Fijne motoriek verbeteren

Fijne motoriek verbeteren

Door Sylvia: voor we kinderen kunnen leren schrijven, moet er eerst een heleboel gebeuren in de fijn motorische ontwikkeling. Daar is in groep 1 en 2 veel aandacht voor en het gebeurt natuurlijk voornamelijk door kinderen lekker te laten spelen. We vergeten wel eens dat het ook in de hogere groepen nog belangrijk is om die fijne motoriek te blijven stimuleren. Dat kan je doen door je schrijflessen te geven, maar dat kan ook door te leren van de kleuters: namelijk door lekker te spelen.

In deze blog deel ik een paar spelletjes die kinderen tot in groep 8 leuk vinden om te doen en ook nog eens goed zijn om de fijne motoriek te stimuleren. Waarschijnlijk zijn de meeste spelletjes op school wel te vinden, dus sla je schrijfles een keer (of wat vaker) over en ga in plaats daarvan lekker aan de slag met deze spelletjes.

Ezeltje strekje

Een spel waarbij kinderen bezig zijn met de fijne motoriek en ondertussen ook nog eens een spannend spel spelen. Het is de bedoeling dat ze alle bagage van de ezel op zijn rug leggen, zonder dat hij zich strekt. Als hij dat wel doet, vliegt de bagage namelijk in het rond!

Toren van Pisa

Alle poppetjes op de toren zetten, zonder dat er eentje vanaf glijdt. Dat klinkt makkelijk, maar dat valt nog tegen. De toren wiebelt namelijk alle kanten op! Wie als eerste al zijn poppetjes op de toren heeft gezet, is de winnaar.

Een variant op dit spel is het ijsberg pinguïn spel. Het idee is hetzelfde, alleen plaats je dan pinguïns op ijsschotsen waar ze niet vanaf mogen glijden.

Mikado

Dit spel is een klassieker en blijft leuk. Door de kleine stokjes op te tillen die niet mogen bewegen, ben je ontzettend bezig met fijne motoriek. Je hebt ook grotere varianten, die zijn ook erg leuk. Als je verschillende formaten hebt, zou je zelfs een circuitje met alleen maar Mikado kunnen doen: elk spel in een ander formaat, maakt ook dat elk spel anders gespeeld wordt (en een beroep doet op andere aspecten van de fijn motorische ontwikkeling).

Jenga

Maak de toren steeds groter en zorg dat hij niet omvalt, dat is de korte samenvatting van het spel Jenga. Favoriet bij menig kind! Jenga is ook een spel wat je in verschillende formaten kunt aanschaffen: van heel klein tot heel groot. Ook hier kun je dus verschillende fijn motorische vaardigheden oefenen, door te variëren in de grootte van het spel. Bij de kleine versie gaat het voornamelijk om sturing vanuit de vingers, terwijl bij de grootste varianten ook de bovenarmsturing belangrijk is.

Zenuwspel

Het verplaatsen van de beugel, zonder het ijzerdraadje te raken: dat is best een uitdaging! Je hebt verschillende varianten en het blijft een leuk spel. Door zelf wat schilderstape op sommige plekken van het ijzerdraad te plakken, kun je het iets makkelijker maken. Dan heb je wat rustpunten onderweg.

Dokter Bibber

Dokter Bibber lijkt heel erg op het zenuwspel, alleen speel je dit met meerderen. Dat maakt het alleen maar leuker natuurlijk! Ook bij dit spel is de fijne motoriek belangrijk. Daarnaast wordt bij dit spel de pengreep ook nog eens extra gestimuleerd.

Eendjes vissen

Met je hengel een eendje uit het water vissen is zo makkelijk nog niet. Wél erg leuk. De andere variant, met visjes die uit het water gevist moeten worden, is ook een optie.

Vlooienspel

Bij dit spel is het de bedoeling dat je schijfjes in een bakje schiet, door hem met een wat groter schijfje te laten springen. Net als vlooien doen. Best een uitdaging, helemaal als de schijfjes kleiner zijn.

Je ziet het, spelletjes zat! Er zijn er natuurlijk nog veel meer, ga maar eens kijken in de spelletjeskast bij jou op school. Alles waarbij je bijvoorbeeld moet vangen is ook een mooie oefening voor de oog-hand coördinatie (zoals Mr. Bucket). Of misschien heb je wel een spel met kleine pionnetjes (denk aan Zeeslag) om de pengreep te oefenen? Zet 6 spelletjes klaar en maak groepjes van je klas. Vervolgens gaan ze de spelletjes in deze groepjes spelen. Dat hoeft natuurlijk niet in 1 middag, maar kan je best over een paar weken verspreiden. Zo zijn we meerdere keren bezig met hun fijn motorische ontwikkeling en is het ook nog eens gezellig in de klas!

Fijne motoriek verbeteren
Pin dit bericht voor later

Laat een reactie achter