Bres spelenboek: mooie start voor bewegend leren!

Door Esther: Het spelenboek van Bres, wie is er niet mee opgegroeid? Toen ik op de pabo zat vond ik dit al een van de meest praktische boeken die ik aangeschaft had. En nu er opnieuw een nieuwe een goed aangevulde variant uitkwam, wilde ik die natuurlijk maar wat graag lezen.

Persoonlijk inkijkje

Meer lezen en bestellen

Voordat ik een overzicht zal geven van de inhoud van het boek, is het goed om te weten wat voor lezend vlees je in de kuip hebt 😉
Wanneer het gaat om uitdagende (reken/taal/lezen/WO)lessen, gedragsobservaties, muzieklessen etc, dan schud ik een en ander zo uit mijn spreekwoordelijke mouw. Wanneer het echter gaat om spellen of lessen in het speellokaal of gymzaal, dan heb ik een soort van drempel/blokkade die overwonnen moet worden. Het uit mijn mouw schudden gaat dan ineens een stuk minder makkelijk. Ik ben dan ook altijd blij met methodes die me een handje helpen op dat gebied. Wanneer ik dan een zetje in de goede richting heb gekregen, dan komt de creativiteit weer in me los. Dan kan ik een mooie lesactiviteit in elkaar zetten.
Het Bres spelenboek, is zo’n boek!

366 pagina’s aan uitdagende beweegactiviteiten

Inmiddels is dit de elfde editie van deze titel die al tientallen jaren meegaat, en gelukkig ook met de tijd meegaat! Je vind in het spelenboek megaveel uitdagende en speelse beweegactiviteiten. Het boek is verdeeld in 20 hoofdstukken, die op hun beurt weer zijn verdeeld in meerdere speelvormen. We geven je een inkijkje.

Voor iedere plek, groepsgrootte en leeftijd vind je activiteiten in dit boek. Zo zijn er spelen voor kinderen van 0-6, 4-12, en ook voor volwassenen. Je vindt spelen voor in de gymzaal, op het plein, maar ook voor in het bos of op het strand. Handig wanneer je op schoolreis of op kamp gaat! Vervolgens zijn er spellen die kort duren en nauwelijks voorbereiding vragen, maar vind je ook grote organisatievormen waarmee je een hele sportdag kunt vullen.

Bewegend leren

App Winactie

Bewegend leren is hot, en dat zal het ook blijven. Je hersenen ontwikkelen zich beter wanneer je (als kind) meer beweging krijgt, en lesstof verwerk je beter wanneer deze geïntegreerd met beweging aangeboden wordt. Ik heb dan ook met deze wetenschap naar dit boek gekeken, en kwam tot een mooie conclusie. Dit boek herbergt tientallen (misschien wel meer dan 100) werkvormen die met gemak geschikt zijn om in te zetten als bewegend leren activiteit. Ik licht er in dit geval een voor jullie uit, die ik ook uit zal werken als download, zodat je meteen kunt ervaren hoe makkelijk bewegend leren is!

Bewegen met beweegviltjes

Op blz 64 vinden we de activiteit bewegen met beweegviltjes (bierviltjes). Hierbij worden 4 verschillende activiteiten gegeven. We zullen je eerst de basisregels uitleggen en vervolgens aangeven hoe je dit om kunt zetten tot een bewegend leren activiteit.

De 4 varianten

  1. Leg zoveel mogelijk bierviltjes in de ruimte (plein/gymzaal/etc). Laat de kinderen binnen 1 minuut zoveel mogelijk viltjes aantikken met een voet. Hoeveel keer konden ze een viltje aantikken? Doe dit nog 1 of 2 keer, om ze de kans te geven hun record te verbreken.
  2. Leg de viltjes in de ruimte. Laat de kinderen er kriskras doorheen lopen. Op jouw teken geef je ze een ‘twister’opdracht: rechtervoet/linkerhand etc. De kinderen raken met dat lichaamsdeel het viltje aan. Mooie opdracht ook als opwarming van een gymles!
  3. Variant ‘Maak je vak schoon’. Verdeel de groep in een A en B groep die allebei de helft van de zaal bezetten. Op allebei de helften liggen evenveel viltjes op de grond. Laat de kinderen hun vak leegspelen, door zoveel mogelijk viltjes naar het vak van de andere partij te gooien. Let op: gooien alleen onder de knie!
  4. Variant ‘Draai ‘m om’. Deze speel je wederom met een A en een B groep. Groep A hoort bij de bedrukte kant van het viltje, groep B bij de witte kant. Geef een startsein en laat de kinderen vervolgens 2 minuten de viltjes van elkaar omdraaien. Wie heeft er aan het einde de meeste viltjes voor zijn partij omgedraaid?

Bewegend leren met beweegviltjes

Als download vind je onderaan deze blogpost een document waarin we tafelkaartjes hebben gemaakt van de tafels van 1 tot en met 12. Ook vind je er blanco kaartjes, zodat je deze variant ook bij een ander lesdoel in kunt zetten. Denk aan plus- of minsommen, woordenschat, leterkennis etc. In de uitleg gaan we uit van tafels.

De 4 bewegend leren varianten

  1. Leg de tafelviltjes in de ruimte neer met de tafels naar boven. Laat de kinderen in 1 minuut zoveel mogelijk viltjes aantikken: bij het aantikken van het viltje lezen ze de som hardop EN geven ze het antwoord. Doe dit vervolgens nog een (paar) keer, zodat ze hun record kunnen verbeteren.
  2. Leg de tafelviltjes in de ruimte neer met de tafels naar boven. Laat de kinderen kriskras tussen de viltjes door lopen. Wanneer je een ‘twister opdracht’ geeft, raken ze met dat lichaamsdeel het viltje aan, waarbij ze de som hardop lezen en de uitkomst erbij geven.
  3. Maak je vak schoon: zie voor de omschrijving variant 3 hierboven. Voordat de kinderen het viltje mogen gooien, lezen ze hardop de som en geven het antwoord.
  4. Draai m om: zie voor de omschrijving variant 4 hierboven. Voordat de kinderen het viltje mogen omdraaien, lezen ze hardop de som en geven het antwoord.

Wil je differentiëren op niveau? Verdeel dan bij spelvariant 1 en 2 de zaal in verschillende delen. Ieder deel bevat de tafels waarvan jij weet dat het nodig is dat de kinderen ze oefenen. Voor de uitdaging hebben we ook de tafels van 11 en 12 toegevoegd aan de download.

Samengevat

Ik ben enthousiast! Je hebt met dit boek een schat aan speelvormen in handen die op iedere moment in te zetten zijn. Zit je zelf even met je handen in het haar, dan is de keuze dus reuze, maar door de handige indeling in hoofdstukken wel heel overzichtelijk. Zoek je een speelvorm om in te zetten bij het bewegend leren? Zoek niet verder, met dit boek heb je een schat aan vormen binnen handbereik. Kortom, deze aangevulde editie 11 van het Bres spelenboek, verdient ook op jouw school een plaatsje!

Ben je blij met onze website/downloads? Wanneer je via onze partnerlink iets bij Bol bestelt, ontvangen wij een kleine commissie, terwijl het jou niks extra kost!

Meer kant en klare balspelletjes vind je op het blog van Amanda/Kiddowz.

Boeken

Boeken

Download hier het bierviltjesspel: Tafels oefenen bewegend leren bierviltjesspel

Laat een reactie achter