De begrafenis: een prentenboek als voorbereiding

Door Esther: Ik kan het me nog goed herinneren, de eerste begrafenis die ik meemaakte. Ik wist dat mijn oudtante Teuna was overleden, maar had geen flauw idee hoe een begrafenis of een afscheid eruit kon zien.

De begrafenis

De details kan ik me niet meer herinneren, maar wat ik nog wel weet is dat ik nul voorbereid naar die begrafenis ging. Een paar dagen eerder waren we nog bij tante Teuna geweest. De was oud, en rimpelig, en zacht, net als mijn oma. En lief, ook net als mijn oma. De laatste keer dat we bij haar waren zaten we naast haar bed. Ik leunde op de verwarming, die vervolgens los van de muur kwam. Stress bij mn moeder, maar ome Joop (de man van tante Teuna) vond t allemaal wel prima. Die zou het wel weer repareren.

Van de dag zelf zelf weet ik niet veel meer. Maar wel dat ik emoties ervoer die ik nog niet eerder had gevoeld. Toen we op de begraafplaats bij de kist en het graf wegliepen, moest ik spugen. Gewoon emoties die eruit moesten. Letterlijk.

Voorbereiden

Wat had het fijn geweest om te weten hoe de dag van de begrafenis er ongeveer uit had gaan zien. Dan had ik veel gevoelens beter kunnen plaatsen. In een eerder blog schreef Fleur al dat het belangrijk is op te voeden in leven in dood. Bij ons in het gezin was opvoeden in leven al een uitdaging, laat staan dat de dood bespreekbaar werd gemaakt. In ieder geval niet op dat moment.

De begrafenis: het boek

Meer lezen en bestellen

Uitgeverij Gottmer bracht onlangs het boek De begrafenis uit. Gemaakt door Matt James:
De oudoom van Noor is overleden, en Noor gaat mee naar de begrafenis. Eigenlijk heeft zij ook geen flauw idee wat ze moet verwachten. De schrijver neemt ons mee de dag van de begrafenis door. Van de reis er naartoe, de verschillende emoties die Noor ervaart, en ook gewoon praktisch: hoe kan een (kerkelijke) begrafenis eruit zien.

Wat ik mooi vind is dat je goed kunt zien hoe kinderen zich kunnen gedragen wanneer verlies om de hoek komt kijken. Het ene moment staan ze erbij stil, het volgende moment zijn ze aan het spelen alsof verlies niet bestaat.

Wanneer je je kind en/of leerling wilt helpen voor te bereiden op de dag van een begrafenis, is dit een geschikt prentenboek. Zowel de praktijk als de emoties komen aan bod.

MuziekMuziek

Laat een reactie achter