Ontwikkeling van kinderen: Als je wilt dat je kind omhoog klimt…

Door Jaimy: …moet je er vooral niet bovenop gaan zitten! Hebben jullie ook met veel plezier naar de afleveringen van de Luizenmoeder gekeken? Als je de luizenmoeder hebt gekeken dan kan deze uitspraak van juf Ank je niet zijn ontgaan: “Als je wilt dat je kind omhoog klimt, moet je er vooral niet bovenop gaan zitten”. Oftewel: geef de ontwikkeling van je kinderen de ruimte, ook wanneer die anders verloopt dan je bedacht had.

To the moon and back

Geef kinderen de ruimte

Ik heb zelf geen kinderen en ik denk dat ik in dit geval redelijk objectief naar zo’n situatie kan kijken. Toch is en blijft dit míjn mening, dus struikel vooral niet over deze post en vind ervan wat je er zelf van vindt. Zelf werk ik als leerkracht en geloof mij, het komt echt voor dat ouders willen dat hun kind een ‘zonnetje’ of een ‘raket’ wordt. Allereerst bèn je geen maan, zon, ster, raket of wat mij betreft een heel zonnestelsel, je werkt volgens deze aanpak. Dat houdt in dat je op je eigen niveau werkt. Dat kan zijn met meer begeleiding of met uitdagende stof waarbij je zelfstandiger werkt.

Het moet altijd maar meer

Ik geloof oprecht dat ouders het allerbeste willen voor hun kind, het zou niet goed zijn als dat niet zo zou zijn. Toch vind ik dat het tegenwoordig lijkt alsof er steeds meer van kinderen wordt verwacht. Kinderen van dezelfde leeftijd worden met elkaar vergeleken. Welk kind heeft er al een zwemdiploma? Op hoeveel feestjes is je kind geweest? Aan welke sport(en) doet je kind?
Het voelt als een soort prestatiedrang. Ik ga er van uit dat hier een goede intentie achter zit en dat je wilt dat je kind een goede ontwikkeling door maakt. Het is fijn als je kind goed mee komt op school, daarnaast ook nog sociaal vaardig is en ook buiten school een leuk leven heeft. Maar ik vind dat we daar af en toe een beetje in doordraven. Ik kan mij voorstellen dat het als kind heel frustrerend is als je de drang voelt om te presteren. Je kan het gevoel hebben dat het nooit goed genoeg is en dat je telkens weer beter moet.

Ontwikkeling van kinderen: Let it go!

Ik denk dat als je ‘bovenop je kind zit’ (best een vreemde uitspraak) je ze de kans ontneemt om zichzelf en de wereld om hen heen te ontdekken.
Door je (soms) afzijdig op te stellen geef je kinderen de ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Laat ze af en toe maar eens aanmodderen.
Als je af en toe gewoon eens toe kijkt en kinderen iets zelf laat oplossen zul je verbaasd zijn over hoe kinderen dat doen.

Wie omhoog klimt zal onderweg ook echt nog wel een keertje naar beneden vallen, maar is dat dan verkeerd? Ik vind van niet.

 

 

Ben je blij met onze website? Via Onderwijswereld-PO.nl kun je bestellen bij Bol. Geeft ons een kleine commissie, terwijl het jou niks extra kost 😉

GezondheidGezondheid

Laat een reactie achter