Een draak van een boek

De afgelopen maanden vielen er een paar mooie boeken op de deurmat waarin draken centraal staan. Tof! Draken spreken tot de verbeelding, lijken soms eng, maar blijken in de verhalen vaak toch best ok te zijn. Ga mee op ontdekking naar de nieuwste drakenboeken.

Draken zijn niet te koop

Meer lezen

Door Tjibbe Veldkamp met tekeningen van Alice Hoogstad, Uitgeverij Lemniscaat.
Wanneer Eise een nieuw buurjongetje krijgt, blijkt deze niet alleen heel verwend te zijn, maar ook heel slecht voor zijn dieren te zorgen. Eise biedt aan om die zorg op zich te nemen, maar Hubert-Jan wil daar niks van weten…
Eise bedenkt een plan, een heel bijzonder plan! Hij schakelt de hulp in van een draak. Of eigenlijk, van een drakenei. Hubert-Jan moet nu ook een groot ei met een draak erin. Zijn moeder gaat, voor de zoveelste keer, op zoek naar iets wat haar kind wil hebben.
Ondertussen komt het ei van Eise uit, en ontstaat er een leuke vriendschap tussen hem en het draakje. Totdat moeder draak om de hoek komt kijken. Moeder Draak redt in mijn ogen de dag. Op welke manier? Dat mag je zelf gaan ontdekken.

Veldkamp stelt hier een onderwerp dat mij als juf zeer aanspreekt aan de kaak; dat van curling-ouders en kinderen die zich, als gevolg daarvan, als een draak gedragen. Diepe buiging.

De dag waarop de draak verdween

Meer lezen

Door Annemarie van Haeringen, Uitgeverij Leopold
Een licht filosofisch boek over meneer Long, die als kleine Long in het jaar van de draak geboren wordt. Hij is gek op draken, weet alles van ze, en voelt zichzelf ook als een draak: “Er stroomt drakenbloed door mijn aderen”. Je zou denken dat niets dan het zien van een echte draak hem gelukkiger kon maken. Totdat er op een dag een heuse draak voor zijn drakenhuis staat om kennis te maken.

Zowel de afbeeldingen als gedeeltes uit de tekst zijn zeker geschikt om te filosoferen met kinderen over wat nu echt geluk is. De pentekeningen kunnen aanleiding zijn voor een tekenopdracht, die ook in hogere groepen voor een mooie uitdaging zullen zorgen. Een mooie aanwinst in drakenboekenland dus!

 

Waar is de draak?

Meer lezen

Door Leo Timmers, Uitgeverij Querido
Waar Long uit het vorige boek draken mooi en leuk vond, vindt de koning in dit boek draken verschrikkelijk. Wanneer er draken in de buurt zijn, kun je namelijk niet slapen! Dus hij stuurt zijn bewakers eropuit om de draak in zijn koninkrijk te verslaan. De bewakers vinden heel veel ‘draken’, maar of ze de echte draak ook vinden en kunnen verslaan? En of de koning heel blij is met zijn bewakers?

Dat niets is wat het lijkt. Waar de silhouetten van diverse mensen, dieren en dingen wel heel erg op een draak lijken. En over een koning die wellicht een paar erg slapeloze nachten tegemoet gaat ūüėČ Opnieuw een hebbertje van de maker van “Een huis voor Harry”.

 

Schoencadeaus (NL)Schoencadeaus (NL)

Laat een reactie achter