Leesvoer voor de onderbouw Vol.1

Onze nieuwe serie blogs over leesvoer zullen we anders opzetten dan we tot nog toe gedaan hebben. Per bouw bespreken we welke toffe titels er onlangs zijn bijgekomen, en waarom deze wellicht een mooie aanvulling zouden zijn voor jouw schoolbieb of de bieb in je klas. Daarbij zetten we boeken van verschillende schrijvers, illustratoren en uitgeverijen naast elkaar, zodat we je een mooi en divers aanbod kunnen laten zien, iedere post weer. Hierbij de allereerste ‘Leesvoer voor de onderbouw’. (prenten)Boeken die geschikt zijn vanaf de onderbouw (en vaak ook nog geschikt zijn voor de middenbouw).

Ties en Trijntje op de Boerderij

Meer lezen en bestellen

Wederom een heerlijk avontuur van Ties en Trijntje. De verhalen van deze twee in december, zorgden in mijn groep voor veel leesplezier, en dat gaat deze nieuwe titel vast en zeker ook doen!

Deze keer mogen ze gaan logeren bij oom Jaap en tante Wimmy. En dat wordt natuurlijk genieten, zeker wanneer er ook nog een kalfje geboren gaat worden. Maar niet alles is altijd alleen maar leuk op de boerderij, er gaan ook dieren dood, en er kan een neef zijn die niet altijd even leuk doet. En onder logeren kun je ook wel last van heimwee krijgen. Gelukkig zijn oom en tante ZO ontzettend lief, dat ook weer goedkomt. En alsof het gewone leven op een boerderij nog niet spannend genoeg is, vinden Ties en Trijntje ook nog eens een schatkaart!

Over het leven op een boerderij, over avonturen beleven, het omgaan met vreugde en verdriet, en over kennis maken met tostis uit de kerk?.

Yvon Jaspers
Tekeningen van Philip Hopman
Uitgeverij Ploegsma
ISBN 9789021679488
Prijs 13,50

 

Kom je mee?

Meer lezen en bestellen

De ouders van Nesta zijn gescheiden. Zijn vaste maatje is zijn kat, Bardo. Maar Bardo woont bij mama, dus altijd wanneer Nesta bij zijn papa is, mist hij zijn kat. Gelukkig is Nesta inventief, en bedenkt hij een manier om Bardo mee te nemen naar zijn vader.
En daar ontstaan een boel nieuwe en leuke relaties door….

Over dilemma’s waar je als kind van gescheiden ouders mee te maken kunt krijgen, over oplossingen en over een mooi nieuw begin. Mooie leesvoer als aanvulling voor je schoolbieb, zeker wanneer je te maken hebt met ouders van gescheiden kinderen. Lees je mee?

Grootzus(ill) en Sjoerd Kuyper
Uitgeverij Rubinstein
ISBN 9789047626411
Prijs 14,99

 

Wat rijmt er op stoep?

Meer lezen en bestellen

Ken je dat, dat je in je klas met rijmen bezig bent, en dat de kinderen niets liever willen dan vieze of rare woorden rijmen? Dit boek speelt daar handig op in. Thomas gaat onderweg naar zijn oma met een kadootje, omdat het haar heelveelste verjaardag is. Maar onderweg gebeuren er allerlei rare dingen. En die zijn allemaal de schuld van….

Komt Thomas wel bij zijn oma aan? En wat zegt oma over alles dat onderweg is gebeurd?

Harmen van Straaten speelt leuk in op datgene wat kinderen graag doen: rijmen met vieze en rare woorden. Vlak voordat de bladzijde omgeslagen moet worden, staat er een onafgemaakte zin, waarvan het rijmwoord raar zou kunnen zijn. Op iedere volgende bladzijde wordt dan het juiste vervolg van de zin en het juiste rijmwoord onthuld. Leuk bedacht en zorgde bij mij in de klas voor hilariteit alom! En oma? Die doet het op de laatste pagina’s nog even dunnetjes over!

Harmen van Straaten
Uitgeverij Leopold
ISBN 9789025876975
Prijs 14,99
Leeftijd vanaf 4 jaar

 

Wolkje

Meer lezen en bestellen

Dit verhaal begint met een klein, schattig wolkje. Misschien ken je ze wel? Die kleine, witte schapenwolkjes waar je de ene keer een schaapje end e andere keer een konijntje in ziet. Dit is het verhaal van zo’n wolkje. Alleen, net als met kinderen; kleine wolkjes worden groot. En grote, zware wolken geven regen. Tsja, daar is niet iedereen altijd even blij mee.

Gelukkig zijn er ook mensen, dieren en planten die wel blij zijn met de regen die Wolkje geeft.

Een schattig verhaal over het wel en wee van (een) Wolkje. Goed om te gebruiken als onderdeel van een lessenserie over bijvoorbeeld de waterkringloop, en zelfs over de kringloop van het leven.

Ann Booth
Tekeningen Sarah Massini
Uitgeverij Ploegsma
ISBN 9789021679310
Prijs 12,99
Leeftijd vanaf 4 jaar

Dit was ons eerste blog in deze serie van Leesvoer. Werk je in de middenbouw of bovenbouw, lees dan ook die Leesvoerblogs!

Laat een reactie achter