoon om lekker tussen door te bewegen is de versie van Jantje beton (https://www.speelbeweging.nl/zoek-de-verschillen/).

Deze variatie kun je buiten spelen. Je spreekt van tevoren af wat het speelterrein is en plaatst hier materiaal. Nadat het tableau neergelegd is krijgen de deelnemers tijd om er even naar te kijken. Daarna doen ze de ogen dicht en verschuift de maker een aantal dingen. Kun jij de verschillen vinden?

Meesterwerk werkt!

Prikkelende starten bij een nieuw thema van zaakvakken zorgt voor een grote betrokkenheid. Regelmatig zet ik de werkvorm – zoek de verschillen in. Zo zijn de extreme spot-de-verschillen-boek mooi en effectief in te zetten bij wereldzaken. Het boek Het ultieme zoek verschillen boek Holland editie is prachtig om Nederland onder de loop te nemen.

Neem zo ie zo eens een kijkje in de wereld van zoekboeken. Zo geeft het boek meesterwerk me de kans om kinderen aan de slag te laten gaan met 40 meesterwerken uit de schilderkunst. We ontdekken samen verschillende stijlen uit de schilderkunst en proberen samen de 800 verschillen terug te vinden.

Op de foto

Een super leuke versie die in allerlei moeilijkheidsgraden te maken is. Op de foto gaan! Denk goed na over de plek waar je de foto maakt, wat je aantrekt en welke houding je aanneemt. Staat alles zoals je wilde? Maak dan nu de foto. Voor de tweede versie kun je van houding veranderen, iets toevoegen of wegnemen van je outfit of je zet iets anders in de achtergrond. Genoeg variaties te bedenken. Ben je tevreden? Klikken maar.

De foto versie kun je ook nemen in de flatlay versie. Je fotografeert een aantal voorwerpen strak van boven. Daarna maak je een andere compositie en fotografeer deze weer. Een werkje waar je jarenlang plezier van gaat hebben!

Zoek de verschillen
Pin dit bericht voor later

Laat een reactie achter