Uitgebuit! Het spel tegen mensenhandel

Uitgebuit is ontwikkeld door 5 studenten van Hogeschool Ede

Mensenhandel is helaas iets van deze tijd en het gebeurt dagelijks. Het lijkt een ver van ons bed show, maar dat is het niet. Mensenhandel is geen makkelijk onderwerp voor kinderen maar ook voor volwassenen niet. Toch geloven wij dat het ontzettend belangrijk is om kinderen al jong te onderwijzen over dit onderwerp. Wat is mensenhandel? Wat zijn de signalen? Waar kan ik terecht als ik signalen zie? Hoe zorg ik ervoor dat ik zelf niet in de handen val van een mensenhandelaar?

Jonge slachtoffers

Wij zijn Esther, Hanneke, Lisanne, Nienke en Pauline, 5 enthousiaste studenten die zich de afgelopen 10 weken hebben verdiept in het onderwerp mensenhandel. Sinds begin dit schooljaar volgen wij de minor Aanpak Mensenhandel op de Christelijke Hogeschool Ede. Al snel kwam naar voren dat de drie pabostudenten Esther, Nienke en Pauline het belangrijk vinden om het onderwerp mensenhandel onder de aandacht te brengen in groep 7 en 8 van de basisschool. Met name het onderwerp loverboys kwam hierbij naar voren. Na kort onderzoek zagen we dat slachtoffers steeds jonger worden en dat er al slachtoffers vallen vanaf 10 jaar. We schrokken van deze jonge leeftijd en vanaf dat moment was het voor ons duidelijk: hier moeten we wat mee doen!

Wat is mensenhandel?

Mensenhandel is het werven, vervoeren of verhandelen van mensen die onder dwang werk moeten verrichten. Het doel is altijd uitbuiting. Denk bijvoorbeeld aan seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting of orgaanhandel. Het slachtoffer wordt gebruikt en uitgebuit, de opbrengst gaat vervolgens geheel of deels naar de mensenhandelaar.

Het spel: Uitgebuit!

Uitgebuit
Uitgebuit: Het spel tegen mensenhandel

Om dit onderwerp onder de aandacht te brengen bij kinderen vanaf 10 jaar, hebben wij ervoor gekozen om een spel te ontwikkelen. Wij geloven dat informatie in de vorm van een spel kinderen aanspreekt, beter blijft hangen en het handvatten geeft om in hun eigen leven toe te passen en te herkennen.

Het spel Uitgebuit! bevat vragen, stellingen, dilemma’s, opdrachten en weetjes waarbij ieder kind op een actieve manier aan de slag gaat met het onderwerp mensenhandel. De strijd elementen in het spel, de kans om geld te verdienen en de kans om het geld ook weer te verliezen, zorgen ervoor dat kinderen gemotiveerd worden om vragen goed te beantwoorden en opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren. Zoals eerder benoemd is het onderwerp mensenhandel ook niet makkelijk voor volwassenen. Om hen te helpen met dit onderwerp, is er aan het spel ook een handleiding toegevoegd voor volwassenen.

Wij hopen dat kinderen, met behulp van dit spel en de gesprekken met een leerkracht of ouder, de gevaren en signalen van mensenhandel leren (her)kennen. Om henzelf en anderen om hen heen te beschermen tegen mensenhandel.

Wil jij je leerlingen of kinderen meer leren over mensenhandel? Download dan nu ons spel Uitgebuit! Hét spel tegen mensenhandel.

Voetnoot: Lees als eerste het document ‘Stappenplan’. Voordat je het spel gaat spelen, verdient het aanbeveling met de kinderen de verschillende bronnen die er genoemd worden te verkennen. op deze manier geef je het spelen van het spel daarna nog meer diepgang.

uitgebuit
PIN voor later

Laat een reactie achter