De seizoenen en mindset

Door Margreet: Tijdens onze eerste week school na een heerlijke vakantie riep een groep 8-er mij naar zich toe. Ik moest meteen komen, want er was iets heel bijzonders! Er was ineens een paddenstoel omhoog gekomen in het gras, terwijl op de achtergrond de bloemen nog in bloei stonden. Een paddenstoel in de zomer, die is er vroeg bij grapten we. En dat deed me nadenken over het komen en gaan van de seizoenen. En over alle eigenschappen die hierbij horen, en over mindset.

Verwondering

Verwondering

Maar, was de paddenstoel er wel vroeg bij, of was het het juiste moment voor deze paddenstoel om tot groei te komen. Waren alle omstandigheden voor hem zo geweest dat dit het moment was om een paddenstoel te worden? Dit doortrekkend naar de kinderen op school, het is goed om buiten de kaders te denken. Om je vizier open te hebben. Om ervoor te zorgen dat jouw blik een bijdrage levert aan de groei van een kind. Dat deze groei niet bepaald wordt door de seizoenen, maar dat deze groei juist versterkt wordt door het verschil in de seizoenen. Dat het kind leidend is in dit groeiproces en niet het curriculum dat bepaalt in welk seizoen iets beheerst moet zijn.

 

Mindset

Mindsets (bron: wijleren.nl)

Carol Dweck, een Amerikaanse psycholoog, spreekt over twee verschillende manieren van denken: de fixed mindset en de growth mindset (Dweck, 2011). Zij spreekt lovend over de kracht van een mindset die op groei gericht is en hoe deze mindset uiteindelijk leidt tot het benutten van het potentieel van jezelf en van de ander.

Whitney Houston zong, heel lang geleden al: “I believe that children are our future, Teach them well and let them lead the way” (Withney Houston – The greatest love of all). Laten we onze kinderen vanuit onze op groei gerichte denkstijl helpen hun eigen weg te bepalen en te volgen. Dan kunnen zij groeien en kunnen bloeien op hun eigen tijd en zo hun eigen op groei gerichte denkstijl te laten ontwikkelen. En ze te laten genieten van de diversiteit van de seizoenen, zonder de seizoenen in te perken door te bepalen wat er per seizoen hoort te gebeuren.

‘Teach them well, and let THEM lead the way!”

Meer lezen over mindset.

Ben je blij met onze website? Via Onderwijswereld-PO.nl kun je bestellen bij Bol. Geeft ons een kleine commissie, terwijl het jou niks extra kost 😉

GezondheidGezondheid

Laat een reactie achter