Zeven manieren om groepjes te maken in de klas
In mijn klas wordt veel samengewerkt. Van samenwerken leer je namelijk veel: voor jezelf opkomen, je eigen mening vormen, naar anderen luisteren, je verplaatsen in andermans gedachten, vertrouwen hebben in de ander, goede afspraken maken en compromissen sluiten. Ik wil dat mijn leerlingen gedurende het schooljaar met zoveel mogelijk verschillende kinderen samenwerken.
In dit blogartikel geef ik zeven verschillende manieren om groepjes te maken.
Kwartet
Pak een kwartetspel en tel af hoeveel kaartjes je nodig hebt.
Deel de kaartjes uit. Alle leerlingen met hetzelfde kwartet werken samen.
Hoeken
Hang in het begin van het schooljaar in elke hoek van het lokaal een gekleurd kaartje (bijvoorbeeld rood/geel/blauw/groen). Zo kun je het hele jaar op een eenvoudige manier gebruik maken van de werkvorm Hoeken.
Je kunt nu de groep verdelen over de vier (of drie) hoeken.
Dat kan met een opdracht: “Ga in de hoek staan die op jou van toepassing is.” Vervolgens kun je ontelbaar veel dingen bedenken. Bijvoorbeeld na de uitleg van de opdracht.
Vervolgens zorg je dat de kinderen in het groene of blauwe vak in een groepje zitten met iemand uit het rode vak.
In De Rij
Je bedenkt een onderwerp waarin de leerlingen verschillen. Zeg dan: “Ga op volgorde staan van …” (voornaam, geboortedag, lengte, schoenmaat, hoe laat je opstond, aantal huisdieren) Als de leerlingen staan, kun je aftellen 1-2-3-4-5-6-7-8 (Het aantal leerlingen gedeeld door 3 of 4). De leerlingen met dezelfde nummers vormen een groepje.
In mijn lokaal kan overigens niet letterlijk één rij gevormd worden. Daarom wordt de rij vaak een halve cirkel ?
Social Shuffle
De Social Shuffle is een gratis online tool, die de klasopstelling door elkaar husselt.
Ik Ook Groepen
De werkvorm ‘Ik Ook Groepen’ is een manier om de leerlingen te laten ontdekken wat ze wel en niet gemeen hebben met hun klasgenoten.
De werkvorm gaat als volgt:
1. De leerkracht stelt een vraag, zoals “Wat is je lievelingskleur?”.
2. Iedereen met hetzelfde antwoord gaat bij elkaar staan.
Nu kun je als leerkracht de groepjes voor de vervolgopdracht maken: kinderen met hetzelfde antwoord bij elkaar óf juist gemengde groepen.
Ideeën voor vragen:
* lievelingskleur
* leukste sport
* favoriete land
* lievelingsdier
* droombaan
* lekkerste toetje
Groepjesmaker
Groepjesmaker is een gratis online tool. Je voert (typt of plakt) eerst alle namen in. Klik dan op “namen toevoegen”. Vervolgens kies je hoeveel groepjes je wil maken. En dan verschijnen de groepjes in beeld.
Zelf groepjes maken
Wat ik zelf vaak doe is de groepjes maken, gebaseerd op niveau, vaardigheden, of op met wie ze nog niet hebben samengewerkt.
Hoe stel jij je groepjes samen?
Ben je blij met onze website? Via Onderwijswereld-PO.nl kun je bestellen bij Bol. Geeft ons een kleine commissie, terwijl het jou niks extra kost ?
[…] Dit blogartikel is eerder verschenen op de site van Onderwijswereld-Po.nl. […]