Rekenen met boeken

Door Angela: In alle boeken staan natuurlijk letters, maar toch staan er ook heel veel cijfers en aantallen in boeken. Voor kinderen geweldig om mee te rekenen, hier vragen over te bedenken of juist te beantwoorden. Rekenen met boeken is iets wat ik de afgelopen weken heb gedaan. Ik heb twee boeken gewonnen, gelukje al zeg ik het zelf, maar super om in te zetten met een rekenkundig achterliggende gedachte.

Rekenen met boeken: GOTD

De wand van GOTD

Of te wel ‘Grej of the day’. ‘Grej‘, wat ‘Ding’ betekent; dus ‘Ding van de dag’. Het is een Zweeds onderwijsconcept dat is bedacht door Micael Hermansson. Vanaf het begin van het schooljaar ben ik hier al mee gestart. Onderwijswereld heeft hier ook al een blog over geschreven en ook ik ben net zo enthousiast, evenals mijn leerlingen. In de sommige onderwerpen worden heel vaak aantallen genoemd. Dit is een mooie gelegenheid om ze te koppelen aan rekenvragen. Verbind een GOTD aan een rekenles en stel de kinderen verschillende vragen. Laat ze de vragen bijvoorbeeld uittekenen op het schoolplein.

Thema Water, scheepvaart, VOC

Zo werk ik op dit moment over het thema ‘Water – Scheepvaart – VOC’ en koppel ik hieraan dus mijn GOTD. De GOTD’s over de ‘Titanic’, de ‘Watersnoodramp’ een de ‘Tsunami’ vonden ze erg interessant. Hoe groot is nou zo’n schip, hiermee kun je rekenen met allerlei maten. Ga naar buiten en laat het de kinderen uitmeten. Hoeveel mensen gingen er mee, hoeveel mensen overleden er en hoeveel mensen overleefden de ramp. Hier kun je in de bovenbouw weer breuken en procenten aan verbinden. Hoeveel procent of welk deel is dat van het totaal? In de reddingsboten was slechts ruimte voor ongeveer de helft van de opvarenden, om hoeveel mensen gaat dit dan? Maar ook rekenen met tijd: op welk tijdstip werd de ijsberg ontdekt en wanneer verdween het schip helemaal onderwater? Hoeveel jaar is het geleden? Hoeveel tijd zit er tussen de ramp en het vinden van het wrak.

Over de watersnoodramp kwamen de zelfde vragen, maar ook bij het onderwerp over de tsunami. Hier hebben we het ook gehad over de hoogte van de golven. Snelheid is ook een leerdoel dat je kunt bespreken. Dit hebben we onder andere behandeld met de ‘Golfstroom’. Hoe snel is nu 2 meter per seconde, probeer het eens uit. Ook het rekenen met temperaturen. Zo zitten er prachtig veel rekenelementen in GOTD.

Wanneer je een onderdeel uit GOTD hebt behandeld dan hang je de bijbehorende foto met het onderwerp bij de landkaart. Vanaf het onderwerp verbind je een touw met de punaise naar de plek. Als je Google Earth opent zou je ook nog kunnen rekenen met kilometers qua afstanden.

Rekenen met boeken: Vouwen

Gewonnen boek

Vouwen in de bovenbouw? Ja zeker kan dat nog steeds. Je kunt altijd blijven vouwen. Wellicht kunnen kleuters zelfs nog beter vouwen dan kinderen uit de bovenbouw. Wat zijn ook alweer 16 vierkantjes, hoe ziet de vlieger eruit? In de boeken van Janet Vink, oftewel de vouwjuf, staan enorm veel vouwwerken die je in elke groep zou kunnen gebruiken. Er wordt aan zoveel aspecten in de ontwikkeling gewerkt:

  • De techniek van het vouwen leren beheersen
  • Nauwkeurig leren waarnemen
  • Zich leren concentreren
  • De motoriek van vinger- en handspieren ontwikkelen
  • De coördinatie van beide handen en van hand en oog ontwikkelen
  • Inzicht krijgen in vlakverdeling
  • Expressief bezig zijn met papier en gemotiveerd worden door het resultaat
  • Logisch leren denken (oorzaak en gevolg)
  • Ruimtelijk inzicht (spiegelen, draaien, keren)

Vouwen en rekenen.

Toen ik zelf nog een student was heb ik zelf een telboek gemaakt me aantallen van 1 tot en met 10 met vouwwerken. In ‘Het grote vouwboek’ staan ook de cijfers. Wanneer je een samenwerkingsopdracht zou gaan doen kun je ook kinderen uit de bovenbouw koppelen met kinderen uit de onderbouw en samen de cijfers er bij gaan vouwen. Na de herfstvakantie start ik met mijn groep met een nieuw thema ‘Licht & Flits’. Ik wil dan een soort gelijk werk gaan maken en het gaan toepassen in het maken van stopmotion of andere werken.

Dus pak een boek en kijk welke verbanden je zou kunnen gaan leggen met het rekenonderwijs om samen vraagstellingen te maken of op te lossen.

Rekenen met boeken: deze gebruikte ik

Het grote vouwboek bestellen

GOTD bestellen

Workshop rekenen met prentenboeken

Wil je op school aan de slag met rekenen met prentenboeken? Onderwijswereld-PO biedt hierover een workshop aan. Deze kan op locatie geboekt worden, bijvoorbeeld als studiemiddag, of actieve bouwvergadering. Alle informatie vind je hier. Voor meer vragen mag je altijd mailen, of telefonisch contact opnemen!

Ben je blij met onze website? Via Onderwijswereld-PO.nl kun je bestellen bij Bol. Geeft ons een kleine commissie, terwijl het jou niks extra kost 😉

GezondheidGezondheid

Laat een reactie achter