De favoriete rekenspellen van mijn klas

In de blog van de vorige maand heb ik laten zien en verteld wat er allemaal in mijn keuzetrolley zit. Daarbij heb ik genoemd om er een aantal verder uit te diepen. De spellen die je bijvoorbeeld gemakkelijk in kunt zetten als klaar opdracht om samen te spelen of tijdens een circuit. Hieronder de favoriete rekenspellen van mijn klas

De favoriete rekenspellen

In deze blog heb ik drie verschillende spellen gekozen die in mijn groep veelvuldig gebruikt worden en ook bij mijn kinderen een echte favoriet zijn. Het zijn dobbel- en kaartspellen, waarvan ik één spel in het verleden via een post van onderwijswereld op instagram heb gewonnen. Ik was toen nog geen blogger voor Onderwijswereld-PO.

Executieve functies en spellen

Spellen zijn een uitstekende manier om de executieve functies van kinderen te trainen. Ze gebruiken vaak meerdere functies wanneer ze een spel spelen. Wil je hier meer informatie over lees dan een vorig blog van Esther, Executieve functies bij kinderen en adolescenten.

1000 bommen en granaten

1000 Bommen en granaten

Het spel 1000 bommen en granaten is het eerste groepsspel dat ik in mijn groep heb geïntroduceerd. Dit is eigenlijk ook het begin geweest van mijn idee van de keuzetrolley. Het spel heb ik voor de zomer gewonnen en daarna ben ik steeds meer spellen gaan verzamelen of gaan maken. Het is een spel van 999 games. 999 games heeft enorm veel spelen die je lekker thuis kunt spelen, maar ook ideaal zijn om in de klas in te zetten.

Het spel bestaat uit een stapel kaarten en acht dobbelstenen met daarop de icoontjes. Gouden munten, diamanten, papegaaien, apen, sabels en doodshoofden. De dobbelstenen mag opzij leggen en opnieuw gooien zolang je wil, maar je moet altijd met twee dobbelstenen rollen. Het doel van het spel is om een aantal gelijksoortige icoontjes te krijgen. Voor iedere set krijg je punten, wat kan oplopen tot de 4000 punten. De speler die als eerste meer dan 6000 punten heeft, heeft gewonnen.

Leerlingen moeten dus kunnen tellen met sprongen van honderdtallen, dit kunnen pluspunten of minpunten zijn. Bij dit spel kunnen de kinderen niet allemaal tegelijk spelen, maar om de beurt. Dit kan worden ervaren als saai, maar ik merk bij mij in de groep dat kinderen het spannend vinden om te zien wat de ander dobbelt en scoort. Natuurlijk willen ze zelf winnen, maar ze helpen elkaar ook door bijvoorbeeld het geven van tips.

Formula

Basisspel

Tot voor kort kende ik het spel Formula niet. In een nieuwsbrief las ik over het spel Formula. Ik had interesse in het spel en zocht contact met de bedenker van Formula, Alon Nir. Sinds april 2019 is het spel verkrijgbaar. Hij stuurde mij een spel op om uit te proberen. Gelijk de week erop heb ik het spel geïntroduceerd en de kinderen ontvingen het spel met open armen.

Formula is een kaartspel. Er bestaat een basisspel en een uitbreidingsset. In het basisspel zitten de symboolkaarten (+, -, x, : en =), 5 keer de getallen 0 t/m 9 en twee jokers. In de uitbreidingsset zitten negatieve getallen, breuken, wortels en kwadraten.

Het is een spel waarbij je meerdere rekenbewerkingen beoefent. Door het spel te spelen oefen je heel veel met rekenen en automatiseren. Je kunt hiermee op meerdere manier differentiëren. Tekens toevoegen of er juist voor kiezen om ze niet te gebruiken. Je kunt zelf sommen maken met tientallen of honderdtallen.

Uitbreiding

Formula kan gespeeld worden vanaf groep 3 en misschien zelfs al vanaf groep 2. In groep 3 kun je starten met alleen eerst het plussymbool en het minsymbool, in groep 4 zou je het vermenigvuldig symbool kunnen toevoegen en in groep 5/6 het gedeeld door symbool. In groep 7/8 kun je de uitbreidingsset toevoegen, je kunt zelf kiezen welke getallen je toe gaat voegen en zo is het door bijna elke groep van de basisschool te gebruiken. Kinderen helpen elkaar en leren van elkaar. Elke leerling kan op zijn of haar eigen niveau mee spelen. Ze zijn spelenderwijs aan het leren en hebben plezier.

Het mooie ook aan Formula is ook dat je het kunt spelen zonder er bij de zelfde taal te spreken. De kinderen van onze school hebben thuis niet veel speelgoed of spellen die ze bijvoorbeeld samen kunnen spelen. Ze wonen op een asielzoekerscentrum en hebben daardoor weinig ruimte of soms geld. Het is een spel in handig formaat dat ze overal mee naar toe kunnen nemen. Dankzij Alon hebben alle kinderen van groep 3 tot en met 8 het Formula spel cadeau gekregen in hun schoen met Sinterklaas. Kinderen leren het spel op school en spelen het thuis met hun ouders. Ook vanuit het thuisfront komen meerdere enthousiaste reacties.

Reacties van mijn kinderen waren: ‘Juf! Dit is het spel dat ik altijd speel, mijn lievelingsspel en nu kan ik het thuis spelen met mijn ouders!’. Even later zei deze zelfde leerling: ‘Juf ik ben echt blij met dit cadeau!’ Een andere reactie was van J: ‘Kijk juf 0% plastic!’ ‘Oh dan kan ik het gewoon in de prullenbak gooien’, zei N. ‘Nee’, zei J weer ‘het moet in de oud papierbak.’

Qwixx

Inhoud Qwixx spel

Tot slot nog het spel Qwixx van White Goblin games. Qwixx is ook een spel in handig meeneemformaat. Het is een dobbelspel dat bestaat uit een scoreblok en zes dobbelstenen, twee witte dobbelstenen, een rode, een blauwe, een groene en een gele dobbelsteen.

Iedereen kan met dit spel van elke dobbelbeurt mee profiteren. Bij elke worp mag elke speler de som van de witte dobbelstenen aankruisen. De speler die aan de beurt is moet daarna ook nog een som maken van één witte dobbelsteen met een gekleurde dobbelsteen. Hoe meer getallen je aankruist op je scoreblad, des te meer punten je kunt halen. Wanneer er een kleur gesloten is wordt deze dobbelsteen eruit gehaald. Wanneer er twee kleuren vol zijn worden de kruisjes op die rij geteld en de score wat onderaan het blad staat wordt  genoteerd. Al deze getallen worden bij elkaar opgeteld, de minpunten worden er vanaf getrokken en zo wordt de winnaar bepaald.

Qwixx: aan de slag

Het leuke aan Qwixx is dat het een spel is dat iedereen snel begrijpt. Er zijn meerdere uitbreidingen voor verkrijgbaar met andere scoreformulieren zo blijft afwisseling leuk. De strijd is natuurlijk om de meeste punten te behalen. Het is een spel wat vanaf 8 jaar gespeeld kan worden. Tip: kopieer en lamineer de scorevellen, zodat je het telkens weer kunt hergebruiken als een soortwisbordjes, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon weer nabestellen.

Dit was een greep uit de favoriete spellen van nu uit mijn groep. Veel reken- en speelplezier!

 

Laat een reactie achter