Lezen over rouw

Door Fleur: Tijdens mijn opleiding tot rouw- en verliesbegeleider ontdekte ik de website www.in-de-wolken.nl . In De Wolken richt zich op verliessituaties in het algemeen, maar is gespecialiseerd in kinderen en jongeren. Ze organiseren lezingen en conferenties, bieden informatie over rouw en hebben een webshop. In deze webshop bieden zij  boeken en andere materialen aan voor verschillende rouw doelgroepen. Ze hebben ook een reeks eigen uitgaven met betrekking tot lezen over rouw op hun naam staan. Vier van deze boeken zal ik hieronder bespreken. Twee van deze kun je winnen.

De prins en het kasteel.

Een prentenboek met duidelijke, kleurrijke en niet kinderachtige tekeningen over een prinsje dat de poorten van zijn kasteel sluit, omdat niet iedereen die binnenkomt aardig is. Dit doet het prinsje pijn en de poorten gaan dicht. Dat is fijn, het prinsje is niet meer bang. Maar het is ook wel een beetje saai.

Lezen over rouw

De poort van het kasteel is een metafoor voor de poort van je hart. Als kinderen te maken krijgen met  ingrijpende gebeurtenissen in hun leven, moeten ze een manier vinden om met deze overweldigende  gevoelens om te gaan. Van buiten lijken ze sterk. Zo sterk als het kasteel.

In het boek worden tips gegeven hoe je, met dit prentenboek als leidraad,  in gesprek kunt gaan met kinderen. Om aan de hand van de metafoor met het kasteel en het prinsje te laten verwoorden waar de pijn zit. Het is geen kinderachtig boek en daardoor (ook) geschikt voor oudere kinderen.

Tijdens mijn opleiding tot rouw- en verliesbegeleider gaf docent Gijs Visser een memorabele les waarin hij d.m.v. een speelgoed kasteel uitlegde hoe nare gebeurtenissen en de gevoelens daarbij stevig achter slot en grendel blijven binnen de kasteelmuur. Ik ben erg blij dat deze les nu ook vorm heeft gekregen in dit mooie prentenboek.

Een prachtige trailer van dit boek verscheen op YouTube

Lezen over rouw: Doodgaan is geen feest.

De vader van Julia en Stijn is dood. Er komen heel veel mensen op bezoek. Het lijkt wel een feest. Maar Julia en Stijn komen erachter dat de dood helemaal niet leuk is, want papa komt nooit meer terug.

Een mooi, duidelijk een eerlijk boek over wat er allemaal gebeurt als iemand dood gaat. Dit boekje is geschreven voor jonge kinderen tot ongeveer een jaar of 8. Duidelijk wordt uitgelegd wat er allemaal gebeurt als er iemand dood is, de tijd tot de uitvaart en ook over de tijd daarna. Een uniek boekje, omdat de vader van Julia en Stijn wordt gecremeerd en er goed wordt uitgelegd wat dit is en hoe het gaat. Bij het voorlezen kan met enige aanpassing ook een opa of oom van de papa gemaakt worden.

Voor kinderen is het erg belangrijk dat ze begrijpen wat dood gaan is. Hun brein is nog niet zo ver ontwikkelt dat ze echt beseffen wat dat is. Ook kan het lastig zijn voor volwassenen om tijdens zo’n intens verdrietige periode kinderen niet uit het oog te verliezen. Dit boek is daar een geweldig handvat voor. Achterin het boek vind je praktische en feitelijke informatie over cremeren. Je kunt daarbij zelf beslissen wat je met het kind bespreekt.

Ik zal je nooit vergeten. Mijn boek met herinneringen.

Inmiddels is Ik zal je nooit vergeten al aan zijn 14e druk toe. En niet zonder reden. Dit boek is voor oudere kinderen  tot ongeveer 13 jaar, die een dierbaar iemand zijn verloren. Kinderen worden in dit boek rechtstreeks aangesproken. Het is voor hen een werkboek. Soms vinden kinderen het moeilijk om onder woorden te brengen wat ze allemaal voelen. Ook willen ze daar niet altijd een volwassene mee lastig vallen. Dit boek geeft ruimte voor kinderen om op hun moment bezig te zijn met hun verlies. Het boek is opgebouwd uit verschillende onderdelen die aansluiten bij de rouwtaken. Eerst wordt op verschillende manieren gevraagd om te beschrijven wat er is gebeurd. Dan volgen de herinneringen aan de persoon. Vervolgens wordt er uitleg gegeven over de verschillende gevoelens die er allemaal kunnen zijn en ruimte gegeven om dit te beschrijven. Het boek wordt afgesloten met manieren die troost kunnen bieden en de vraag hoe het nu gaat te beschrijven.

Een heel waardevol boek. Oudere kinderen kunnen hier zelf mee aan de slag. Dit kan erg fijn zijn voor kinderen in een tijd waarin ze het gevoel hebben geen enkele controle te hebben over wat er gebeurt. Ze zijn vrij om hier helemaal alleen in te werken, maar worden in het boek ook uitgenodigd om het met anderen te delen. Een boek dat tussen de regels door veel informatie bevat en een waardevol document voor het kind om te bewaren en op latere momenten weer eens doorheen te bladeren.

Ik hoor bij jullie allebei. Werkboek voor echtscheidingskinderen.

In navolging van het herinneringsboek na een verlies door de dood is er dit werkboek. Ik hoor bij jullie allebei is voor kinderen tot ongeveer 13 jaar, van wie de ouders gescheiden zijn. Ook dit werkboek is voor wat oudere kinderen voor wie het fijn is zelfstandig te kunnen lezen, schrijven en tekenen over de scheiding van hun ouders. Een zeer informatief boek wat ongetwijfeld veel herkenning en vooral erkenning voor de kinderen geeft.

Dit boek is- net als het herinneringsboek na overlijden- opgebouwd n.a.v. de rouwtaken. Een echtscheiding is voor alle betrokkenen immers net zo goed een verliessituatie als na een overlijden. Ook hier spelen gevoelens van rouw mee. Het werkboek bevat als eerste het onderdeel hoe de gezinssituatie er voor de scheiding uit zag. Daarna wordt gevraagd naar het verhaal van het kind over de scheiding en komen herinneringen aan bod. Erg mooi staat beschreven hoeveel gezinsvormen er zijn (met mama en stiefvader, met papa en stiefmoeder, alleen met mama, met twee papa’s etc.) waardoor elk kind zich zal herkennen en gezien voelt. Daarna wordt het kind gevraagd naar hoe het nu woont om vervolgens ruimte te geven aan alle gevoelens die er kunnen meespelen. Een onderdeel over troost en over hoe het nu is, wordt afgesloten met een moeilijke woordenlijst en boeken voor kinderen die over echtscheiding gaan.

In de Wolken heeft een duidelijk en informatief filmpje gemaakt waarin goed wordt uitgelegd wat er gebeurt bij kinderen na een echtscheiding en over de verbinding die daarna weer gemaakt moet worden. In het filmpje zie je ook het werkboek voor echtscheidingskinderen.

Weggeef actie

Van het boek ‘Ik hoor bij jullie allebei’ en het boek ‘Ik zal je nooit vergeten’ van Riet Fiddelaers-Jaspers geven we één exemplaar weg. Geef onder dit bericht aan welk exemplaar je graag zou willen hebben en waarom. Onderwijswereld-PO zal vanuit alle reacties twee mensen kiezen die het boek zal worden toegestuurd. Meedoen kan tot en met vrijdag 28 februari 2020. Winnaars worden onderaan dit bericht en via het achtergelaten mailadres op de hoogte gesteld.

EDIT: Manissa en Maaike, gefeliciteerd met jullie gekozen boek. Jullie hebben ondertussen een mail van ons ontvangen.

27 reacties

 1. Kim op 24 februari 2020 om 09:59

  Graag ‘Ik zal je nooit vergeten’. Het zou kunnen dat een leerling van mij binnenkort afscheid moet nemen van zijn moeder. Zij is al jaren ziek, maar gaat steeds verder achteruit. Met dit boek kan ik met mijn collega’s bijdragen aan zijn rouwverwerking. Iets wat altijd belangrijk is, maar zeker op zo’n jonge leeftijd.

  • M. Heuveling op 24 februari 2020 om 17:18

   ” Ik zal je nooit vergeten”. Ik heb een jongen in de klas die dit school jaar zijn vader plotseling verloren heeft. Ik hoop dat dit boek hem zal helpen in de verwerking hiervan.

 2. Marjan Nikkels op 24 februari 2020 om 10:02

  Ik hoor bij jullie allebei, zou ik graag ontvangen voor mijn vriendin. Zij is kindercoach op diverse basisscholen, begeleidt kinderen met rouw. Vorige week tijdens onze wekelijkse wandeling nog een schrijnend verhaal gehoord van een kind dat te maken heeft met scheiding van zijn ouders. Ik zou het boek hem graag gunnen en ik weet dat mijn vriendin daar voor zorgt.
  Ik ben trots op de manier waarop mijn vriendin kinderen begeleidt

  • Petra op 24 februari 2020 om 15:42

   Zou meedoen voor: Doodgaan is geen feest. Om evt. mee te geven aan kinderen uit mijn groep wanneer ze te maken krijgen met verlies. Ik mag werken met groep 3. Heb een “rouw/verweekingskoffertje” klaar staan in mijn klas. Daar zou dit boek een welkome aanvulling voor zijn.

 3. Kim van der Ende op 24 februari 2020 om 10:08

  Ik zou voor 2 leerlingen bij mij op school graag meedoen voor het boek ” Ik zal je nooit vergeten”.

  • Eline op 24 februari 2020 om 14:41

   Ik zal je nooit vergeten… Dit boek zou en waardevol boek kunnen zijn voor mijn nichtje die haar zusje heeft verloren en dagelijks worstelt met het verlies…

 4. Caroline op 24 februari 2020 om 10:10

  Beste

  Onze school bestaat uit vele collega’s die elk met het heel hun hart les geven.

  Met onze werkgroep ontwikkelen we “Gevoelskoffers” met materialen, tips, handvaten,… om elke leraar, ondersteuner, externe en ouder te betrekken in de zoektocht naar gedrag/mindset/kansen.

  Wat is het voor ons soms zoeken naar:

  * hoe komen we tegemoet aan de noden van elke leerling (klassen tot max. 25lln.)

  * hoe krikken we het zelfvertrouwen bij de leerling(en) op?

  * hoe geven de we leerling(en) voldoende groeikansen?

  * hoe bewandelen we samen het pad?

  Deze boeken zouden een praktische handleiding kunnen zijn, boordevol tips en werkvormen waarop we ons kunnen baseren.

  DUS kortom, wij zouden dolgelukkig zijn met deze mooie verrijking.

  Lieve groeten
  juf Caroline

 5. patricia op 24 februari 2020 om 10:12

  ik kan echt niet kiezen beide zijn twee belangrijke gebeurtenissen waar kinderen verdriet hebben en alles een plekje moeten geven.
  het is mooi om iets achter de hand te hebben waar je ouders mee kunt informeren, je zelf ideeën kunt opdoen als een kind uit je klas, school of naaste omgeving hiermee te maken krijgt.

 6. R. Bruininx op 24 februari 2020 om 10:27

  Ik zou gaan voor het boek
  Ik hoor bij jullie allebei.
  Dit omdat ik zelf een kind ben van echtscheidingsouders en ik in mijn tijd niet zo’n boek had en dus moeite had om er mee om te gaan. Dit boek zal zeker helpen kinderen hierin beter te begrijpen.

 7. Ingeborg op 24 februari 2020 om 10:29

  Wat een mooie boeken! Ik had graag de prins en het kasteel of doodgaan is geen feest, maar die zijn niet te winnen. Ik heb n meisje (4jr) in de klas wiens broertje is overleden en zij nog niet bevat Dat hij niet terug kan komen.
  In plaats daarvan zou ik dan wel graag “ik hoor bij jullie allebei” winnen.
  Deze zal in de praktijk vaker nodig zijn (hoop ik) en geeft ook mooie aanknopingspunten voor gesprekken. Ik kan zo een handvol voorbeelden bedenken waarbij kinderen tussen beide ouders de dupe zijn van scheidingen.

 8. Manissa op 24 februari 2020 om 10:48

  Ik zou heel graag het boek “ Ik hoor bij jullie allebei” willen winnen. Ik ben startende leerkracht en heb redelijk wat kinderen met gescheiden ouders in de klas. Mijn kennis is nog ontoereikend. De kennis wil ik daarnaast graag delen met mijn collega’s.

  Groetjes

  • Juud op 24 februari 2020 om 11:33

   Ik doe graag mee voor ‘ik zal je nooit vergeten’ voor in mijn groep. Een moeder is plotseling ernstig ziek geworden en je ziet wat een groot effect dat op de groep heeft. Niet alleen de betreffende leerling heeft te maken met rouwverwerking, maar de hele groep ook. Ieder op zijn of haar eigen manier.

 9. Maaike op 24 februari 2020 om 11:04

  Moeilijk om te kiezen, het lijken mij allebei prachtige boeken! Mijn allereerste voorkeur is dan denk ik toch “Ik zal je nooit vergeten”. Ik wil zelf ook graag kinderen gaan begeleiden op gebied van rouw en verlies en ben me op opleidingen en cursussen hiervoor aan het oriënteren. Ik ben in mijn werk als leerkracht zoveel kinderen tegengekomen die te maken hebben gehad met rouw en verlies door dood. Sommige kinderen lijken zichzelf te redden, maar er zijn ook veel kinderen die hierbij hulp nodig hebben. Een van deze boeken zou dus een mooie start zijn voor wat ik in de toekomst zou willen gaan doen!

 10. Anouk vd S. op 24 februari 2020 om 11:09

  Wij zouden graag voor onze Projectklas (klasje speciaal voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van alle leerlingen op school) het boek ‘Ik hoor bij jullie allebei’ winnen. Momenteel hebben we een casus van een meisje met veel moeite met de scheiding van haar ouders. Dit werkboek zou ons handvatten kunnen bieden om stapjes in de verwerking ervan te zetten.

 11. Anouk op 24 februari 2020 om 11:11

  Wij zouden graag voor onze Projectklas (klasje speciaal voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van alle leerlingen op school) het boek ‘Ik hoor bij jullie allebei’ winnen. Momenteel hebben we een casus van een meisje met veel moeite met de scheiding van haar ouders. Dit werkboek zou ons handvatten kunnen bieden om stapjes in de verwerking ervan te zetten.

 12. Anita van Iersel op 24 februari 2020 om 11:18

  Ik zou in de begeleiding van leerlingen heel graag het boek ‘Ik hoor bij jullie allebei’ willen ontvangen.

 13. Annemarie Pipers op 24 februari 2020 om 11:22

  Het boek; ik zal je nooit vergeten. Ik ben coördinator Identiteit bij ons op school. Begin dit schooljaar hebben we te maken gehad met het overlijden van een ouder. We hebben een duidelijk stappenplan (ook van Riet Fiddelaars) kunnen gebruiken. Maar een boek voor kinderen is een heel welkome aanvulling voor onze school.

  • Lisette op 24 februari 2020 om 18:12

   ‘Ik hoor bij jullie allebei’. In mijn groep zitten best aardig wat kinderen met gescheiden ouders. Twee weken geleden vertelde een jongen tijdens het weekend gesprek dat ouders uit elkaar gaan. Zo hartverscheurend. De anderen zijn dan heel meelevend en troostend. Maar wat als het kind gesloten blijft? Hoe kun je ze ondersteunen naast er gewoon te zijn. Handvatten zijn zeer welkom. Zeker als je de groep er ook bij kunt betrekken. Daar zit zo’n kind toch dagelijks. Daarom zou dit boek zeer welkom zijn!

 14. Renate op 24 februari 2020 om 11:23

  Ik zal je nooit vergeten is een waardevolle toevoeging voor in mijn groep. Ik heb een groep 6/7/8. Maar ook privé kan mijn neefje er veel aan hebben. Hij is net zijn moeder (en ik mijn zus) verloren.

 15. Sharona op 24 februari 2020 om 11:51

  Ik wil er een winnen voor Maaike.
  Ze wil zich gaan richten op een eigen praktijk omtrent rouwverwerking bij kinderen.
  Een van deze boeken zal een mooie start voor haar aan te leggen collectie zijn.

 16. Agaath op 24 februari 2020 om 12:43

  Als ik uitgekozen wordt, zou ik graag ‘Ik zal je nooit vergeten’ kiezen. Ik werk op een school met fulltime hb-onderwijs. Een kenmerk van hb is hooggevoeligheid, wat vloeien er vaak tranen om overleden familieleden! Ik hoop dat ik deze kinderen kan helpen met dit mooie boek.

 17. Marijke Helmer op 24 februari 2020 om 19:55

  Ik zou heel graag het boek ‘Ik zal je nooit vergeten’ van Riet Fiddelaers-Jaspers krijgen.
  Ik ben voor onze school een rouwprotocol aan het schrijven waarbij ik veel lees van haar. Zou fijn zijn om dit boek te kunnen vermelden en op school te hebben.

 18. Heleen op 24 februari 2020 om 21:16

  Niet echt een voorkeur. Als rouw- en verliesbegeleider en als leerkracht werkzaam in het SO, weet ik het belang van het hebben van boeken en ben ik ook bezig met het verzamelen van boeken die de school moet hebben.

 19. Iris op 25 februari 2020 om 06:49

  Graag ik hoor bij jullie allebei. Op mijn nieuwe school hebben ze eigenlijk niets, geen rouwkoffer of iets dergelijks. Lijkt me heel fijn om te hebben.

 20. Danielle Melet op 26 februari 2020 om 19:04

  Ik zou heel graag het boek ‘ik zal je nooit vergeten’ winnen.
  Na een indrukwekkende studiedag rondom ‘ ‘rouw op je dak’ lijkt me dit een prachtige aanvulling.

 21. Manon op 26 februari 2020 om 22:38

  Ik hoor bij jullie allebei.

  Dit titel bezorgt mij al kippenvel.

  Begin jaren ‘90 bestonden er nog geen boeken. Misschien wel, maar er werd niet over gepraat. Scheiden was taboe. Ik gun de kinderen van nu zoveel meer dan ‘afgunst’, ‘onbegrip’ en meer. Het lijkt nu zo gewoon en normaal, maar als ik het verdriet zie van de kinderen….. In dat opzicht is er niets veranderd. Wel hoe we er mee om willen gaan, hoe we deze kinderen steunen…. Fijn dat er goede (werk) boeken zijn voor deze kinderen! Ik help ze graag mee….

 22. Annemieke Koppens op 27 februari 2020 om 09:10

  ‘Dood gaan is geen feest’ zou ik willen geven aan mijn schoondochter Anne om haar te kunnen ondersteunen in groep 3 bij kinderen die te maken krijgen met een groot verlies….

Laat een reactie achter