De bouwhoek mee naar buiten!

Doe jij dat wel eens: de bouwhoek mee naar buiten?

Met de zomerse maanden in het vooruitzicht, is het heerlijk je binnen naar buiten te verplaatsen. Er zijn voldoende materialen die je zowel in de klas als buiten kunt gebruiken. In dit blogbericht nemen we de bouwhoek mee naar buiten: de Stekkels, Pebbles, Resources en Mobilo (constructie) zijn de gelukkigen!

Mix en match

In de klas heb je de materialen vaak netjes, soort bij soort opgeborgen. Het is daarbij fijn wanneer je de materialen zo op kunt bergen, dat de kinderen ze nog wel kunnen zien. Een doorzichtige bak of open mand zien er nu eenmaal aantrekkelijker uit dan dichte houten bakken of kasten. De kinderen zullen de materialen ook eerder door elkaar heen gaan gebruiken, en lekker gaan expirimenteren.
Wanneer je materialen mee naar buiten neemt, kun je er voor kiezen ze allemaal al in 1 bak mee te nemen. Kijk even wat qua gewicht haalbaar is. Een bak met Stekkels is nu eenmaal een stuk lichter dan een bak vol met een Haagse set.
Op het plein, in de zandbak, in de moestuin
Overal is plek om te bouwen en met constructiemateriaal te werken. Wanneer je met de kinderen de spelregels bespreekt, is er veel mogelijk!

10 opdrachten om buiten te doen

Download onderaan pagina

Vinden de kinderen het soms lastig om tot spelen te komen? Je kunt ze een gerichte opdracht meegeven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ontwerp een apparaat dat de plantjes water kan geven (Mobilo);
  • Bouw een plantenpot van de Pebbles;
  • Ontwerp een vogelhuisje van de Stekkels;
  • Maak een bouwterrein in de zandbak (Resources);
  • Bedenk een dier dat niet in de zandbak durft (Pebbles);
  • Ontwerp een graafmachine voor de zandbak of de moestuin (Mobilo);
  • Ontwerp een huis dat goed op zand kan blijven staan (Stekkels);
  • Maak een kettingreactie met de materialen van de Resources;
  • Hoe hoog kun je stapelen met.. (kies een materiaal maar keuze);
  • Combineer alle vier de materialen en ontwerp een dierentuin.

Affijn, de mogelijkheden zijn eindeloos!

bouwhoek buiten
bouwhoek buiten
bouwhoek buiten
bouwhoek buiten

Schoonmaken

Los van de Stekkels, kun je alle gebruikte materialen makkelijk schoonmaken met een doekje of in een bakje sop. Zelf deed ik speelgoed dat schoongemaakt moest worden in de watertafel. De kinderen maakten er met sop een heus schoonmaakfestijn van, en aan het einde van het spel was het materiaal weer schoon. Easy does it!
De Stekkels gebruik je liever niet in de aarde. De aarde verkleurt het beukenhout, en laat het er best vies uitzien. In de zandbak zijn de Stekkels prima te gebruiken, net als op het plein. Leg er bij voorkeur nog even een zeiltje onder, om beschadiging bij vallen te voorkomen.

Meer weten over deze materialen

Voor alle materialen hebben we ook losse blogs gemaakt. Zo kun je kijken wat de inhoud van een verpakking is, en wat je precies met het materiaal kunt. Je vindt ze via de links hieronder. Helemaal onderaan de pagina vind je de download met bouwopdrachten
Pebbles
Stekkels
Resources
Mobilo

Laat een reactie achter