Steekbeesten en kriebeldieren

Steekbeesten en kriebeldieren: Wat eten ze? Hoe bewegen ze? Hoe herken je ze? En waar leven ze? Van Goor neemt ons mee op ontdekkingsreis in de wondere wereld van de kriebelbeestjes.

Steekbeesten en kriebeldieren: de inhoud

Voorzijde Steekbeesten en Kriebeldieren

Voorzijde Steekbeesten en Kriebeldieren

Het boek heeft een mooie opbouw in 5 delen;

  1. Wat zijn steekbeesten en kriebeldieren;
  2. Het leven in de lucht;
  3. Het leven op en onder de grond;
  4. In het water;
  5. Bijzondere steekbeesten en kriebeldieren.

Er bestaan 3 grote groepen van deze dieren. De weekdieren, de ringwormen en de geleedpotigen. Die laatste ben ik niet zo gek op. Daar vallen ook de spinnen onder. En laat ik daar nu minder goede vriendjes mee zijn ūüėČ

Van alle dieren wordt verteld waar ze wonen, hoe ze geboren worden, en hoe ze er precies uitzien. Dat laatste is tot in detail getekend.

In de klas en thuis

Citaat uit Steekbeesten en kriebeldieren

Citaat uit Steekbeesten en kriebeldieren

Bij mij in de klas zijn ze dol op het vangen van dieren. Nu zit onze school momenteel op een tijdelijke locatie, ivm nieuwbouw. Hier hebben we lang niet zoveel bomen, groen en struiken als op ons vorige plein. Toch komen de kinderen vrijwel iedere dag met diertjes aanzetten. Vaak zijn het pissebedden die ze onder loszittende stenen weten te vinden. Ook is er een hoekje ontdekt waar lieveheersbeestjes zich graag verstoppen. En de allermooiste plek is onderaan de regenpijp, daar zitten soms ook kikkers!

In het boek worden goede tips gegeven over hoe je een diertje kunt vangen. Bij mij doen ze dat altijd met de hand. Alleen hoe kleiner en dus hoe kwetsbaarder een diertje is, hoe voorzichtiger je ermee om moet gaan. Daarom is het ook handig om bijvoorbeeld lieveheersbeestjes met een zacht penseeltje te vangen. Voor diertjes die nog kleiner zijn, kun je een mondstofzuiger maken. Je vind deze op blz 25. En ik weet nu al dat bij ons thema Kriebelbeestjes, dit een zeer gewaardeerd voorwerp zal gaan worden!

In het boek worden naast de mondstofzuiger meerdere mogelijkheden gegeven om dieren van dichterbij te kunnen bekijken. Zo staat er een plan voor een slakkentterrarium in, evenals manieren om schuilholletjes voor de dieren te maken.

Bij ieder hoofdstuk wordt ook een kleine quiz gegeven. Een leuke manier om te zien wat de kinderen allemaal al weten.

Mocht je onderzoekers in je klas hebben, en/of binnenkort over insecten gaan werken, dan is dit boek een waardevolle aanvulling op je thema.

 

Voorzijde Steekbeesten en Kriebeldieren

Meer lezen en bestellen

Steekbeesten en kriebeldieren
Auteur Nathalie Tordjman
Illustraties door Emmanuelle Tchoukriel en Julien Norwood
Uitgeverij Van Goor
ISBN 9789000363926

Laat een reactie achter