Vliegenmepper met f/v/s/z

Ken jij het spel vliegenmepper al?

Door Esmee: Is het woord met f, v, z of s? “Juf! Is dit woord met de harde of zachte f?!”. Het blijft toch een hele uitdaging om sommige spellingsregels te onthouden. Om de verschillende woorden een keer op een actieve manier aan te bieden, heb ik het spel  vliegenmepper gemaakt.

Wat je nodig hebt voor Vliegenmepper

  • A3-blad met de 4 categorieën per viertal (printen op A4, en even vergroten);
  • Lijst met categoriewoorden;
  • (Eventueel PowerPoint vanaf dia 3)

Werkwijze Vliegenmepper

De kinderen zitten in groepjes van 4, met in het midden van hun team een A3-blad met de vier categorieën. Als leerkracht zeg je een woord van de lijst (eventueel inclusief PowerPoint) en geeft de kinderen vijf seconden denktijd. Bij ‘0’, leggen de kinderen hun hand op de goede categorie.
De leerkracht checkt snel de teams en geeft het goede antwoord. Vervolgens wordt het nieuwe woord gegeven, waarna de leerlingen weer 5 seconden denktijd krijgen. Zo gaat het spel verder tot alle woorden gegeven zijn.

Tips

  • Je kunt dit spel spelen met de hele klas tegelijk. Gebruik hiervoor de PowerPoint vanaf dia 3. Eerst lees jij het woord voor, daarna laat je het woord op het bord zien;
  • Je kunt dit spel ook op afstand spelen. Zorg dan dat de kinderen allemaal de 4 letters hebben, en bij ‘0’ houden ze de juiste letter omhoog;
  • Spelen in een kleiner groepje? Laat 1 van de leerlingen de woorden voorlezen en de anderen spelen.

Je vindt de download in de vorm van een PowerPoint onderaan deze blogpost.

Laat een reactie achter