Fotogenie – Tips voor magische fotografie
met Fotogenie enthousiast leren fotograferen
Door Angela: Magisch dat is fotografie zeker, maar ook het boek ‘Fotogenie’ van Ellen de Decker is magisch. Het is het tweede fotografie boek dat ze heeft geschreven. Haar eerste boek ‘Zeg eens Cheese’ kwam uit in 2018, dat boek was voor kinderen vanaf 6 jaar. Het boek ‘Fotogenie’ is geschreven voor gevorderde plaatjesmakers vanaf 12 jaar. Beide boeken zijn uitgegeven door uitgeverij Clavis. Het boek valt onder de informatieve boeken.
Licht en flits
Met mijn groep 7/8, leeftijd 10 tot en met 13 jaar werk ik momenteel over het thema ‘Licht & Flits’, het boek kwam dus precies op het juiste moment binnen. Toen het boek binnen kwam ben ik het direct gaan lezen. Ik werd zo enthousiast dat ik ook het eerste boek van Ellen heb besteld.
Ellen de Decker heeft door een avondstudie fotografie een oog voor detail ontwikkeld. Het werd een passie voor haar om dingen op een andere manier te bekijken. In het dagelijks leven is Ellen net als ik leerkracht in het basisonderwijs, ze weet dus wat het is om met kinderen te werken. Kinderen zijn van nature erg creatief en kunnen voor veel dingen een oplossing verzinnen. De fantasie is groot en dit komt dan ook zeker van pas bij het maken van foto’s.
Het boek Fotogenie
Het boek is ingedeeld in hoofdstukken. Op de linker pagina staat een stukje inleiding met een tip over het onderwerp met voorbeeldfoto’s. Ernaast, op de rechterpagina staan een paar deelonderwerpen die genummerd zijn met daarbij de benodigdheden voor het maken van de foto’s. Ook de foto’s op de linker pagina zijn genummerd, die horen bij de deelonderwerpen.
Ik ben het boek eerst gaan doorbladeren. Alleen al door het bekijken van de lay-out, de kleuren en de foto’s raakte ik al enthousiast. Door de vormgeving wil je het boek graag gaan lezen. Na het lezen van de inleiding heb je al een goed beeld van wat je te wachten staat. Vervolgens ben ik het boek gaan lezen. Ellen gebruikt af en toe ook grapjes, dat maakt het lezen ook leuk voor kinderen. De tekst is duidelijk en leest lekker vlot weg, zonder al te veel moeilijke woorden.
Aan de slag met Fotogenie
Voor het uitvoeren voor het maken van de verschillende foto’s heb je amper materialen nodig. Veel materialen heb je vaak wel in huis of kun je vaak goedkoop in een winkel halen. Er zijn ook benodigdheden die je zelf kunt maken.
Nadat ik het boek gelezen had, heb ik meteen opdrachten uitgezocht om te gebruiken in een planning voor een circuit voor een aantal weken. Zo goed als alle opdrachten kun je uitvoeren met een camera op een telefoon of op een gewone camera. Er zijn enkel een paar opdrachten waarbij je een camera met een draailens of een camera met een snellere sluitertijd nodig hebt. Zelfs daarvoor heeft Ellen wel weer een tip gegeven om toch een opdracht op een andere manier uit te voeren.
Met mijn groep hebben we dus meerdere foto’s gemaakt. Hieronder een kleine selectie van een aantal gemaakte foto’s. Op de website van Ellen onder het kopje Ingezonden foto’s vind je heel veel foto’s die andere mensen gemaakt hebben.
Samengevat
Samen met mijn groep zijn we tot de conclusie gekomen dat de opdrachten heel goed in te zetten zijn ook onder de 12 jaar. Samen met anderen kom je tot hele mooie resultaten en creatieve fotomomenten. Het is een vrolijk en kleurrijk boek dat uitnodigt tot lezen en bovenal tot uitproberen.
-
Rekenen door te kraken: uitdagend rekenwerk€7,95 incl. BTW
-
Keersommen automatiseren spellenpakket€6,95 incl. BTW