Lemniscaat Natuurlijk; daar ontdek je het mee!

Momenteel presenteert Lemniscaat vol terechte trots haar nieuwe fonds; het Natuurfonds Lemniscaat Natuurlijk. Na Lemniscaat Uit de kunst, waar ik een enorme fan van ben, is het nu tijd de natuur de aandacht te geven die ze verdient. Dat doen ze zeer verdienstelijk met dit mooie fonds, waar we graag een aantal boeken uitlichten.

Achtergrond van het fonds

Lemniscaat Natuurlijk

Lemniscaat Natuurlijk uitgelicht

Nederlandse kinderen bewegen steeds minder en zitten steeds meer binnen. Gamen lijkt momenteel tijdverdrijf nummer 1. Of dat ook iets te maken heeft met het opstarten van Lemniscaat Natuurlijk durf ik niet te zeggen, maar dat Lemniscaat Natuurlijk bij zal gaan dragen aan het meer buiten zijn van onze kinderen, dat verwacht ik wel! “We willen dat onze kinderen de natuur ingaan en daar niet alleen lekker rondspringen, maar ook hun ogen en oren de kost geven… De natuur van dichtbij, maar ook de natuur van ver weg. Vreemde beesten, bedreigde diersoorten. Een wereld waar je steeds meer over te weten wilt komen”, schrijven ze in hun boekbericht.

Het geheime boek van de ontdekkingsreiziger

Het geheime boek

Het geheime boek bestellen

Hoe dit boek tot stand is gekomen is werkelijk zo bijzonder, dat je je bijna afvraagt of het echt is. Gevonden door Teddy Keen, die dan ook als samensteller van dit boek genoemd wordt. Niet als auteur. Maar hoe toevallig is het dat Keen een wel heel creatieve achtergrond heeft? Maar daar gaan we het verder niet over hebben, voor de pracht van het boek maakt het niet uit. Lees een stukje mee met wat Keen schrijft als voorwoord:

Voorwoord door de samensteller

“Vier jaar geleden trok ik met vrienden door een uithoek van de Amazone, toen we een oude verlaten hut aantroffen. In een hoek van het kampement vonden we, begraven onder omgevallen palmbomen, een metalen kistje dat in de loop van de jaren dicht was geroest. Nieuwsgierig maakten we het open. Daar zagen we een aantal aantekeningenboeken, dagboeken en schetsboeken, prachtig behouden doordat ze in plastic zakken waren verpakt. Op dat moment wisten we nog niet dat we het levenswerk van een onbekende kunstenaar en ontdekkingsreiziger hadden gevonden”. Bij het kistje vonden ze een brief die de onbekende ontdekkingsreiziger wellicht aan twee van zijn kinderen, A en L, geschreven heeft. Moraal daarvan: “Wees een goed mens, beleef avonturen, en let op je ouders”.  Al deze aantekeningen en tekeningen zijn vervolgens door Keen samengebracht in dit prachtige dikke boek, waar ik jullie graag meer over vertel.

Aanrader!

Van de Sahara tot Borealis, en van Canada tot het Amazonegebied neemt de onbekende ontdekkingsreiziger ons mee. Hij vertelt over hoe je kunt kamperen, hoe je een vlot bouwt, je eigen eten kunt vinden en bereiden en over hoe je kunt navigeren in de natuur. Daar waar je mobieltje geen Google maps meer kan bereiken 😉 Er gaat een bepaalde romantiek van het boek uit. Het kan niet anders dan dat je na het lezen van dit boek zelf ook op ontdekkingsreis wilt! Het boek heeft bij ons een prominente plek in de kast gekregen. We pakken het er graag eens bij om te genieten van de prachtige tekeningen, en weg te dromen naar plaatsen hier ver vandaan.

De walvis begon aan wal

De walvis begon aan wal

De walvis begon aan wal bestellen

Een boek vol ontdekkingen over de dieren van nu en hun relatie met de dieren van vroeger. Wist je bijvoorbeeld dat vogels een soort van dino’s zijn? Nee? Ik ook niet! Dit boek staat vol met van die leuke weetjes! Aan de hand van de evolutietheorie, je weet wel, die van Darwin, wordt er verteld waarom dieren van nu eruit zien zoals ze eruit zien. Het boek begint met een uitleg aan de hand van een tijdlijn. Dat is handig, zo heb je meteen alle tijdvakken weer op een rijtje! Vervolgens krijg je aan de hand van echt prachtige tekeningen te zien hoe verschillende dieren zich hebben aangepast aan veranderende omstandigheden. Dat gebeurde natuurlijk niet in 1 keer, daar ging miljoenen jaren overheen. Maar toch: de dieren pasten zich aan!

De evolutie gaat door. Momenteel zijn er veel dieren die met uitsterven bedreigt worden. Dat vinden we allemaal heel erg. Als je echter naar de evolutietheorie kijkt, gebeurt dit al jaren. Zwakkere dieren kunnen niet overleven, en sterkere dieren ontwikkelen zich tot nog sterkere dieren om met de veranderende omstandigheden om te kunnen gaan. Neemt niet weg dat het volgens mij toch nog steeds het allerbeste is gewoon goed voor onze planeet te zorgen, zodat we nog lang met zijn allen hier kunnen genieten! Geschreven door Dougal Dixon, Hannah Bailey verzorgde de tekeningen.

Speurpoep en andere spannende sporen

Speurpoep bestellen

Wanneer je lekker buiten bent, aan het spelen, of aan de wandel, kun je allerlei sporen van dieren tegenkomen. Van pootafdrukken tot veren en van haren tot aan poep. Hoe handig is het dan, dat je een naslagwerk als Speurpoep erbij kunt pakken, om uit te pluizen van welk dier het spoor is dat je ontdekt hebt?! Wat fijn is, is dat bij veel vondsten ook afmetingen genoemd worden. Zo is het nog gemakkelijker om bijvoorbeeld het juiste dier bij je gevonden spoor te vinden! Dit boekt stimuleert kinderen om naar buiten te gaan en op ontdekkingsreis! Hoe makkelijk is het om veertjes, poep of pootafdrukjes te vinden. Zelfs wanneer je in de stad woont; de natuur is overal! Geschreven door Andy Seed, vertaald door Jesse Goossens en tekeningen van Claire Almon.

 

Mijn NATUUR speurpakket

Mijn natuur speurpakket

Speurpakket bestellen

Als apotheose van dit mooie aanbod, een mooie set die er letterlijk voor gemaakt is om mee naar buiten te nemen. (Persoonlijk zou ik dat met de eerder genoemde titels wat spannender vinden, maar het speurpakket is ervoor gemaakt om buiten mee aan de slag te gaan). Kinderen worden gestimuleerd om te tekenen, knutselen en ontdekken. Wat een mooie combinatie van vaardigheden!

Inhoud van het pakket

  • de omslag van het boek is meteen ook een klemmap om je boekje of werkbladen stevig in vast te maken wanneer je er mee aan de slag gaat;
  • werkbladen over speurbeestjes, een 10-minuten trektocht, een natuurspeurkaart en 2 kaarten voor een wrijfafdruk;
  • 5 dubbelzijdige kaarten met dieren die je tegen kunt komen in je omgeving;
  • een toffe poster om af te vinken wat je al gezien hebt (alleen geen vink 😉 ;
  • Boekje met 15 natuur activiteiten die je thuis of op school uit kunt voeren.

Al met al een supertof pakket waar je natuurliefhebbers en/of echte natuurdetectives gek op zullen zijn! Je kunt met dit boek letterlijk ook een heel project rondom de natuur uit je directe omgeving opzetten. Alles zit erin!

Los van de besproken titels, waarvan je al foto’s op insta voorbij hebt zien komen, en ook zult blijven zien komen, heeft Lemnsicaat inmiddels een mooi uitgebreide lijst met natuurtitels op haar naam staan

Laat een reactie achter