De kleurentest van Caluwé

Door Jaimy: Vorig jaar heb ik opleiding schoolleider afgerond. Een van de interessantste onderwerpen tijdens deze opleiding vond ik het persoonlijk leiderschap, het kijken naar jezelf. Wie ben ik en wat past bij mij? Niet alleen als schoolleider, maar ook als leerkracht of in elk ander beroep is dit denk ik van belang. Ik wil jullie daarom kennis laten maken met de kleurentest van Caluwé.

De Kleurentest

De kleurentest heeft als doel jouw inzicht te versterken in de wijze waarop je denkt en handelt in een veranderproces. In mijn geval was dat op schoolniveau, maar je zou het ook kunnen gebruiken voor in je klas. De kleurentheorie maakt het gemakkelijker over veranderingen met elkaar te communiceren. De kleuren geven je zicht op je denkpatronen.

De kleuren

Er zijn 5 kleuren.

  • Geel: Denken in macht – Opties openhouden – Alles op papier – Draagvlak – Netwerken: Een hoge score op geel betekent dat je geneigd bent over veranderingen te denken in termen van belangen, conflicten en macht.
  • Rood: HRM denken – Immaterieel ruilen – Samenwerken – Family feeling – Communiceren: Als rode veranderaar ben je geneigd in veranderingsprocessen in eerste instantie de ‘zachte’ aspecten van de organisatie aan te pakken.
  • Blauw: Afspraak is afspraak – Diagnose – Doelstellingen – Opstellen plannen: Blauw gaat vooral over nauwkeurigheid en plannen. Eentje die in het onderwijs veel voor komt.
  • Groen: Verbinden – Mensen uitdagen – leren = veranderen – Proces denken – Experimenteren: Een groene veranderaar ziet het veranderen als een leerproces. Het gaat hierbij vooral om leren.
  • Wit: Verantwoordelijk – Eigenwijs – Zelf kiezen – Chaostheorie – Intuïtie: Witte veranderaars gaan uit van de zelforganiserende vermogens van mensen en hun organisaties.

Benieuwd wat voor veranderaar jij bent?

Wij kregen tijdens de opleiding de opdracht om uit te zoeken wat voor veranderaar je zelf bent. Dit kan door middel van de ‘Kleurentest’, deze kun je downloaden in de appstore. Ik vond het zelf reuze interessant om de uitkomst te zien en te lezen over de andere kleuren. Als jij ook benieuwd bent naar hoe jij reageert in veranderprocessen dan raad ik je zeker aan om deze test ook eens te doen.

Bol.com Algemeen

Bol.com Algemeen

1 reactie

  1. Tineke op 14 december 2019 om 09:50

    Wat een super leuk idee. Ik ga de app gebruiken. Dank voor de tip.

Laat een reactie achter