Nationaal Programma Onderwijs – NPO
Op veel scholen heeft de corona periode, ondanks de geweldige inzet van alle betrokkenen, wellicht tot onderwijsachterstanden geleid. Om deze in kaart te brengen, en om ze terug te dringen, is het Nationaal Programma Onderwijs, het NPO in het leven geroepen. In dit blog lees je kortweg hoe het NPO in elkaar zit. Bovenal vind je er een handige download, waarmee je op 1 A4 onderstaande punten in kaart hebt:
- Welke interventies kunnen er gedaan worden;
- hoe bewezen effectief zijn deze interventies;
- wat zijn de gemiddelde kosten per interventie;
- de onderdelen waarin Onderwijswereld-PO eventueel voor jou en je school iets moois kan betekenen.
Het NPO in het kort
Het Nationaal Programma Onderwijs is er voor herstel en ontwikkeling van het onderwijs tijdens en na corona. Aan de hand van de opgestelde menukaart, kunnen er passende en kansrijke interventies gekozen worden. “Als schoolleider en schoolteam formuleert u doelen en kiest u interventies op basis van gesprekken tussen leerkrachten, ouders/verzorgers en leerlingen. Nauwe afstemming met het schoolbestuur en de medezeggenschapsraad is cruciaal.”
Interventies kunnen vele vormen aannemen. Eis aan de interventie is dat er duidelijk wetenschappelijk bewijs is voor de resultaten van deze interventie. In de download wordt duidelijk hoe dat eruit kan zien.
Wat Onderwijswereld-PO kan betekenen voor jouw school
Veel collega’s hebben al kennis mogen maken met de teamtrainingen, de online trainingen en met de Academy van Onderwijswereld-PO. Zo hebben we de afgelopen 2 jaar ruim 1300 collega’s mogen scholen in bijvoorbeeld Close Reading. Ons eerste congres, HET congres Executieve Functies, is warm ontvangen. In onderstaand overzicht een korte beschrijving van ons aanbod in relatie tot het NPO.
Close Reading
Voor Close Reading zijn er mogelijkheden tot teamtrainingen en tot individuele scholing. Vooral het onderdeel interactieve werkvormen geeft een grote relatie met het NPO. Samenwerkend leren, leidt tot betere opbrengsten.
Teamtraining en implementatie Close Reading
Een implementatie Close Reading bestaat uit verschillende onderdelen. Vanzelfsprekend vindt er voor de start uitgebreid overleg met de werkgroep plaats, zodat de implementatie aansluit bij de werkwijze en wensen van de school. De eerste bijeenkomst is een kennismaking met Close Reading. In de volgende bijeenkomst gaan we aan de slag met het zelf kunnen selecteren van teksten en deze teksten uitwerken tot uitdagende lessen. Ten slotte vinden er klassenbezoeken plaats waarin ruimte is voor individuele leervragen en begeleiding. Voor een offerte op maat neem je contact op via esther@onderwijswereld-po.nl, of bel je haar op 06-81076531.
Specialist Close Reading – Train de trainer
Voor collega’s die al geschoold zijn in Close Reading en meer willen. Hierbij kun je denken aan het begeleiden van je eigen team, of teams van je stichting. Maar ook wanneer je een verdiepingsslag voor jezelf wilt maken. Onderwerpen die aan bod komen zijn: relatie Close Reading en technisch lezen. Hogere orde denkvragen. Close Reading koppelen aan andere vakgebieden. Ook zal er voor aanvang van de training ruimte zijn om eigen leervragen in te brengen. De startdatum ligt in september 2022. De specialisatie zal bestaan uit 3 fysieke bijeenkomsten (locatie Van der Valk, Vianen) en 4 online bijeenkomsten. Deze training wordt in kleine groep van maximaal 15 deelnemers gegeven.
Een uitgebreide omschrijving komt online via de webshop. Nu al reserveren kan via esther@onderwijswereld-po.nl. Kosten pp zijn €1499 excl BTW.
Professionalisering Close Reading
De professionaliseringen van Onderwijswereld-PO zijn geliefd. Ze hebben de opzet van een bookclub2.0: samen lezen, samen leren. Binnen de professionalisering Close Reading volgen we het boek Close Reading. De startdatum van deze professionalisering is maandag 6 september 2021. Meer informatie vind je HIER.
Executieve Functies
Dankzij het NPO lijkt er nu voor het eerst echt landelijk grote aandacht te komen voor de executieve functies. En terecht! Executieve Functies zijn de denk- en regelfuncties van het brein. Ontwikkeling van deze functies is voorwaardelijk om te leren te kunnen komen.
HET congres Executieve Functies – 6 november 2021
Maar liefst 10 verschillende specialisten op het gebied van executieve functies verzorgen deze dag vol workshops. Dankzij dit diverse aanbod, kan iedereen kiezen wat bij hem, haar, de leerlingen en de school past. Het volledige aanbod van deze dag vind je HIER. Wacht niet te lang meer met aanmelden, want een groot gedeelte van de 200 plekken is al gereserveerd. Boeken kan via de website, maar ook op factuur via esther@onderwijswereld-po.nl.
Voor teams geldt: iedere 5e persoon ontvangt gratis toegang.
E-learning executieve functies
Deze e-learning zal in de loop van schooljaar 21-22 beschikbaar komen. Een e-learning volg je online, op je eigen momenten. Voordeel is dat deze dus altijd in te passen is. In deze e-learning maak je eerst theoretisch kennis met de verschillende functies. Vervolgens gaan we kijken hoe deze functies bij de leerlingen versterkt kunnen worden. De opzet van de e-learning is zo, dat je hem gedeeltelijk alleen en gedeeltelijk samen met je leerlingen kunt volgen. Op deze manier koppelen we meteen de theorie aan de praktijk. Wanneer je op de hoogte wilt blijven van de livegang van deze e-learning, en van de uitgebreide beschrijving, meld je dan aan via de nieuwsbrief. Dat kan via de homepage.
Professionalisering executieve functies
De professionaliseringen van Onderwijswereld-PO zijn geliefd. Ze hebben de opzet van een bookclub2.0: samen lezen, samen leren. Binnen de professionalisering Executieve Functies volgen we de Wijzer in Executieve Functies. De startdatum van deze professionalisering is maandag 25 oktober 2021. Meer informatie vind je HIER.
Groepsvorming
De auteurs van de Wijzer in Groepsvorming, Femke Bosmans en Esther van der Knaap, weten uit jaren ervaring dat het hebben van een positieve groep een schooljaar zoveel aangenamer maakt. Werken aan groepvorming is daarom onontbeerlijk, en gaat verder dan alleen de gouden en zilveren weken. Werken aan een positieve groep, waarin zowel de leerlingen als de leerkracht zich goed voelen, is dagelijkse kost.
Teamtraining Groepsvorming
In de voorbereiding van deze studieochtend of -middag wordt er gekeken naar de huidige en gewenste situatie van de school. Tijdens de training zelf doorlopen we de theorie van de fases van groepsvorming, en gaan we vervolgens vooral praktisch aan de slag. Op deze manier kun je meteen de volgende dag goed voorbereid je start maken met structureel werken aan groepsvorming. Iedere groep ontvangt bij deze training ook de Wijzer in Groepsvorming.
Online training Groepsvorming het jaar rond
Deze training volg je in de online omgeving van de Academy van Onderwijswereld-PO. De training is zo opgezet dat je hem iedere dag van het schooljaar kunt starten. Er wordt gestart met een sterk theoretisch kader, en vervolgens vind je er voor iedere maand passende activiteiten en werkvormen. Via de bijbehorende Facebookgroep, kun je sparren met collegae en met de makers van de training. Alle informatie vind je HIER.
Masterclass Groepsvorming
De online professionalisering bij de Wijzer in Groepsvorming, begeleid door de auteurs zelf. Alle info en boeken kan HIER.
Bewegend leren
Twee feitjes om mee te beginnen: De gemiddelde leerling op een Nederlandse basisschool beweegt te weinig. Een paar minuten intensief bewegen verhoogt de hartslag en daarmee de concentratie.
E-learning bewegend leren
Een e-learning volg je online, op je eigen momenten. Voordeel is dat deze dus altijd in te passen is. Je wilt graag aan de slag met bewegend leren, en je kunt daarbij wel de juiste handvatten gebruiken. Dan is deze e-learning echt iets voor jou! Sylvia, van Skills2Move, verzorgt op zeer kundige wijze deze e-learning. Er wordt gestart met een stevig theoretisch kader, welke direct aan de praktijk gekoppeld wordt. Zie het uitgebreide overzicht voor de verschillende lessen en onderwerpen. De e-learning is super praktisch ingericht. Bij iedere les ontvang je passende werkvormen om in je eigen klassenpraktijk uit te proberen. Bovendien ontvang je het boek Bewegend leren, een praktische handleiding voor het basisonderwijs. Uitgebreide informatie vind je HIER. Aanmelden kan zowel via de link (individueel), als via esther@onderwijswereld-po.nl (voor meerdere collega’s en factuur op naam van de instelling).
Congres Bewegend Leren
Achter de schermen zijn we druk bezig om in maart 2022 het congres Bewegend Leren aan te kunnen bieden. Dit zal vooral een heel praktisch en actief congres worden. Inhoudelijk kunnen we nog niets verklappen 😉
Wil je op de hoogte blijven van dit aanbod, meld je dan via de homepage aan voor de nieuwsbrief.
Hoogbegaafdheid
Voor, tijdens en na corona is het de bedoeling dat er een passend aanbod voor alle leerlingen gedaan wordt. Maar hoe pak je dit aan voor leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafdheid?
E-learning (hoog)begaafdheid in de klas
Een e-learning volg je online, op je eigen momenten. Voordeel is dat deze dus altijd in te passen is. Ruim 15% van de leerlingen is meer- of hoogbegaafd. Zij hebben, net als de leerlingen waarvoor leren soms een uitdaging vormt, een passend aanbod nodig. Na het volgen van deze zeer complete e-learning:
- heb je kennis over hoogbegaafdheid.
- ken je verschillende theorieën en modellen.
- heb je handvatten om hoogbegaafdheid te signaleren in de groep.
Ook weet je:
- welke behoeften hoogbegaafden hebben;
- welk leerkrachtgedrag nodig is om hoogbegaafden te begeleiden:
- wat hoogbegaafden nodig hebben, in de groep, buiten de groep, in de school:
- hoe je een passend aanbod voor hoogbegaafden kunt bieden.
Deze e-learning wordt verzorgd door Lisette en Marjolijn van www.iederzijntalent.com. Zij zijn beiden gespecialiseerd in het lesgeven aan kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong/in het voltijds HB-onderwijs. Reserveren kan HIER.
Hi! Op basis waarvan hebben jullie de effectiviteit gemeten/ welke bron hebben jullie hiervoor gebruikt? Ik zou de afbeeldingen graag gebruiken in een verslag voor mijn studie.
Hoi Lianne, de cijfers zijn aangeleverd door de overheid. Je vindt ze terug op de website van het NPO.
Hartelijke groet, Esther