Het tweede grote vouwboek

Het tweede grote vouwboek van Janet de Vink, heeft niet voor niets de ondertitel “De vouwjuf vouwt verder”. Deel 2 gaat verder waar deel 1 ophield.

Verder kijken en bestellen

Een doorgaande leerlijn vouwen

De basisvouwsels in beide boeken zijn gebaseerd op de reeksen van Frobel. In deel 1 werden we meegenomen van rechte vouwen en kruisen, via schuine vouwen en kruisen, langs de 16 vierkantjes, en uiteindelijk kwamen we uit bij de vlieger. Deel twee pakt door: vanaf de vlieger door naar het dubbele vierkant en de dubbele driehoek, de molenbasis en uiteindelijk de Frobelbasis. Hiermee is deel 2 dan ook meer geschikt voor de groepen 3 tot en met 8 dan voor de kleuters, al staan er echt nog voldoende vouwsels in die uitgaan van de eerstgenoemde basisvouwsels (tot en met de vlieger).

En dan vouwen we dus verder

De molenbasis bezorgde mij al even hoofdbrekens 😉

Na de vlieger kwamen er basisvormen aan de orde die ik zelf echt niet meer in de vingers had. En wat doen je dan? Dan pak je er dus een stapeltje vouwbladen en origami bij, en dan ga je aan de slag. Ik kan je vertellen: de molenbasis en de Frobelbasis geven niet alleen de kinderen in je klas, maar ook jouzelf een mooie uitdaging!
Met oog op de komende feestdagen, licht ik graag de Kerstster en de Stoomboot eruit.
De kerstster is gebaseerd op het dubbele vierkant. Wanneer je een vlieger op dat dubbele vierkant vouwt, ontstaat er 1 segment voor de kerstster. Voor een volledige kerstster heb je 8 segmenten nodig. Aan elkaar vormen ze een prachtig geheel!
De stoomboot is ook een toffe vouwopdracht voor de kinderen in de bovenbouw. Het gaat uit van de molenbasis, waar je na een paar vouwen en draaien een heuse stoomboot van kunt maken. Plezier en uitdaging gegarandeerd. Via deze link kun je deel 2, voor €20.99, zelf ook je klas in halen.

Onze mening over het tweede grote vouwboek

Janet geeft niet alleen de jongere kinderen, maar echt groep 1 tot en met 8 inclusief hun leerkrachten, de uitdaging om (weer) met vouwen aan de slag te gaan. Ze doet dit aan de hand van de bekende basisvormen uit de Frobelreeks, maar vertaalt dit naar het hier en nu. Moderne figuren, zoals Dolfje Weerwolfje, Geronimo Stilton en de ruziënde eekhoorntjes, worden afgewisseld met Emoji’s en cirkels a-la Kandinsky. Hiermee laat ze zien dat vouwen iets van alle tijden en voor alle leeftijden is.
Kom maar door met deel 3, Janet!

And the winner is……

Nadat we eerst een heuse ietwietwaait hebben gedaan tussen Facebook en Instagram, waarbij de eerste won. Kwam nr 73 uit de number generator rollen. Daarachter zit Renate Vedelaar verstopt. Renate, wanneer je een mailtje stuurt naar esther@onderwijswereld-po.nl voorzien van je adresgegevens, zorg ik dat Uitgeverij Kosmos het boek zsm jouw kant opstuurt. Veel plezier ermee. Mocht je tzt foto’s hebben van je groep 7/8 aan het werk, houden we ons natuurlijk aanbevolen!

Ben je blij met onze website? Via Onderwijswereld-PO.nl kun je bestellen bij Bol. Geeft ons een kleine commissie, terwijl het jou niks extra kost ?

SintSint

Laat een reactie achter