Je fantastische elastische brein

Wist je dat je fantastische elastische brein zich kan blijven ontwikkelen en kan blijven groeien. Je bent dus nooit uitgeleerd; hoe mooi is dat?!

Ik ben nu eenmaal zo

Het werkt dus echt zo: Van proberen kun je leren!

Heb je die opmerking wel eens gehoord? Ik heb hem al verschillende keren voorbij horen komen. Op ouderavonden, tijdens uitjes met vrienden, tijdens een leuke ontmoeting op vakantie, en ga zo maar door. Het lijkt erop dat die opmerking een soort van scherm is. Wanneer je zegt “Ik ben nu eenmaal zo”, dan leg je situaties die je hebt meegemaakt buiten jezelf. Dat is natuurlijk wel lekker makkelijk, maar alles behalve realistisch. Weet je wat het mooi is? Je brein heeft de capaciteit om te groeien, om nieuwe paden aan te leggen, nieuwe gewoontes te leren, en om zich te ontwikkelen! Ik denk dat het belangrijk is dat we onze kinderen meer leren over het brein. Want wanneer je weet hoe iets werkt, kun je makkelijker veranderingen te weeg brengen. Een mooi boek hiervoor is:

Je fantastische elastische brein (vormen en rekken)

Meer lezen en bestellen

In dit boek wordt in vogelvlucht je hele brein onder de loep genomen. Hierbij worden moeilijk woorden niet geschuwd. Deze worden netjes uitgelegd. Cerebrum, Cerebellum, de Prefrontale Cortex, Hippocampus en Amygdala krijgen hier allemaal een plaats. Wanneer je met jongere kinderen dit boek gaat lezen, doe dit sowieso herhaaldelijk, kun je ervoor kiezen iedere keer een nieuw onderdeel van de hersenen te bespreken. Anders wordt het voor hen wel veel informatie in 1 keer, en streef je je doel voorbij. Het basisverhaal uit het boek is prima te volgen. Het gaat over de ontdekking van het elastisch vermogen van je brein. Aan het einde van het verhaal volgt een samenvatting die, net als de rest van het boek, voorzien is van mooie ondersteunende illustraties.

Aanvullend op het boek heeft Bazalt een lesplan ontwikkeld. En die zit echt erg goed in elkaar. Stap voor stap ga je met de kinderen steeds dieper in op kennis over het brein en de rekbaarheid van het brein. Dit doe je aan de hand van (kring)gesprekjes aangevuld met vooral praktische opdrachten. Want juist door te doen, ontwikkelt je brein!

Al met al een zeer waardevolle combi om mee aan de slag te gaan. Geschikt voor kinderen vanaf groep 4, en kinderen vanaf 4 jaar (met de eerder gemaakte kanttekening).

Mindset Experience

Het is bijna zo ver. Woensdag 4 september komt Carol Dweck naar Nieuwegein voor de Mindset Experience. Leuk dat ik meerderen van jullie daar ga ontmoeten! Mocht je nog kaarten willen bestellen, wees er snel bij! Volledige info vind je via onderstaande link.

Growth Mindset Experience

 

mooi & gezond algemeen

Laat een reactie achter