Feedback is fantastisch! Of toch niet?

Feedback is fantastisch is de titel van Julia Cooks boek en heeft alles te maken met een groeimindset. Maar is feedback wel zo fantastisch? Zit je altijd op feedback te wachten? Weet jij hoe je met feedback omgaat?

Maar is feedback wel zo fantastisch?

De zomervakantie is voorbij, en je bent weer op school om een en ander voor te bereiden. Je collega komt naar je toe: “Jeetje, wat zie jij er lekker bruin uit!”. En jij zegt: “Ohw, het meeste is er alweer vanaf hoor.”.
Of nog eentje: “Wat heb je een superleuk jurkje aan zeg!” En jij: “Ohw, was een uitverkoopje bij de Zeeman”.
Omgaan met feedback, ook wanneer deze positief is, vinden we niet zo makkelijk. Alleen al dankjewel zeggen wanneer je een compliment krijgt, kan een heuse struggle met jezelf zijn. Als wij positieve feedback al zo lastig vinden, hoe gaan we dan zelf om met negatieve feedback? En sterker nog; wanneer we feedback krijgen zelf lastig vinden, hoe leren we onze kinderen dan om op een goede manier om te gaan met feedback?

Maak kennis met Max uit Feedback is fantastisch

Meer lezen en bestellen

Meer lezen en bestellen

Max is de hoofdpersoon uit Feedback is fantastisch. Max heeft geen flauw idee wat hij met positieve en negatieve feedback moet doen. De woorden die hij hoort, gaan dan rondzwemmen in zijn hoofd, maar raken kant nog wal. Totdat hij op een avond met zijn ouders mee mag naar de ouderavond op school. De juf geeft hem veel complimenten, en ook een paar tips om nog meer te groeien. In eerste instantie heeft Max geen flauw idee wat hij met al die feedback moet, totdat zijn ouders met hem gaan zitten, om uitleg te geven. “Feedback is bedoeld om je te helpen, en niet om je pijn te doen. Van feedback kun je leren en groeien!”

Tips voor ouders en leerkrachten

feedback gids

Meer lezen en bestellen

Achterin het boek vind je een pagina met tips en activiteiten voor ouders en leerkrachten. Nog veel fijner is echter het werkboek dat Bazalt bij dit boek heeft uitgegeven! Door middel van een kleine 20-tal activiteiten kun je de kinderen (in je klas) leren omgaan met verschillende vormen van feedback. De kinderen, maar jij zelf zeker ook(!), leren hierdoor omgaan met verschillende vormen van feedback. Ook leren ze wanneer feedback waardevol voor hen is en het goed is om deze te bewaren, maar ook wanneer ze de feedback weg kunnen gooien. Dat laatste doe je met feedback die pijn doet, kwetsend is. Bij iedere activiteit hoort een kopieerblad, en nog handiger: wanneer je de activiteitengids aanschaft, krijg je ook toegang tot alle digitale bestanden (scheelt een boel kopieerwerk!).

Zowel het boek als de activiteitengids kosten slechts €15,50 per stuk. Hiermee haal je een schat aan mindsetkennis de klas in!

Mindset: lees meer!

In deze eerdere artikelen kun je meer lezen over mindset. Lezen over mindset: 5 prentenboeken, Lezen over mindset: maar wat is mindset dan?
Wil je net als ik De Growth Mindset Experience bezoeken op woensdag 4 september? Bestel dan je kaarten via onderstaande link. Het belooft een geweldige dag te worden!

Boeken algemeen
Growth Mindset Experience

Laat een reactie achter