Rainbow Pebbles
Spelen, bouwen en ontwerpen met de
Rainbow Pebbels
Stenen van gekleurde kunststof waarmee je afbeeldingen kunt leggen. Dat zijn, kort door de bocht, Pebbles. Pebbles is het Engelse woord voor steentjes. Iets preciezer nog: voor platte steentjes.
Ze worden in verschillende verpakkingen verkocht. Eerst zullen we je kort laten zien wat je er volgens de verpakking mee kunt, vervolgens laten we je we 10 alternatieve manieren zien om met de Pebbles te spelen.
STEAM
Pebbles vallen volgens de verpakking onder de categorie STEAM speelgoed. Wat staat voor Science (wetenschap), Technology (techniek), Engineering (bouwkunde) en (And) Mathematics (wiskunde). In de verpakking vind je 36-48-252 Pebbles aangevuld met verschillende activiteitenkaarten.
De activiteitenkaarten bij de Pebbles
In de verschillende verpakkingen vind je verschillende soorten kaarten. Alle kaarten hebben de volgende doelen centraal staan:
– ontwikkelen van de fijne motoriek;
– leren sorteren;
– leren tellen;
– volgorde leren herkennen;
– structuren kunnen namaken;
– structuren kunnen ontwerpen;
– creatief denken stimuleren
Nu kun je over die laatste discussiëren, want in hoeverre is het nog creatief denken wanneer de meeste opdrachten al gegeven worden? Gelukkig zijn er ook meerdere kaarten waarbij de kinderen iets vrijer gelaten worden, en creatief denken dus wel gestimuleerd wordt. Zie de afbeeldingen ter verduidelijking.
10 Andere manieren om met de Pebbles te spelen
- gebruik ze in de zandtafel;
- laat de kinderen dammen bouwen in de watertafel;
- neem ze (samen met ander bouw- en constructiespeelgoed) mee naar buiten;
- samen met een maatje: wie bouwt de hoogste stapel?;
- ook met een maatje: wie bouwt de stapel met de meeste stenen?;
- leg om de beurt een steen op je eigen steen. Valt je stapel om, heeft de ander gewonnen;
- plak stickers of afbeeldingen uit een prentenboek waar je over werkt op de steen, en je hebt mooie gekleurde vertelstenen! (lijm op waterbasis, en je hebt de stenen zo weer schoon)
Dobbelen: - Neem een dobbelsteen waar je 1 en 2 op zet. Gooi met de dobbelsteen en stapel. Wie komt het hoogst?;
- Neem een dobbelsteen waar je 1 en 2 op zet. Spreek aan afstand af van A naar B (plak eventueel stukjes tape om start en finish aan te geven).
Gooi met de dobbelsteen en leg het aantal stenen neer. Wie is het eerste aan de overkant? De stenen moeten elkaar wel raken!; - Neem een kleurendobbelsteen. (verder als spel hierboven, alleen dan op kleur)
Je kunt met de Pebbles prima buiten spelen. Lees hiervoor ook de blog ‘Neem de bouwhoek mee naar buiten‘.
Groepsvorming het jaar rond – maak van je klas een positieve groep
Verlang je naar een groep waarbij kinderen elkaar in hun waarde laten, respecteren, zelf problemen op kunnen lossen en bovenal zichzelf mogen en kunnen zijn? In deze online training nemen wij je een schooljaar lang aan de digitale hand mee om van jouw klas ieder jaar opnieuw een positieve groep te maken. Jet tweede jaar hou je toegang tot alle materialen en filmpjes, om ook je volgende groep weer goed te kunnen begeleiden. Al met al heb je dus 2 jaar lang plezier van je training!