Balans: een review van de Halve egelbollen en Balansschaal van Alprovi

Door Sylvia: Drie weken geleden kwam er een doos bij mij thuis binnen, vol met materialen om balans te oefenen met kinderen! Na een paar weken proberen, evalueren met de klas en testen in de gymzaal wil ik graag met jullie delen wat ik van de materialen vind, hoe ik ze gebruikt heb en wat de kinderen er natuurlijk van vinden. Het gaat hierbij om de halve egelbollen/Multi Active Stones en Balanco Balansschaal incl. 3 spellen van Alprovi.

Waarom balans?

Post!

Voor ik ga vertellen wat ik van de materialen vond, eerst een korte inleiding over het waarom van de materialen. Want met welke reden zou je met balansactiviteiten aan de slag gaan tijdens je lessen? Tijdens het buitenspelen en de gymlessen merk ik het steeds meer: de motorische vaardigheden van kinderen worden steeds slechter. Een van de onderdelen waarbij ik dat merk, is het onderdeel evenwicht (balans). Als we spreken over balans, denken mensen vaak dat we het hebben over yoga. Maar balans is een motorische vaardigheid die je de hele dag gebruikt. Een voorbeeld hiervan is staan, het blijven zitten op je stoel en traplopen. Sommige kinderen hebben hier veel moeite mee.

Ook merk ik het bij een tikspel: als kinderen moeite hebben met het snel veranderen van renrichting, heeft dit vaak te maken met een verminderde vaardigheid in het stukje balans. Bij spellen als voetbal gebruik je dezelfde vaardigheid: om een bal weg te kunnen schoppen moet je immers op een been kunnen staan. En bij spelletjes als Annemaria Koekoek (tegenwoordig heet dat Museumwacht) gebruik je natuurlijk wederom je balans volop, omdat je wederom abrupt stil moet staan vanuit beweging!

Genoeg voorbeelden dus, waarbij je balans nodig hebt. Wanneer dit niet goed ontwikkeld is, kun je niet goed meekomen met je klasgenoten en met deze activiteiten. Het gevolg: niet mee willen of mogen doen, of een beetje voor spek en bonen meedoen. Omdat ik merk dat dit onderdeel veel meer geoefend moet worden op school, ben ik vaak op zoek naar hoe ik deze oefeningen de klas in kan halen. Met de materialen van Alprovi is het me gelukt!

Balansbord en halve egelbollen/Multi Active Stones: eerste indruk

Balansbord met muis

Van Alprovi kreeg ik een balansbord en 6 halve egelbollen/Multi Active Stones om uit te testen en toe te passen in de klas. Wat ik belangrijk vind in materiaal, is een goede kwaliteit (iedereen in het onderwijs weet hoe belangrijk dat is). Kinderen zijn helaas niet altijd even zuinig op de spullen waar hun leerkrachten wel heel zuinig op zijn…). Gelukkig kan ik over deze materialen positief zijn: het zijn mooi, degelijke, stevige materialen die écht wat kunnen hebben. Kinderen kunnen ze namelijk gebruiken, maar volwassenen ook. Ik heb er zelf uiteraard ook op gestaan ;-). Daarnaast is het materiaal ook makkelijk in gebruik. Het balansbord kun je als leerkracht snel (zonder schroevendraaiers o.i.d.) opendraaien om er een ander spelbord in te zetten. Bij het bord zit een balletje dat kan bewegen, maar er zit ook een muisje in. Dat muisje spreekt natuurlijk net iets meer aan bij de kinderen dan het balletje, dus dat was een groot succes!

De halve egelbollen/Multi Active Stones spraken aan door de vrolijke kleuren. De kleuren gebruik ik als ik aan de slag ga met volgordes, of wanneer de kinderen moeten starten bij een bepaalde kleur. Fijn is dat je er ook een stok (zo een die je in de gymzaal kunt vinden) in kunt zetten. Nu heb ik dat in de klas niet gedaan, maar ik kan me voorstellen dat je dit tijdens lestijd wel gebruikt om vervolgens aan de stokken kaartjes te hangen. Super handig als je bijvoorbeeld een Zweeds Renspel wil spelen op het plein. In de gymzaal heb ik geprobeerd of de stokken echt goed bleven staan (het materiaal voelt flexibel, dus ik was wat sceptisch), maar de stokken bleven heel goed overeind.

Halve egelbollen

Balansbord

Wat de kinderen erg leuk vonden, was dat er een reliëf in de egels zit. Daardoor vonden ze het, naar eigen zeggen, fijn om erop te lopen (“juf, dit voelt echt fijn!”). Op die manier kun je dit materiaal ook inzetten om de sensomotorische ontwikkeling te stimuleren.

Ook de halve egelbollen/ Multi Active Stones kunnen aardig wat gewicht hebben: deze zijn ook door volwassenen getest ;-). Nog andere voordelen van de halve egelbollen/ Multi Active Stones? Je kan ze verzwaren door er water in te doen en je kunt ze op zijn kop gebruiken. Dit geeft weer wat extra uitdaging aan kinderen die dat kunnen gebruiken!

Hoe in de klas in te zetten?

Maar nu, hoe kan je deze materialen effectief en betekenisvol gebruiken in je klas? Als eerste het balansbord. Ik heb hem ingezet bij een jongen in mijn klas die moeite heeft met het stil zitten op een stoel. Nou heb ik het geluk dat ik hoge tafels heb in mijn klas, dus dat was in dit geval ideaal: hij kon gewoon aan zijn tafel werken, alleen in plaats van zittend op een stoel stond hij nu op het balansbord. Ik merkte direct resultaat: er was veel meer rust. De leerling vond het zelf ook erg fijn om op het bord te kunnen werken. Mocht je geen hoge tafels hebben, dan kun je leerlingen natuurlijk ook achter een lage kast laten werken.

En tijdens het leren: wat kun je er dan mee doen? Behalve erop staan terwijl je aan het werk bent, kun je de kinderen er ook sommen mee laten maken. Ik deed dit door het bord in 2 delen te verdelen: een deel was “meer dan 40” en het andere deel was “minder dan 40”. De kinderen gaven elkaar sommen (ik liet ze kaartjes omdraaien en die vermenigvuldigen) en de muis moest naar het juiste vak bewegen. In tweetallen was dit goed te spelen en de kinderen waren razend enthousiast! Goed afspreken wanneer ze moeten wisselen is wel belangrijk, want ze willen vooral op het bord staan.

De halve egelbollen/ Multi Active Stones heb ik in de gymzaal veel gebruikt om overheen te laten lopen in parcourtjes, zodat er flink met balans geoefend werd. In de klas heb ik ze echter ook veel kunnen inzetten! In mijn groep zijn de kinderen gek op Chinees Boksen, alleen kunnen ze het wel heel goed. Een nieuwe uitdaging zit in het spel als ze het op de halve egelbollen/ Multi Active Stones moeten spelen. Voor de echt vaardige kinderen kun je de halve egelbollen/ Multi Active Stones zelfs nog omdraaien!

Een andere activiteit die we gedaan hebben is het lopen over de halve egelbollen/ Multi Active Stones. Niet heel ingewikkeld, maar dit wordt wel moeilijk wanneer de kinderen ondertussen sommen moeten maken. Dat vonden ze best pittig, maar ook weer erg leuk. Een andere variant is om de kinderen over de halve egelbollen/ Multi Active Stones te laten lopen, kaartjes op de grond te leggen en die te laten oprapen (terwijl ze op de egels staan). Dit is rekenen met hindernissen!

Conclusie

Chinees boksen

Mocht je willen werken aan balans, dan zou ik zeker eens kijken opAlprovi.nl. Ze hebben, naast deze materialen, nog veel meer aan te bieden. En dat is voor leerkrachten natuurlijk een enorme plus: duurzaam en inzetbaar materiaal!

De grootste pluspunten voor mij van het balansbord en de halve egelbollen/ Multi Active Stones? Ze zien er mooi, maar ook heel stevig uit. Voor mij springen de kwaliteit, het gebruiksgemak (o.a. de manier waarop je een ander spel in het balansbord kan zetten, de mogelijkheid om stokken in de halve egelbollen/ Multi Active Stones te plaatsen) en, ook niet onbelangrijk, de snelle levering er echt uit!

Wil je je lessen ook verrijken met deze materialen? Via Alprovi.nl zijn ze te bestellen.

Zie Multi Active Stones en de Balanco balansschaal incl. 3 spellen

De kaartjes die ik heb gebruikt voor de lessen en de uitleg van het Chinees Boksen kun je hier downloaden. Even uitprinten, lamineren en je kunt ze vaker gebruiken!

Laat een reactie achter