December in de kleutergroep

Door Menno: De maand december staat in het onderwijs bekend als een drukke maand. In de klas wordt dan uitgebreid aandacht besteed aan de vieringen Sinterklaas en Kerst. Al jaren maak ik deze vieringen mee bij de bovenbouw, maar hoe is december in de kleutergroep?

Sinterklaas

Sinterklaas bij de kleuters

Begin oktober zijn er al kinderen die niet uitgepraat raken over Sinterklaas. “Hoe lang duurt het nog meester?” En dan is het eindelijk zo ver, het Sinterklaasjournaal begint. Als kleutermeester zit ik elke avond voor de televisie. Zo weet ik wat er gebeurd en wat ik de volgende dag kan verwachten. Elke ochtend is het dan ook raak, de kleuters komen vol enthousiasme de klas binnen om te delen wat er allemaal is gebeurd. De Sinterklaas periode is echt intens genieten van de puurheid van kleuters. De kinderen leven zo erg mee, dat je bijna vergeet dat de beste man niet bestaat. Die sfeer is heel anders dan bij de bovenbouw. Je zit er helemaal in en je doet je best om er een geweldig Kinderfeest van te maken.

Deze periode van drie weken staat helemaal in het teken van het Sinterklaasjournaal. Met behulp van het pakket doen we allerlei activiteiten rondom de verhaallijn. Ook de reken- en taalactiviteiten worden aangeboden en verwerkt binnen het thema Sinterklaas. De huishoek werd omgetoverd tot een pietenhuis. De woordenschat werd uitgebreid met materialen uit een paardenstal. Er werden pepernoten gebruikt bij het omgaan met de telrij en ik las voor in boeken over Sinterklaas. Met dank aan alle collega kleuterleerkrachten raakte ik snel genoeg geïnspireerd via Onderbouwwereld. Maar wat moet ik kiezen uit al die ideeën? Dat vind ik wel lastig. Gelukkig krijg ik steeds meer grip op de doelen van groep 1 en 2 en leer ik welke activiteiten daar bij aansluiten.

Op 5 december vieren we Sinterklaas met de hele school. Sinterklaas komt een bezoek brengen in de klas en ik vind het belangrijk dat alle namen uit mijn klas genoemd worden. Toch even die persoonlijke aandacht. Aan de kleuters merk ik hoe intens dit feest is. In de middag waren er veel kinderen met rode wangen en kleine oogjes.

Boeken

Boeken

En dan doorrr naar de Kerst

Kerstviering

En dan is het 6 december en staat de kerstboom ineens in de klas. Op Onderwijswereld zie ik veel kleuterleerkrachten die extra naar school gaan om de klas te versieren, maar ik had het geluk dat kinderen uit groep 8 mijn klas versierden. Nu stond twee weken Kerst centraal. Er werden activiteiten binnen het thema Kerst aangeboden. De woordenschat werd uitgebreid met kerstversieringen. Er werden kerstliedjes gezongen en er werden kerstbomen geknutseld. De gave instructievideo’s van meesterSander waren op de IPad een succes. In de laatste week voor de vakantie waren er veel extra activiteiten. Als meester moest ik extra scherp zijn om niks te vergeten, laat staan hoe onrustig dit is voor kleuters. Op donderdag voor de Kerstvakantie vierden wij Kerst op school. In de ochtend kerststukjes maken ter decoratie bij het kerstdiner en een sponsorloop om geld op te halen voor de NICU in Sengerema Hospital. In de avond een kerstconcert en het kerstdiner. Het kerstdiner blijf ik het mooiste moment met mijn groep vinden. De sfeer, de gezelligheid en het in de avond op school zijn is toch echt heel speciaal. Een drukke laatste dag, na een drukke maand. Aan de kinderen, ouders en leerkrachten merk en hoor je dat het tijd is voor vakantie. En bij de kleuters merk je dit nog iets meer. Vakantie!

1 reactie

  1. Gerrie op 30 december 2019 om 12:15

    Een mooi en duidelijk verhaal , kleutermeester Menno.
    En goed bezig met deze kinderen

Laat een reactie achter