Match: omtrek, oppervlakte en inhoud

Door Marian: In januari maakte ik een spel om afstand, inhoud en gewicht te oefenen. Daar wil ik deze maand een stapje verder in gaan. In dit spel oefenen de leerlingen met omtrek, oppervlakte en inhoud. Ze oefenen met de begrippen maar gaan ook ook berekeningen maken. Begripsvorming is in mijn ogen een heel belangrijk onderdeel, veel methodes besteden hier (voor veel leerlingen) te weinig aandacht aan. 

Het spel Match

Hoe spelen? Print de bladzijden dubbelzijdig op dikker papier, om ze mooi te houden kun je ze ook lamineren. Met dit spel match je steeds twee kaartjes. Welke kaartjes passen bij elkaar?

Leg de kaartjes van 1 kleur open op tafel. Weet je welke kaartjes bij elkaar horen? Roep dan match. Zijn de anderen het eens, dan mag je de kaartjes houden! Zijn ze het niet eens, dan gaan de kaartjes terug op de tafel.

Geschikt voor? Groep 7-8 maar kan ook in het VO gebruikt worden.

Doel? In deze download oefenen de leerlingen met het metriek stelsel. Ze oefenen met omtrek, oppervlakte en/of inhoud.

Het oefenen kan met de maten apart of gemixt.

Andere spelmogelijkheden

Je kunt dit spel ook als memorie spelen. Dan liggen de kaartjes omgedraaid op tafel. Draai je twee kaartjes om die bij elkaar passen, dan mag je nog een keer. Passen ze niet dan is het de beurt aan de volgende. Wie heeft op het einde de meeste kaartjes?

Dit kan uiteraard met de kaartjes van omtrek, oppervlakte en inhoud apart. Maar ook met twee of drie pakketjes door elkaar.

DierDier

Je kunt de kaarten voor het spel hier downloaden:

Laat een reactie achter