Twee keer scheiden

Door Esther: Als kind van gescheiden ouders, ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van scheiding. Ik kan me nog herinneren dat mijn vader me vertelde, dat mijn moeder wilde scheiden. En dat, in mijn beleving, de rechter een paar weken later de beslissing nam me aan mijn moeder toe te wijzen. Bizar vond ik het als 11-jarige dat iemand die jou en je situatie helemaal niet kende, zomaar zulke beslissingen mocht nemen. In dit geval wellicht ook niet een heel verstandige keuze, maar dat terzijde. Het heeft me uiteindelijk wel verrijkt als leerkracht. Ik heb een soort van 6th sense voor kinderen van gescheiden ouders, en kinderen met onveilige thuissituaties. Ruim 1 op de 3 huwelijken strandt. Dat maakt dat je onherroepelijk te maken hebt/krijgt met kinderen van gescheiden ouders in je klas. In dit blog 2 verschillende titels die goed aansluiten bij het thema van scheiden.

Tim er tussenin

Meer lezen en bestellen

Tim Douwsma is ook een kind van gescheiden ouders. In Tim er tussenin beschrijft hij de scheiding van zijn ouders en de manier waarop hij dit beleefd heeft. Het boek kun je eigenlijk op verschillende manieren lezen. Zo is er het grote verhaal: geschreven in de ik-persoon, vanuit Tim als kleine jongen. Daarnaast zijn er groene tekstvakken, en tekstballonnen. In de tekstvakken blikt Tim terug op de tijd van toen en geeft soms een tip. In de tekstballonnen geeft een derde persoon tips en feitjes. Dit alles wordt aangevuld met foto’s van vroeger en nu.

Kinderen zullen zich herkennen in het verhaal van Tim. Kinderen waarvan de ouders nog samen zijn, zullen leren hun vriendjes waarvan de ouders gescheiden zijn beter te begrijpen. Ouders en leerkrachten krijgen een integer inkijkje in de belevingswereld van een kind waarvan de ouders gescheiden is, of in scheiding ligt. Tim hoopt met zijn boek kinderen te laten zien dat ze niet alleen zijn: er zijn meer kinderen die hetzelfde meemaken. Dit is hem goed gelukt: het boek leest als een verhaal, de kinderen blijven geboeid van begin tot eind, en zullen zijn boek als een steun in de rug ervaren. Wat had ik graag zo’n boek gehad, toen ik nog een kleine Esther was!

Tim er tussenin, Van Goor, ISBN 9789000361427, €16,99

Uit elkaar

Meer lezen en bestellen

In dit prachtige gedichtenboek wordt op een zeer liefdevolle manier het onderwerp van scheiding aangeboord. De eerste gedichten gaan over een eerste zoen en verliefdheid, maar het hoofdonderwerp van dit boek is scheiding. Met steeds een twist, een andere point-of-view, en af en toe een dosis humor, wordt dit onderwerp verdicht. De illustraties zijn behalve mooi ook slim: waar het boek gaat over scheiding, zorgen de illustraties voor verbinding tussen de verschillende pagina’s. De gedichten zijn zeer divers, en dat is mooi: voor iedereen en iedere situatie een passend gedicht.

De gedichten dagen uit tot gesprek, en wanneer je gaat praten, ga je verwerken. Absoluut ook een goed boek om in te zetten tijdens je taallessen.

Uit elkaar, Bette Westera en Sylvia Weve, Gottmer, ISBN 9789025771706, €22,99

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Laat een reactie achter