Bouwen in de bovenbouw

Angela is zowel thuis als op school fanatiek aan het bouwen. Ze inspireert je tot bouwen in de bovenbouw!

Door Angela: Lego Masters, we kennen het allemaal wel, is nu heel actueel voor de kinderen. Ze kijken er thuis naar met hun ouders en praten er weer over in de klas. Zelf ben ik thuis ook begonnen met het bouwen met lego, maar dan geen normale lego, maar met mini lego.

Wat is mini lego

Mini lego, de Nederlandse benaming, is een overgewaaide rage vanuit Japan. Op het internet kun je zoeken naar ‘microbricks’ of ‘nanoblocks’, dit de meest voorkomende benamingen. Je kunt er van alles mee bouwen van dieren tot instrumenten, maar ook veel bekende figuren. De bouwwerken zijn er in verschillende formaten van zo’n 8,5 centimeter tot soms wel 20 centimeter groot. Je moet er wel een beetje geduld voor hebben want het is echt een precisiewerkje. De kleinste blokjes zijn amper 4 x 4 x 5 mm.

Leuk voor jong en oud

bouwen in de bovenbouw
Nanoblocks

Ik vertelde al dat ik thuis ook aan het bouwen ben met minilego, maar sinds kort zet ik het ook in in de klas. Mijn slogan: ‘Van proberen kun je leren en fouten maken mag’. Vaak beginnen kinderen in de middenbouw met het bouwen van een bouwset met normale lego met een gemakkelijke moeilijkheidsgraad. Is dit te makkelijk of vindt de leerling het verschrikkelijk leuk, dan zou je ze steeds verder kunnen uitdagen. Een groter bouwwerk met een hogere moeilijkheidsgraad of je kies uiteindelijk voor mini lego. Natuurlijk wordt er een leeftijdsindicatie gegeven, maar misschien kunnen kinderen in groep 7/8 wel veel meer aan.

Waarom bouwen met mini lego?

Ten eerste zijn de bouwtekeningen complexer en wordt het figuurtje in lagen opgebouwd. Kinderen zullen hierbij goed moeten kijken welk blokje waar op moet komen. Er wordt een beroep gedaan op hun ruimtelijk inzicht.

Ten tweede moet een kind een verfijnde motoriek hebben. De steentjes zijn heel klein en het in elkaar zetten maakt het daarom lastiger. Kinderen hebben kleinere vingers hebben dan volwassenen, maar dit hoeft niet te betekenen dat kinderen het beter kunnen. Dit heeft alles te maken met de fijne motoriek. Zelf heb ik lange nagels, ook dat maakt het moeilijker, maar daar zijn natuurlijk dan wel weer tools voor beschikbaar, zoals een speciaal pincet.

bouwen in de bovenbouw
Bouwtekening makkelijk
bouwen in de bovenbouw
Bouwtekening moeilijk
Tools

Mijn aanpak

In mijn groep heb ik meerdere niveaus met rekenen. Ik heb gewoon een aantal lego figuren besteld. Dit waren de Disney figuren. Deze figuren hadden tussen de 300 en 400 steentjes. Mijn sterke rekenaars konden dit wel aan, qua lezen van de bouwtekeningen, maar mijn minder sterke rekenaars niet. Mijn zwakke rekenaars haakten daarom ook snel af. Ik bestelde later nog een aantal figuren, ditmaal met Pokemon figuren. Deze figuren hadden tussen de 100 en 200 steentjes. Ook de bouwtekeningen waren minder complex en met duidelijke tekeningen. Dit werd direct goed opgepakt door de groep en iedereen was actief aan het bouwen voor ruim een uur.

Aan de slag
Aan de slag
Resultaten

Alle producten met Nanoblocks vind je HIER. Wist je trouwens dat bouwen en samenwerken met bouwen ook een beroep doet op de executieve functies van je leerlingen? Wil je hier nu meer over leren, dan raden we je van harte HET congres Executieve Functies aan. Zaterdag 6 november, dus mooi in te plannen in het taakbeleid. Alle info vind je hieronder.

PIN dit idee voor later

Laat een reactie achter