Kansrijk: het verhaal van Tommie en Tommie

Door Margreet: Eind augustus 2020 kwamen er twee Tommies in mijn leven. De eerste Tommie kwam zo maar de school in Jirnsum inlopen en de andere Tommie kwam via Markplaats ons huis in Harlingen binnen lopen.

Beide Tommies zijn kater, stoer en lief en verschillen van kleur en formaat en leeftijd. Beiden katers, maar zo verschillend…Al hoewel, beiden vinden het heerlijk om mijn stoel in te pikken als ik weg loop, vinden het heerlijk om over het toetsenbord te lopen en ongevraagd hun mening te verkondigen.  

Beide katers zijn per toeval onderdeel geworden van mijn leven, niets daarvan was gepland. En hoe het verder gaat, weet ik niet, ik geniet gewoon van het hier en het nu.

Het jaar 2020 is een jaar geweest dat niemand had kunnen voorspellen en voorstellen. En hoe het jaar 2021 zal gaan, weten we ook niet. Wat we wel weten is dat de onze klassen gevuld zullen zijn met kinderen die we, op welke manier dan ook, les geven zodat ze de beste start krijgen, de beste basis voor ze ontwerpen, zodat ze kunnen bloeien en het fundament bouwen voor een zo succesvol mogelijk leven.

Dat vraagt nogal wat van ons, in een tijd waarin de verschillen tussen kinderen groter dan ooit lijken te zijn, een tijd waarin een stabiele thuissituatie lang niet altijd vanzelfsprekend is, een tijd waarin we elkaar soms beoordelen op factoren die er totaal niet toe doen. Een tijd waarin wantrouwen soms de boventoon voert, terwijl het werken vanuit vertrouwen zorgt voor kansen.

Kansrijk: dat iedereen kan groeien en eerlijke kansen krijgt

Laten we elkaar met vertrouwen en een open hart tegemoet treden, zoals de beide Tommies. Vanuit een onbekende situatie op zoek gaan naar liefde en aandacht en warmte, zodat veiligheid de basis is.

Een basis van waaruit iedereen kan groeien en de kansen krijgt die hij of zij nodig heeft om de volgende stap in de ontwikkeling te zetten. En deze aandacht is niet voor iedereen hetzelfde, net als dat de ontwikkeling van ons als mens ook niet hetzelfde is. Voor mij is dat kansrijk onderwijs, kijken wat er nodig is om als eerste vanuit vertrouwen te beginnen met het leggen van een basis van veiligheid. Als deze basis er is dan verder bouwen aan het fundament van het leren en ontwikkelen. En er voor zorgen dat onze kinderen alle kansen krijgen die ze nodig hebben om de volgende stap te zetten. Samen met alle mensen in de school en in de thuissituatie, zodat we samen zorgen dat alle kansen geboden worden,

kansrijk
PIN voor later

1 reactie

  1. Giem Kwee op 6 januari 2021 om 18:51

    Mooi weer Margreet!
    Prachtige katers, vol vertrouwen komen ze bij jullie aan, hoe kan het ook Anders!
    Ze weten dat iedere crisis ook veel mooie dingen brengt.

Laat een reactie achter