Terug naar school

Het licht mag weer aan: we mogen terug naar school!

Door Marije: Het gaat nergens anders meer over. Het coronavirus heeft de hele wereld op zijn kop gezet. Ook in Nederland heeft het virus consequenties. Na de meivakantie mogen de scholen weer open. Althans, met flinke aanpassingen mogen er weer groepen kinderen naar school komen. In dit blog vertel ik je hoe ik deze crisis ervaar en hoe mijn stageschool te werk gaat na de meivakantie.

Mijn ervaringen

terug naar school

Het eerste dat mij opviel in deze crisis is dat er enorm verschillend met stagiaires wordt omgegaan. Van medestudenten hoor ik dat zij nauwelijks tot niet worden betrokken bij het contact met de kinderen en de hele organisatie rondom het thuisonderwijs. Voor mij is dit gelukkig niet zo. Dit heeft misschien ook wel te maken met het feit dat ik twee dagen volledig zelfstandig de groep draai.

Op maandag en dinsdag was ik op mijn laptop te vinden. De dag begon altijd met een opening. Vaak maakte ik hiervoor een filmpje waarin ik tegen de kinderen kon praten. Daarna zat ik achter de laptop om vragen te beantwoorden van kinderen, van ouders en om met groepjes kinderen te videobellen.

Ik vind het ontzettend fijn dat ik nog zoveel betrokken was bij mijn kinderen. Het is toch raar om ze niet echt te kunnen spreken, geen knuffels te ontvangen en alle leuke grapjes te missen. Het videobellen was voor de kinderen en voor mij ontzettend leuk om te doen. De meeste kinderen waren erg enthousiast en waren net zo spraakzaam als op school.

Terug naar school na de meivakantie

Na de meivakantie sta ik weer twee dagen voor de groep, net als voor deze crisis. De school heeft in samenwerking met andere partijen gekozen om de kinderen in twee groepen te verdelen. De ene helft van de klas komt naar school op maandag en donderdag. De andere helft komt op school op dinsdag en vrijdag. De kinderen gaan van 8:30-14:00 naar school. Dit betekent dus dat wij tijdelijk een continurooster hanteren. Het zal vast even wennen zijn, maar het is natuurlijk leuk om weer ‘gewoon’ voor de groep te staan.

De dagen dat kinderen niet op school zijn, werken zij thuis verder via gynzy. Dit hebben zij de afgelopen weken elke dag gedaan. Met de instructie die zij op school hebben gekregen kunnen zij thuis zelfstandig aan de slag. Dit zorgt waarschijnlijk ook voor een lagere druk op de ouders.

De organisatie wordt nog wel een uitdaging. Mijn stageschool telt 34 groepen. Om zoveel mogelijk de afstand van 1,5 meter te bewaren, komen de kinderen in verschillende tijdsloten naar school. Ouders moeten hun kinderen aan de rand van het schoolplein gedag zeggen.

Ook het buitenspelen is anders dan voorheen. De kinderen mogen één keer per dag buitenspelen op het plein. Twee keer is helaas niet mogelijk door de grootte van de school. Ik ben heel erg benieuwd hoe dit zal gaan!

Hoe ziet het onderwijs er bij jou uit na de vakantie? Welke uitdagingen zie jij? Laat hieronder gerust een reactie achter. Ik ben benieuwd hoe het er op andere scholen aan toegaat.

Laat een reactie achter