Professionaliseringen: hoe dat in zijn werk gaat.

Al bijna 1.000 collega’s hebben op het moment van schrijven een professionalisering gevolgd via Onderwijswereld-PO. Toch komt het ook een enkele keer voor dat men denkt een boek gekocht te hebben. Het woord professionalisering lijkt hierbij het struikelblok. En struikelblokken zijn er om weg te nemen. Graag geef ik dan ook een uitleg over hoe we onze professionaliseringen vormgeven en waarom er voor deze benaming gekozen is.

Onze professionaliseringen: hoe het begon

Esther

Esther, zij van Onderwijswereld-PO

Een klein jaar geleden startte ik Onderwijswereld-PO. Ik wist op dat moment nog niet wat ik precies wilde, maar ik wist wel dat ik op een ochtend wakker zou werden met HET plan. Dat werd ik! Nu moet je van me weten, dat ik zelf gek ben op lezen, en op leren. Noem het een uit de hand gelopen hobby, maar leren doe ik echt heel graag! Ik ervoer daarbij echter ook vaak een valkuil. Want met wie ging ik sparren over de inhoud van de boeken die ik las? En wie gaf mij net dat extra zetje om hetgeen ik gelezen had, ook uit te proberen in de praktijk. Wie was mijn stok achter de deur?

Als ik met dat gevoel loop, dan zijn er vast meer collega’s die met dat gevoel lopen dacht ik. Dus ik belde Mark Veerman van uitgeverij Pica, om te vragen wat hij ervan zou vinden wanneer ik met zijn titels een aanbod tot scholing zou gaan doen. Niet omdat ik alle kennis in pacht heb, maar juist omdat ik graag mensen enthousiasmeer, samenbreng en laat leren! Omdat ik kon zorgen voor een ruimte om te sparren, iemand een schop onder zijn kont kan geven en iemands stok achter de deur kan zijn!
Hij was net zo enthousiast als ik, en de professionaliseringen van Onderwijswereld-PO waren geboren.

Professionalisering: wat een woord!

Weet je, ik had misschien ook wel kunnen kiezen voor online workshop, bijscholing of nascholing. Maar dat dekt allemaal de lading niet. We gaan namelijk een beste periode met elkaar aan de slag met een bepaalde titel/een bepaald onderwerp. Scholing is een woord wat ik zou gebruiken voor een professionalisering over een boek dat ik zelf geschreven heb, maar niet zo snel over een boek dat niet van mijn hand is.

Wanneer je kijkt naar vaktermen, wordt in onze CAO en vanuit het ministerie gesproken over professionaliseren. Professionaliseren kun je in allerlei vormen doen. De vorm die wij aanbieden komt misschien wel het dichtst in de buurt van een (online) bookclub: toegankelijk en ruimte om te sparren met andere geïnteresseerden.

Een professionalisering in de praktijk

Doordat ik op de groepen van Middenbouwwereld en Bovenbouwwereld veel voorbij zie komen, weet ik goed welke onderwerpen er bij de collega’s leven. Aan de andere kant heb ik een fijn lijntje opgebouwd met Uitgeverij Pica, en ben ik al vroeg op de hoogte van welke nieuwe titels er uit komen. Op die manier komt ons aanbod tot stand.

De professionaliseringen van Onderwijswereld-PO vinden plaats op een besloten groep op Facebook. Nadat je je hebt aangemeld voor een professionalisering, staat minstens een week voor aanvang het leesschema online. Zo weet je van tevoren hoe de grove planning zal zijn. Vervolgens is er iedere zondag een startpost, waarbij we aandacht besteden aan wat er voor de komende week op het programma staat. Zo weet je met welke deelonderwerpen we extra aan de slag gaan, en op welke dagen je posts kunt verwachten.

Je wordt van harte uitgenodigd zelf actief mee te doen in de groep. Dus wanneer je vragen hebt, of aanvullingen: die ruimte heb je. Zo vormen we met zijn allen 1 grote professionele leergemeenschap. Je sluit, wanneer je dit wilt, je professionalisering af met een eindopdracht, waarbij reflectie op het onderwerp centraal staat. Na inleveren hiervan ontvang je er feedback op en tevens je certificaat van deelname.

Doe mee!

Wist je dat de professionalisering zelf maar €19,95 kost, en dat je vervolgens ook nog een kortingscode ontvangt voor het betreffende boek bij Uitgeverij Pica! Nog een goede tip: per fulltimer is er €500,- per jaar beschikbaar voor individuele scholing. De kans dat je je professionalisering EN het boek kunt declareren bij je werkgever is hoog!

Het enige wat je nodig hebt voor een professionalisering is:

  1. Je inschrijving;
  2. De bijbehorende titel.

Easy does it!

Zou je liever een workshop van ons volgen? Dat kan natuurlijk ook! Neem daarvoor een kijkje op deze pagina.

Back 2 Study - AlwaysBack 2 Study - Always

Laat een reactie achter