Bouwen met IO Blocks

Door Angela: Een tijdje terug kreeg ik een pakket van de Rolfgroep binnen met ontwikkelingsmateriaal, IO blocks, om uit te testen. Vijf dagen in de week naar school gingen we niet, maar toch heb ik het materiaal kunnen uittesten.

Wat zit er in?

De set bestaat uit 500 verschillende vormen blokken, een opbergdoos en 20 dubbelzijdige creativiteitskaarten. Elke set bestaat uit 12 unieke kunststof vormen en beschikt over 6 kleuren; rood, blauw, groen, bruin, zwart en wit. Alle IO Blocks het bouwen van speelgoed verbinden met een veilige, maar eenvoudig verstelbare wrijvingspasvorm en zijn voorzien van een soft-touch plastic met een speciale matte finish. Het ontwerp van de IO Blocks, met zijn open bouwmogelijkheden en probleemoplossing, puzzelachtige kwaliteiten. De adviesleeftijd is vanaf 3 jaar en ouder.

Zelf testen

Zelf testen

Ik wilde natuurlijk zelf direct aan de slag, dit heb ik ook gedaan, ’s avonds op de bank. De kaarten die bij deze box zitten varieerden in moeilijkheid, dit merkte ik ook. Ik begon natuurlijk veel te moeilijk, want in het begin is het nog wel even uitzoeken. Bij de IO Blocks hoort ook een app. De app van ‘Guidecraft’ is gratis te downloaden in App store en Google Playstore.

De app start je op en op het hoofdscherm zie je meerdere varianten, want van de IO Blocks zijn er meerdere sets verkrijgbaar. Je klikt op de categorie en vervolgens de print van de kaart die je hebt uitgekozen, je scant de kaart met de print van de tracker en dan wordt het model op de kaart geladen. Je kunt er voor kiezen om het filmpje af te spelen of op de afspeelbalk een het blokje te verslepen naar het gedeelte dat je voor je bouwwerk wilt weten.

En nu met de kinderen

Het materiaal ben ik eerst gaan testen met een jongste groep 1 leerling en een oudste groep 2 leerling. De bak hebben we samen open gemaakt en ze hebben eerst het materiaal uitgeprobeerd, dit bouwen was nog best lastig, want de kinderen hadden de kracht nog niet om de blokjes in elkaar te schuiven. Eenmaal even bezig, lukte dit met de groep 2 leerling goed. Hij pakte vervolgens het hoesje met de kaarten. Deze heb ik eerst gesorteerd op moeilijkheid en hij heeft een kaart zelfstandig kunnen maken. Het zoeken van de juiste blokjes konden ze nog niet alleen, dit had sturing nodig. De kinderen hebben bijna een uur bij mij gezeten, ze vonden het erg leuk.

jongste kleuters
IOblocks
oudste kleuters
zelf doen!

Een paar dagen later heb ik het materiaal zelf uitgetest in mijn eigen groep 6/7/8. Ook hier heb ik de bak op tafel gezet met iPad er bij en ze eerst laten uitproberen. Er waren kinderen die eerst lekker gingen bouwen en vervolgens pakten ze de kaarten er bij. Even moest ik ze wijzen op de afbeeldingen van de blokjes met daarachter het aantal dat ze er voor nodig waren. Al snel kwam de vraag hoe ze nou die moeilijke kaarten moesten oplossen. De app heb ik ze even uit moeten leggen. Het was heel erg leuk om ze zo enthousiast te zien bouwen met de kaarten, de app en met elkaar. Er werd namelijk goed samengewerkt en bovenal waren ze heerlijk bezig.

IO blocks
materiaal uitzoeken
bestudere
IO blocks
juf, kun je helpen vasthouden

Conclusie

Het materiaal is prachtig vormgegeven met blokjes in meerdere kleuren. Je kunt zelfs nog variëren met de kleuren van de bouwwerken. De kaarten zijn duidelijk omschreven met de afbeeldingen en de benodigde aantallen voor het bouwwerk. De app is duidelijk en gemakkelijk te gebruiken door kinderen, in samenwerking misschien zelfs wel zelfstandig vanaf begin groep 5.

De focus ligt op de fijne motoriek en op de ruimtelijke ontwikkeling. Doordat het materiaal zo uitgebreid gedifferentieerd is, is het in elke jaargroep toe te passen. Zelf voor volwassenen is het uitnodigend om me te spelen.

Een leuke toevoeging is dat de website van ‘Guidecraft’ blijvend in ontwikkeling is en op hun websites zijn ook pdf ’s te downloaden om in te zetten met uitdagende activiteiten. Online zijn er nog meerdere versies en sets verkrijgbaar om uit te breiden en zo heuse creaties en bouwwerken te maken.

Kijk voor meer informatie op: https://guidecraft.com/makerspace/

Laat een reactie achter