Kletskaarten: lekker aan de klets met elkaar!

groepsvorming: ook online!

Door Lisette: Je kent ze vast wel…. de quotes aan de welbekende theezakjes. Elke keer als ik er één lees beantwoord ik voor mezelf de vraag. Hoe leuk en interessant is het als je dit ook in jouw groep inzet op verschillende momenten van de dag en het schooljaar, met diverse werkvormen. Met als doel om elkaar beter te leren kennen, meer inzicht in jezelf te krijgen, te leren luisteren naar elkaar of om lekker te babbelen in een (kleine) groep. Dat kan met deze kletskaarten.

De vragen

De vragen op de kletskaarten hebben betrekking op je karakter, je persoon, je mindset, je emoties, je interesse. Bij het beantwoorden van de vragen laten kinderen iets persoonlijks van zichzelf zien. Het is dan ook belangrijk om in een veilige en vertrouwde omgeving deze vragen te stellen en te laten beantwoorden. Indien gewenst kun je als leerkracht een voorselectie maken in de vragen, passend bij het moment en de leeftijd van jouw groep.

Voorbereiding

Print de vragen enkelzijdig, kleur ze in en lamineer ze.
Print het spelbord naar keuze en vergroot het naar het juiste formaat. 

Het gebruik van de vragenkaartjes

De vragenkaartjes kunnen op verschillende manieren ingezet worden. Hieronder staan een aantal suggesties.

1. De babbelbox – in groepje of klassikaal

Nodig: kaartjes naar keuze, mooi doosje

Zorg voor een mooi doosje, de babbelbox. Hierin komen een stuk of 15 kaartjes, die jij als leerkracht vooraf selecteert. De kinderen gaan in een klein groepje in een kring zitten, zodat ze elkaar goed kunnen zien.

Het doosje start bij één van de kinderen. Uit het doosje wordt een kaartje gekozen of blind getrokken. Dit wordt vooraf bepaald. De vraag wordt voorgelezen en beantwoord door degene die het kaartje heeft gekozen/ getrokken.

Als het antwoord duidelijk is voor iedereen wordt het kaartje apart gelegd en wordt het doosje doorgeven naar de volgende persoon.

De babbelbox kan ook klassikaal ingezet worden. Iemand krijgt de babbelbox en trekt een kaartje. De vraag wordt klassikaal gesteld en iedereen denkt na over zijn antwoord. Een aantal antwoorden worden met elkaar gedeeld. Let op dat niet elke keer dezelfde kinderen een beurt krijgen.  Gebruik bijvoorbeeld ijsstokjes met namen. Voordeel hiervan is ook dat iedereen nadenkt over zijn/haar antwoord.

2. Het bordspel

Nodig: kaartjes, dobbelsteen, pion per persoon

Leg alle kaartjes in de vorm van een bordspel met de vraag naar beneden. Het mooiste is, als het een oneindig bordspel is. Je kunt ook één van de spelborden uit de bijlagen gebruiken. Kopieer dit dan op A2 (2xA3 naast elkaar). Wanneer de finish bereikt is, begin je gewoon weer bij start. Dat is het voordeel van een oneindig bordspel.

De jongste speler begint. Gooi met de dobbelsteen.  Zet je pion het aantal gegooide ogen vooruit. Pak het kaartje, lees de vraag en geef antwoord. Als het antwoord voor iedereen duidelijk is, leg je het kaartje apart. Dit kaartje doet dus niet meer mee. De volgende mag gooien met de dobbelsteen. Kom je op een plaats waar geen kaartje meer ligt, dan pak je het eerst volgende kaartje.

Spreek van te voren af wanneer het spel is afgelopen. Bijvoorbeeld na een bepaalde tijd of als alle kaartjes gelezen zijn.

3. Wandel en deel uit

Nodig: alle kaartjes, ruimte om te lopen

Schud de kaartjes en geef alle kinderen een kaartje of laat alle kinderen zelf een kaartje blind pakken. De kinderen lopen rond in het (speel)lokaal. Als je iemand tegenkomt, geef je elkaar een high five. Dan wordt om beurten de vraag voorgelezen en beantwoord. Als beiden tevreden zijn met het antwoord, wordt het kaartje gewisseld en wandel je verder, op zoek naar een andere klasgenoot.

4. Groot ganzenbord

Nodig: alle kaartjes, een grote dobbelsteen, ruimte om een kring te maken (speellokaal/buiten), een (voorwerp als) pion

De kinderen zitten in een grote kring. Alle kaartjes liggen in een bordspelvorm naar keuze in het midden van de kring, zichtbaar voor alle kinderen. Gooi met de dobbelsteen.  Zet je pion het aantal gegooide ogen vooruit. Pak het kaartje, lees de vraag. Wie wil er antwoord geven? Geef 3 kinderen een beurt. Vraag door indien nodig. Daarna wordt de dobbelsteen weer gegooid en de pion het aantal gegooide ogen vooruit gezet. Etc. Let bij deze spelvorm erop, dat alle kinderen een beurt krijgen. Als je dit lastig vindt, kun je bijvoorbeeld ijsstokjes met namen gebruiken.

Inhoud van het pakket Kletskaarten

In deze download vind je onderstaande materialen:

  • Theorie achter het spel;
  • Spelbeschrijving;
  • Verschillende spelvormen;
  • Twee spelborden;
  • 64 Kletskaarten.

Ben je dol op kletsen? Zie dan ook de Kletspot die ideaal is voor Moederdag!

Laat een reactie achter