Voorbeeldles Close Reading

Met de voorbeeldles Close Reading steeds dieper graven in de tekst

Met Close Reading ga je in drie verdiepende sessies met een uitdagende tekst aan de slag. Uitdagend in de zin van pittig: de tekst moet geschikt zijn om meerdere keren te lezen, en iedere keer opnieuw meer grip op de tekst te krijgen. Kenmerkend zijn de activerende werkvormen die in de verschillende sessies gebruikt worden. Lisette werkte voor jullie een les uit aan de hand van Verstopt onder het ontbijtje uit Het grote rijksmuseum voorleesboek. Afhankelijk van je groep kun je deze voorbeeldles Close Reading gebruiken in groep 6/7/8. De inleiding vind je hieronder (en in de download), de volledige les vind je in de download. Kijk altijd of de les passend is voor jouw groep, en pas hem eventueel hier en daar aan.

Kraak de code en maak je eigen kunstwerk

Elk schilderij heeft een eigen verhaal meegekregen door de maker, maar in die gemaakte kunst kun ook jij je eigen fantasie kwijt. Hoe kijk jij tegen kunst aan? Wat zie jij in een schilderij? Wat hoor jij in het verhaal bij het schilderij? Kruip in de huid van de schilder en laat je leiden en inspireren door het verhaal en maak jouw kunstwerk!

Close Reading

Bij Close Reading ga je aan de slag met het ontdekken, doorgronden en begrijpen van informatie en ideeën. Je bent voortdurend aan het analyseren om zo de diepere laag van (complexe) teksten te kunnen ontrafelen. Deze keer een opdracht waarbij de drie fasen van Close Reading doorlopen worden. Door herhaald voorlezen van het verhaal en de aandacht voor woordenschat, voorzetsels en logische verbanden wordt het schilderij getekend op basis van aanwijzingen die in de tekst staan.

Doelgroep

Groep 6, 7 en 8 | plusgroepen midden- en bovenbouw

Benodigdheden

  • Het grote rijksmuseum voorleesboek; ISBN 9789047613824;
  • verhaal ‘Verstopt onder het ontbijtje, blz. 8-9;
  • (Moderne) plaatjes van voorwerpen op het schilderij ‘Verstopt onder het ontbijtje’;
  • Tekenpapier of bijlage met tafel (kopiëren op stevig wit papier is praktisch);
  • Materiaal naar keuze: pastelkrijt, kleurpotloden, waterverf, plakkaatverf

Meer leren over Close Reading?

Maandag 31 augustus 2020 starten we voor de vierde keer met de professionalisering Close Reading. Daarin werken we in 7 weken door het boek heen. Na die 7 weken ben je in staat om zelf een verantwoorde les Close Reading te geven. Voor uitgebreide informatie en aanmelden kijk je hier, of klik je op de link hieronder. De download vind je onderaan deze pagina.

Laat een reactie achter