De afronding en een nieuwe start: van LIO naar juf

Marije: van LIO naar juf

Door Marije: Dit zal de laatste blog zijn die ik schrijf over schooljaar 2019/2020. In deze blog neem ik je mee in het laatste stukje afstuderen, het afronden van het huidige schooljaar en tot slot de start van het nieuwe schooljaar. Er staan veel spannende dingen te gebeuren in de komende periode!

Afstuderen

van lio naar juf

Laat ik maar meteen met het beste nieuws beginnen… ik ben officieel leerkracht basisonderwijs! In mijn vorige blog vertelde ik over de laatste onderdelen die ik nog moest afronden. Dat was het schrijven van een portfolio en het voeren van een gesprek, ook wel het criterium gericht interview (CGI). Deze heb ik beide succesvol af kunnen ronden.

De diploma-uitreiking zal begin juli plaatsvinden. Dit wordt een vreemde afsluiting van een heel bijzonder schooljaar. We hebben lang online colleges gevolgd voor de afronding van het onderzoek en het schrijven van het portfolio. Bij de diploma-uitreiking zullen we nog één laatste keer samenkomen op de Marnix Academie. Het is voor mij nog redelijk onwerkelijk om te beseffen dat ik nu echt leerkracht basisonderwijs ben en (voorlopig) nooit meer hoef te studeren zoals ik dat nu heb gedaan.

Afronding schooljaar

De laatste vijf weken van het schooljaar heb ik fulltime voor mijn groep gestaan, doordat mijn duo met zwangerschapsverlof ging. Het was voor mij heel fijn om deze laatste weken fulltime te werken. Eigenlijk was het een soort voorproefje voor volgend schooljaar.

Ik merk een groot verschil in het lesgeven tussen twee dagen werken of vijf dagen. Nu ik fulltime werk is er veel meer rust in de groep, omdat de kinderen niet hoeven te switchen tussen twee leerkrachten. De kinderen kennen mijn regels en structuur en hoeven hier niet elke keer opnieuw aan te wennen. Daarnaast brengt het veel meer rust in mijn hoofd, omdat ik nu een volledig overzicht heb van de groep. Ik weet waar de kinderen staan, welke doelen er zijn, met wie ik later in de week wat extra moet oefenen en wat er allemaal nog geregeld of klaargezet moet worden.

Deze vijf weken heb ik intens kunnen genieten van de kinderen en toe kunnen werken naar het afscheid. Het was een heel fijn schooljaar waarin ik mij enorm heb kunnen ontwikkelen als leerkracht. Ik ga mijn lieve kinderen missen volgend jaar.

Start nieuwe schooljaar

Tijdens het afronden van het huidige schooljaar ben ik ook bezig met het starten van een nieuw schooljaar. Ik zal na de zomer fulltime in groep 4 werkzaam zijn op een nieuwe school. Het is super spannend om op een nieuwe plek te beginnen, zeker als startende leerkracht, maar ik heb er onwijs veel zin in! De school waar ik ga werken is een hele nieuwe school waarin nog volop wordt onderzocht wat het beste werkt in het onderwijs. Ook wordt er momenteel een prachtig nieuw pand gebouwd dat de huidige directie en collega’s hebben ontworpen met architecten samen. Het lijkt mij heel erg mooi om een onderdeel te zijn van een school die volop in ontwikkeling is.

Bij een nieuwe school en nieuwe groep hoort natuurlijk ook een wenochtend. Eind juni vond de wenochtend op de nieuwe school plaats. Ik had er heel veel zin in om de nieuwe kinderen te ontmoeten, maar vond het stiekem ook wel een beetje spannend.

In mijn volgende blog neem ik je weer mee in de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar en de ervaringen met mijn nieuwe groep.

Laat een reactie achter