Lezen over mindset: 5 prentenboeken

Mindset is ‘hot’, en terecht. Maar daarmee is werken aan en over mindset alles behalve een modegril. Carol Dweck gaf het beestje een naam, en daarmee ontstond (meer) inzicht. Woensdag 4 september komt ze naar Nieuwegein, om de hoek bij Onderwijswereld-PO. Natuurlijk ga ik er heen om me te laten inspireren en om nog meer te leren over mindset. In de aanloop naar dit congres toe, zal ik verschillende posts doen met betrekking tot (lezen over) mindset. Vandaag: 5 prentenboeken over mindset en een korte impressie van hun inhoud. Wil je online actief aan de slag gaan met mindset in je klas, schrijf je dan nu vast in voor onze professionalisering Wijzer in Mindset!

Komt goed, kleine krab

Komt goed kleine krab

Meer lezen en bestellen

Vers van de pers van Uitgeverij Gottmer. Kleine Krab wandelt en woont met zijn moeder in een kleine poel tussen de rotsen. Dat is een mooie en veilige plek. Krab weet wat heb daar te wachten staat en vindt dat prettig. Totdat zijn moeder hem op een dag mee uit wandelen neemt naar de zee. De zee is ruw en de golven komen hoog, en hoger en nog hoger! Kleine krab wordt bang, en durft de zee niet in. Maar zijn moeder is er voor hem, en samen gaan ze stapje voor stapje dichter naar de zee. Wanneer ze worden meegenomen door een golf, lijkt dat eerst heel spannend, maar al snel gaat er en prachtige onderwaterwereld voor hen open.

Kleine krab overwint, met een beetje hulp, zijn angsten. Mooie aanleiding om te praten over angst, over loslaten en over vertrouwen. Op dit moment de meest recente in de categorie prentenboeken over mindset!
Chris Haughton, Uitgeverij Gottmer, €14,99

 

De leeuw in de muis

De leeuw in de muis

Meer lezen en bestellen

Dit boek kende ik al als The lion inside. Een prachtig verhaal over een kleine en onzekere muis die op een dag het lef heeft om de rots van de leeuw te beklimmen. En laat hij er nu, bovenop die rots, achterkomen dat de leeuw bang is voor muizen! Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen bang zijn iets groots of nieuws te doen, net als de muis dat eerst was. Door zijn angst te overwinnen, bleek de leeuw helemaal niet zo eng te zijn. Sterker nog; zelfs dat grote sterke dier was ergens bang voor!

Je kunt met de kinderen het gesprek aangaan: Wanneer waren zij voor het laatst bang? Wat gebeurde er toen? Is het opgelost? Wat vind je ervan dat het wel/niet opgelost is?
Rachel Bright en Jim Field, Uitgeverij Gottmer, €14,99

 

Het meisje dat nooit fouten maakte

Het meisje dat nooit fouten maakte

Meer lezen en bestellen

Isabella doet altijd alles goed. Op school, thuis, bedenk het maar, en alles gaat altijd goed. Totdat er een dag komt waarop ze een fout maakt. En niet zomaar een fout die niemand ziet, nee, een fout op een podium, terwijl de zaal vol mensen zit. Ze kan wel door de grond zakken. Zal dit ooit nog goed komen?!

Wellicht heb je wel kinderen die je voor de geest kunt halen die behoorlijk perfectionistisch zijn. Voor hen is fouten maken een grote uitdaging. Ook deze kinderen hebben, ondanks dat er al zoveel goed gaat, toch hulp nodig. Want hoe kun je tot leren komen, wanneer je nooit fouten maakt/durft te maken?
Bazalt maakte bij dit boek een lesplan. Deze kun je hier downloaden.
Mark Pett en Gary Rubinstein, Bazalt Educatieve Uitgaven, €15,50

 

De muur in het midden van het boek

de muur in het midden van het boek

Meer lezen en bestellen

“Er staat een muur in het midden van dit boek. Gelukkig maar. De muur beschermt deze kant van het boek… …tegen de andere kant van het boek.” Aan de ene kant van het boek woont ridder. Hij is blij aan zijn kant van het boek. Want aan zijn kant is het veilig, en aan de andere kant niet. Aan de andere kant woont namelijk een monster. Reuze eng! Totdat op een dag het water aan de kant van ridder gaat stijgen, en gaat stijgen, en gaat stijgen! Nu is het er niet zo veilig meer! Wat moet ridder nu?

Onbekend maakt onbemind wordt er wel eens gezegd. Dat is hier precies zo. Want zo lang ridder denkt dat het monster aan de andere kant van het boek aan kwaadaardig monster is, is hij bang. Maar wanneer het verhaal zich verder ontwikkelt, blijkt dat het monster helemaal niet zo kwaad is, en misschien zelfs wel een welkom redder in nood blijkt te zijn.

Over een stukje verder durven te kijken dan je neus lang is, en over mooie ontdekkingen doen wanneer je dat durft. Mooie basis voor een gesprek over mindset.
Jon Agee, Leopold, €15,99

 

Superfinn en zijn cape

Superfinn en zijn cape

Meer lezen en bestellen

Dit boek, geschreven door Juf Bianca, mag natuurlijk niet ontbreken. Waar het in Het meisje dat nooit fouten maakte een hoofdpersoon betreft die alles zomaar kan, is Finn ervan overtuigd dat hij alleen maar nieuwe dingen kan wanneer hij zijn cape omheeft. Wanneer hij erachter komt dat hij zonder zijn cape zomaar op zijn grote nieuwe fiets gereden heeft, valt hij pardoes van die fiets af. Gelukkig mag hij van zijn vriendinnetje leren dat hij al super van zichzelf is, en die cape helemaal niet nodig heeft.

Een mooie in de serie prentenboeken over mindset: vertrouwen in jezelf leren hebben.
Bianca Antonissen en Julie Mellan, Clavis, €14,95

 

Gowth Mindset Experience

In de aanloop naar de Growth Mindset Experience toe, zullen we nog meer schrijven over (prentenboeken over) Mindset.
Wil je ook naar de Growth Mindset Experience? Via onderstaande link vind je alle informatie en bestel je je kaarten.

Growth Mindset Experience

 

 

Sale juli 2019

Laat een reactie achter