Voorkom de zomerdip, geef een tip

Door Tineke: Hoewel ik een hekel heb aan het woord zomerdip en (zwakkere) kinderen liever een vakantie gun, kan ik me er niet geheel aan onttrekken dat er wel degelijk spraken kan zijn van een (lichte) achteruitgang na de zomervakantie. Vandaar deze blog met 6 tips die je mee kan geven aan ouder

1. Yoleo lezen

Met stip op nummer 1 staat Yoleo lezen. Yoleo biedt zogenaamde hybride boeken. Een hybride boek is een digitaal boek dat op pc, laptop of tablet gelezen kan worden. In een hybride boek staan de combinatie van de tekst van het boek, de auditieve ondersteuning door het voorlezen van de tekst door een menselijke stem en een gele meeleescursor (‘karaoke-lezen’) per woord centraal. Deze hybride vorm is uniek en werkt zeer positief bij kinderen die lezen lastig vinden.

Yoleo lezen is gratis als je lid bent van de bibliotheek en bevat vele mooie boeken op diverse avi-niveaus. Kinderen in mijn praktijk gaan met sprongen vooruit op lezen. Kinderen met dyslexie gaan lezen (weer) leuk vinden. En soms bekent een kind dat hij ’s avonds laat stiekem langer heeft gelezen dan de afspraak was. Meer weten over yoleo? https://www.yoleo.nl/

2. Toneellezen

Toneellezen biedt een nieuwe vorm van samen lezen. 2 Lezers (of meer) nemen de rol van een personage op zich en lezen de tekst hardop voor. Zonder een podium, voeren de lezers samen eigenlijk een toneelstukje op. De dialogen waaruit de verhalen bestaan zorgen voor een snelle en goede afwisseling tussen de lezer, bevorderen het lezen op intonatie, maar voorzien vooral in leesplezier. Binnen deze vorm van lezen zijn diverse titels beschikbaar op alle avi-niveaus! https://www.zwijsen.nl/series/toneellezen

3. Leesbingo of kilometer strippenkaart

We kennen ze ondertussen allemaal, maar ze werken en zijn effectief: Leesbingo kaarten of kilometer strippenkaart in allerlei vormen en maten. Eerder maakten Esther en Marian daar al toffe downloads voor. Zie kilometerlezen en leesbingo voor de downloads.

4. Zelf lezen

zomerdip

Hoewel deze tip het lastigste is, is hij wel zeer effectief. Adviseer ouders zelf meer te gaan lezen tijdens de vakantie.

Zelf heb ik dyslexie en vond ik lezen als kind niet zo leuk. Toch kan ik me niet anders herinneren dan dat ik mijn moeder zag lezen. Ze las (en leest) het ene boek na het anderen en ging vaak naar de bibliotheek. Ze heeft me beïnvloed, wat ook ik vind lezen nu leuk en ontspannend. Ook mijn lief leest flink wat weg in de vakantie en steekt hiermee onze eigen kinderen aan om meer te lezen. Soms samen met ons, en soms alleen voor zichzelf. Zien lezen, doet lezen!

5. Serie lezen

Kinderen die lezen minder leuk vinden, hebben baat bij het lezen van series of het lezen van meerdere boeken van dezelfde auteur. Dit heeft er mee te maken dat series vaak gebruik maken van dezelfde personages en plaatsen waar de verhalen zich afspelen. Kinderen die lezen lastig vinden, hebben significant meer moeite met woorden die in deze categorie vallen (zie de blog moeilijke woorden). Schrijvers hebben vaak een schrijfstijl die het kind bevalt. Deze stijl zie je vaak in alle boeken terug. Dit maak het lezen gemakkelijker en plezieriger. En ook met leesplezier voorkom je die beruchte zomerdip.

Vakantie lezen

Vakantielezen is hét leesprogramma voor deze zomer. Kinderen (en ouders) ontdekken dat je door te lezen kunt reizen naar andere landen. Tijdens Vakantielezen gaan ze op schattenjacht. Door de opdrachten te doen kunnen ze alle schatten verzamelen, ontdekken dat lezen leuk kan zijn en wanneer hun bibliotheek meedoet aan Vakantielezen maken ze ook nog kans op prijzen! Dus vorm samen snel een team en ga mee op reis!

Vakantielezen is een avontuurlijk leesproject en een initiatief van Biblionet Groningen in samenwerking met Forum Groningen. Vakantielezen kent een Schooleditie voor kinderen van groep 3 en 4 en een Thuiseditie voor het hele gezin

Welke tip(s) geef jij mee aan ouders?

Ik ben erg nieuwsgierig van aard en leer graag bij. Heb jij nog mooie tips om de zomerdip te voorkomen, deel deze dan onder deze blog. We zijn nieuwsgierig naar je aanvulling.

Laat een reactie achter