Rekenspel metriek stelsel

Door Marian: Rekenen weer leuk maken! Marian maakte speciaal voor jullie een rekenspel over het metriek stelsel.

Motivatie voor een rekenspel

Sale (NL)Sale (NL)Als een nieuwe leerling met rekenproblemen in mijn praktijk wordt aangemeld, dan is er één doel wat ik heel belangrijk vind: dat die leerling rekenen weer leuk vindt. Wanneer rekenen lastig is, dan is dat vak vaak ook niet hun leukste vak. Als ik ze vertel dat rekenen mijn leukste vak was op de basisschool dan geloven ze me vaak niet. Ik probeer altijd d.m.v. beweging of spel met rekenen te oefenen.
Als ze dan na een paar lessen genieten van het rekenen en zeggen: zo is rekenen wel leuk, dan heb ik dat doel vast bereikt.

Metriek stelsel

Zelf vond ik het metriek stelsel echt lastig om te leren. Daarom heb ik ervoor gekozen dat mijn eerste bijdrage een spel waar het metriek stelsel geoefend wordt.

Memo-drie

Memorie kennen we allemaal, maar kennen jullie ook memo-drie? Hierbij is het de bedoeling om drie kaartjes te matchen.

De spelregels van Memo-drie

Memodrie metriek stelsel voorbeeld

Print de bladzijden dubbelzijdig op dikker papier, om ze mooi te houden kun je ze ook lamineren. Als je dit spel voor het eerst speelt kun je ervoor kiezen om de kaartjes met de tekst naar boven te leggen. Dit zal voor de eerste keer al lastig genoeg zijn,  dan noemen we het natuurlijk geen memo-drie maar welke drie? Als de leerling drie kaartjes vindt die bij elkaar horen roept/zegt hij/zij: drie. Als de overige spelers het eens zijn, dan mag hij/zij de drie kaartjes houden. Klopt het toch niet, dan gaan de kaartjes terug op de tafel. Als dit spel vaker gespeeld is, dan kun je de memo-drie als andere spelvorm introduceren. Dat werkt hetzelfde als memorie, alleen moeten er drie kaartjes matchen.

Doel

In deze download oefenen de leerlingen met het metriek stelsel. Ze oefenen met lengte (o.a. meter), gewicht (o.a. gram) en/of inhoud (o.a. liter). Op welke drie kaartjes staat een even grote lengte/gewicht/inhoud? Het oefenen kan met de maten apart of gemixt.

Veel plezier met dit spel. je vindt de download hier: Memodrie metriek stelsel
SpeelgoedSpeelgoed

1 reactie

  1. […] Onderwijswereld vond ik het spel memodrie over het metriek […]

Laat een reactie achter