Eerste oudergesprekken, eerste excursie

Voor alles wat je in je leven doet is er wel een eerste keer. Voor mij zijn er, als leerkracht zijnde, in de afgelopen periode twee dingen de eerste keer geweest. De eerste oudergesprekken zijn geweest en ik ben voor het eerst op excursie geweest met mijn groep. In deze blogpost zal ik je meenemen in mijn ervaringen en deel ik uiteraard wat leuke foto’s. En eh… misschien een carrière switch?

Mijn eerste excursie

Skelterparcours

Op dinsdag 12 november was het zo ver. Ik ging voor de allereerste keer zelfstandig met mijn klas en de hulpouders op excursie naar het PIT veiligheidsmuseum in Almere. Gelukkig wonen wij zelf ook in Almere en hoefden we niet zo ver te rijden. Op 1 november hoorde ik dat we naar PIT mochten. Er werden verschillende data genoemd waar wij (alle groepen 3) uit konden kiezen. Samen met mijn duo besloot ik dat wij als eerste wilden gaan op 12 november. Het vervoer moesten wij zelf regelen met de ouders. Heel eerlijk gezegd had ik er een hard hoofd in of het op tijd zou gaan lukken, maar gelukkig hebben wij de allerbeste ouders!

Van tevoren had ik alle kinderen verdeeld over de auto’s en de hulpouders die mee naar binnen zouden gaan. Deze lijsten heb ik ook aan de ouders meegegeven. Uiteindelijk was er één ouder extra waardoor ik zelf ‘los’ kon lopen door het museum. Dit kan ik je zeker aanraden! Eenmaal binnen in het museum werd de groep verdeeld in drie groepen. Elke groep ging mee met een vrijwilliger die ons een rondleiding gaf. In het museum stonden ontzettend veel auto’s, motoren en andere voertuigen. Sommige voertuigen stonden er speciaal om in te kunnen kijken en soms zelfs zitten. Ook was er

Kijkje in de ambulance

een skelter parcours waarop de kinderen konden oefenen met de verkeersregels. De kinderen vonden het geweldig!

Al met al was het een ontzettend geslaagde ochtend waarin ik heb genoten van de kinderen. Het is bijzonder om ze op zo’n andere manier te zien. Ze hebben zich heel goed gedragen en hebben volgens mij genoten van alle indrukwekkende dingen die er te zien waren. Zeker een aanrader!

Politie op bezoek

Politie in de klas

Als klap op de vuurpijl kregen wij de week na ons bezoek aan het museum nog een gast in onze klas. Een vader van een leerling is politieagent en kwam ons informatie geven over het beroep. Het was op een woensdag en niet mijn werkdag, maar ik kon het niet laten om hiervoor even naar school te gaan. Dit werd leuk beloond! Ik mocht even het veiligheidsvest en kogelwerend vest aan om te proberen. Misschien dat er toch ooit nog een carrière switch plaats gaat vinden…

Buiten stond er voor de kinderen (en voor mij en mijn duo) nog een leuke verrassing te wachten. De politieagent had de zwaailichten aangezet en alle kinderen mochten een kijkje nemen in de politieauto. Het museumbezoek en dit klassenbezoek maken een thema zoveel leuker en levendiger!

 

Toch maar omscholen?

Eerste oudergesprekken

Naast de excursie was ook het voeren van oudergesprekken voor mij nieuw. Bij de start van het huidige schooljaar heb ik de startgesprekken samen met mijn duo gedaan. Dit was voor mij de eerste keer dat ik volledig zelfstandig oudergesprekken voerde.

Van tevoren heb ik gezorgd dat ik de informatie die ik wilde vertellen goed heb doorgenomen. Daarnaast heb ik nagedacht over de opbouw en vooral de opening van het gesprek. Hiervoor heb ik de theorie vanuit de opleiding gebruikt in combinatie met mijn eigen gevoel. Je voelt zelf wel aan wat op dat moment goed is om te doen. De gesprekken gingen naar mijn mening dan ook erg goed. Ik heb kunnen zeggen wat ik wilde zeggen en ben niet uitgelopen met de tijd. Tip: zet een wekkertje dat ook te horen is voor de ouders.

Het eerste gesprek ging ik gespannen in, maar deze spanning verdween al snel. In deze gesprekken kan je laten zien dat jij als student ook wel weet hoe het met het kind gaat. Ouders nemen je wel serieus zolang jij laat zien dat jij het gesprek ook serieus neemt. Deze gesprekken hebben mijn zelfvertrouwen als leerkracht weer een stukje laten groeien. Ik heb zin in de volgende ronde oudergesprekken!

 

 

 

Laat een reactie achter