Mijn zoektocht in het onderwijs

Door Jaimy: ‘Later als ik groot ben, word ik juf’. Vanaf de basisschool stond dit voor mij al vast. Heerlijk de hele dag stickers plakken, met een krijtje op het bord schrijven en uitleggen hoe je op de beste manier 4 x 3 kan uitrekenen. Ja, zo dacht ik er toen over. Nu ik bijna 10 jaar voor de klas sta weet ik echt wel dat het veel meer is dan dat. Maar nu 10 jaar later denk ik ook regelmatig: wil ik eigenlijk nog wel juf zijn? Lees mee met mijn zoektocht in het onderwijs.

Yes, ik word juf!

“Leuk! Maar is het wat ik altijd wil?”

Na de havo heb ik de Pabo gedaan, dus toen ik klaar was en kon gaan werken was ik 21 jaar. Vrij jong om voor de klas te gaan maar omdat ik geen ambities had om te backpacken in Australië of een of andere zoektocht naar mezelf te gaan doen in ingewikkelde yoga-houdingen, was werken dus ook wat ik ging doen. Ik begon met wat invalwerk waarbij ik groep 1 tot en met groep 8 langs zag komen. Al gauw kreeg ik mijn eerste, echte, eigen groep. In februari begon de instroomgroep op een school in Enschede waar ik werkte. Ik begon met 6 kinderen. Ja echt. Als je niet beter zou weten zou je denken dat we een gezin waren. Ik vond het helemaal leuk en aan het eind van het schooljaar eindigde ik met 31 4-jarigen. Ondertussen deed ik de masteropleiding gedragsspecialist en ik had het reuze naar mijn zin. Jarenlang heb ik de kleuters gedaan tot ik ging verhuizen naar Dordrecht. Daar kon ik terecht op een school in Rhoon. Ik begon in groep 6 en kwam daarna weer terecht bij de kleuters. Inmiddels werkte ik 5 jaar voor de klas en de 2 jaren die daar op volgden had ik het enorm naar mijn zin met groep 1/2. Elk jaar rond februari kreeg ik wel een beetje de kriebels, is dit nu echt wat ik wil? Maar dat ging gauw weer over en vol goede moed begon ik weer aan een nieuw schooljaar.

Kriebels

Toen ik voor de derde keer de kriebels kreeg in februari en na 6 jaar kleuters kwam het moment dat ik een andere groep kon draaien, groep 3. Na 1,5 jaar groep 3 werd ik voor groep 5/6 gezet en dat was afgelopen schooljaar. Ik merkte dat ik ook de bovenbouw erg leuk vond maar ik merkte ook dat het nog meer en nog sneller ging kriebelen. Ik vond en vind mijn werk hartstikke leuk maar het gevoel dat er voor mij meer is dan voor de klas staan begint steeds sterker te worden. Afgelopen jaar heb ik de opleiding schoolleider basisbekwaam afgerond en daar kwamen weer de momenten waarbij ik merkte dat ik er energie van kreeg. Het voorbereiden en leiden van een vergadering, administratieve zaken, mailcontact met externen, meedenken over beleid, stukken schrijven. Ik kom er nu dus achter dat ik de managementkant erg interessant vind. Wil ik directrice worden? Ik denk het niet. Maar wat dan wel? In die zoektocht in het onderwijs zal ik jullie meenemen. Wat het eindpunt is, ik heb nog geen idee. Maar daar is een zoektocht voor toch?

Boeken algemeen

Laat een reactie achter