Kennismaken met muziek in de onderbouw

Kantoor en schoolKantoor en schoolDoor Amanda: Leer kinderen kennismaken met muzieknotatie. Sinds de vorige periode geef ik op de donderdagochtend de muzieklessen aan groep 1. Kantoor en schoolGroep 2 heeft dan gym op dat moment. Het was voor mij altijd weer een raadsel wat ik nu weer ging doen met de leerlingen. Gelukkig kwam de tijd van sinterklaas eraan en kon ik met de kinderen sinterklaasliedjes oefenen en spelen op mijn gitaar. Maar het nu kerstvakantie is wil ik echt goed voorbereid de muzieklessen geven. Tenslotte is muziek niet alleen maar zingen, maar het heeft zoveel meer onderdelen. Daarom vind ik het leuk om een start te maken met muzieknotatie want zo ben ik tenslotte ook begonnen met muziekspelen: kennismaken met muziek in de onderbouw! Onderaan deze post vind je de download: een werkboekje met alle bijlagen en werkvormen. Enjoy!

 

De activiteit

Het doel: Aan het eind van deze les kennen de leerlingen 3 verschillende muzieknoten en 1 muziekteken.

  • G-sleutel
  • Kwartnoot
  • Halve noot
  • Hele noot

Mix en koppel

Je kunt als start opdracht ze mix en koppel laten spelen met de bijlage 1. Je print en kopieert zo vaak de bijlage en lamineert als je dat fijn vindt de kaartjes. Je laat de kinderen nu alleen maar kennis maken met de tekens die op het kaartje staan, verder weten ze nog niks. Vervolgens ga je verder met de les en ga je de tekens uitleggen.

  • G –sleutel
  • Kwartnoot = 1 tel
  • Halve noot = 2 tellen
  • Hele noot = 4 tellen

Notenbalk

Nadat je de noten en het muziekteken hebt uitgelegd, Kun je de kinderen de notenbalk laten zien. Dat is 1 maat, en in die maat mogen maar 4 tellen. Je kunt dan de verschillende noten erin leggen, maar het moet wel 4 tellen zijn. Je kunt hiervoor bijlage 3 gebruiken.

Afsluiting

Nadat je de muzieknoten en -tekens hebt doorgenomen, kun je kijken of de leerlingen het echt begrepen hebben. Je kunt dan weer mix en koppel spelen. Nu met bijlage 2 erbij. Je geeft de leerlingen allemaal een kaartje en dan moeten ze hun maatje zoeken. Als iedereen zijn/ haar maatje heeft gevonden en ze staan goed bij elkaar, dan hebben ze het doel behaald voor deze les.

ComputerComputer

Kennismaking met muziek voor de onderbouw

Laat een reactie achter