Leesvoer voor de middenbouw Vol1

Onze nieuwe serie blogs over leesvoer zullen we anders opzetten dan we tot nog toe gedaan hebben. Per bouw bespreken we welke toffe titels er onlangs zijn bijgekomen, en waarom deze wellicht een mooie aanvulling zouden zijn voor jouw schoolbieb of de bieb in je klas. Daarbij zetten we boeken van verschillende schrijvers, illustratoren en uitgeverijen naast elkaar, zodat we je een mooi en divers aanbod kunnen laten zien, iedere post weer. Hierbij de allereerste ‘Leesvoer voor de middenbouw’.

Spookweerwolven

Meer lezen en bestellen

Sinds mijn kinderen op de basisschool zaten, ben ik weg van de boeken van Dolfje. Ook nu ze ouder zijn, blijf ik de boeken kopen en lezen. Extra leuk dus om een Dolfje recensie te schrijven!

In deze 20e Dolfje Weerwolfje mogen Dolfje en Noura mee in de luchtballon van neef Leo. Leo regelt dat voor Dolfje, omdat het Dolfje heerlijk zou lijken om tussen de sterren in, tot heel dicht bij de maan te komen. Nu is Leo heel lief, maar ook knetteronhandig. Uit zijn schuur haalt hij allerlei onderdelen waar hij een luchtballon van in elkaar zet. Ready for take-off! En samen vertrekken ze richting de maan. Of toch niet? De ballon gaat niet omhoog, maar vaart ergens anders heen! Onderweg zien ze Noura, die ook mee mag. Ze varen verder, totdat het helemaal mis gaat. De ballon raakt een boom en loopt sissend leeg. Met het mandje landen Leo, Noura en Dolfje op de binnenplaats van een spannend kasteel…

Binnen in het kasteel gekomen, horen ze een stem. Het is spannend, een beetje eng zelfs! En als er dan ook nog bezitterige schaduwen in het spel komen, wordt de spanning Dolfje, Noura en Leo teveel. Ze willen weg! Maar hoe kom je weg uit een kasteel met zoveel gangen…
Gelukkig komt er hulp uit wel heel bijzondere hoek!

Deze 20e Dolfje is een waar eerbetoon aan neef Leo, die al sinds Volle maan in de boeken van Dolfje een rol speelt. Leuk is dat er tijdens het verhaal zoveel pech is die neef Leo overkomt. Hij is dan ook met recht de geneusde held van dit nieuwste Dolfje verhaal!

Paul van Loon
Tekeningen Hugo van Look (met een beetje hulp van Leo)
Uitgeverij Leopold
ISBN9789025876814
Prijs 13,99
Leeftijd 7-10

Joris en het reuzen raadsel

Meer lezen en bestellen

Joris gaat samen met de maar-niet-heus-reus op zoek bij de reuzenzus, Reusalie. Zij woont op het eiland Schone Schijn, een eiland dat zijn naam eer aan doet bij Siberië… Alleen is Reusalie nergens te bekennen, en dat is wel vreemd, want ze stond op het punt te gaan trouwen. Wat is er met dit eiland dat Reusalie er vandoor is? En gaat die bruiloft nog wel door? Niets is wat het lijkt, en dat houdt het verhaal tot het einde toe spannend.

Dit is deel 2 in de Bofkont-serie. Pittig voor de groepen 4 en 5 om te lezen, en zeker ook geschikt voor groep 6/7. Uitdagend doordat er behoorlijk wat woorden/uitdrukkingen met een dubbele betekenis gebruikt worden. Wanneer je op school werkt met Close Reading, is dit boek goed in te zetten in groep 5/6. De tekeningen zijn in zwart/wit met rood als steunkleur. De enige keer dat ik het rood graag op een andere plek gezien zou hebben, is bij de kennismaking van Pico Bello, die zijn naam ook eer aan doet. Pico heeft namelijk een knalrode bloes aan volgens de tekst, alleen deze wordt in zwart/wit weergegeven. Het boek is gedrukt op chique, glimmend papier. Ik hou daarvan 🙂

Thijmen Gijsbertsen
Tekeningen van Marja Meijer
Uitgeverij Van Holkema & Warendorf
ISBN 9789000359493
Prijs 12,99
Leeftijd 7-11

Bzzz; de kleinste bankoverval ter wereld

Meer lezen en bestellen

Humor! Dat is het eerste woord dat er in me opkomt bij dit boek. De hoofdpersoon in dit boek is mug 93. De ik-figuur. Bij de muggen zijn het de vrouwtjes die bloed zuigen. Maar de vrouwen in dit boek vinden dat de mannen ook wel eens wat mogen doen voor de kost. Zo gezegd, zo gedaan. Mozze bedenkt een ingenieus systeem waarmee de mannen ook bloed kunnen zuigen, en gebroederlijk vertrekken ze.  Maar weet je wat het is met muggen? Ze kunnen maar heel weinig bloed tegelijk opzuigen! Per ongeluk komen ze echter achter het bestaan van de bloedbank. En weet je wel hoeveel bloed er te vinden is een bloedbank?!

Maar ja, hoe krijg je dat bloed naar buiten, zonder dat je zelf platgeslagen wordt of wordt doodgespoten met verdelgingsspray? Want het leven van een mug is kort en gevaarlijk!

Wat leuk is aan dit boek, is dat feit en fictie met elkaar vermengd worden. De informatie die er over muggen gegeven wordt, is feitelijk juist. Lichte spanning gecombineerd met leuke weetjes die verwerkt zitten in het verhaal zonder dat het een echt informatief boek wordt, en vooral veel humor!

Alexander Kikwood Brown
Tekeningen van Andreas Iversen
Uitgeverij Lannoo
ISBN 9789401458047
Prijs: 12,99
Leeftijd 7-11 jaar

Kasper wordt een kip

Meer lezen en bestellen

Ok, ik had me serieus verheugd op dit boek. Ik had een soort van weerwolvenverhaal a la kip verwacht. En om je meteen uit de droom te helpen; dat gebeurt dus niet.

Wat er wel gebeurt is misschien nog wel interessanter! Kasper verandert op de gekste momenten in een dier. Maar hoe kan dat zomaar? Hij gaat samen met zijn vrienden op onderzoek uit. Samir, Hogan en Flora komen er achter dat er een bepaalde aanleiding is die Kasper in een dier en weer terug laat veranderen. Maar niet iedereen mag daar natuurlijk achter komen. Het zou wel heel raar zijn wanneer dat zou gebeuren. Totdat Dylan, en Dylan is echt niet zo’n leuke jongen, erachter komt.

Tegen het einde van het verhaal staan Dylan en Kasper samen op het podium, want ondertussen moet er ook nog een show aangeleerd en opgevoerd worden ? en op het podium doet Dylan iets, waardoor Kasper voelt dat hij gaat veranderen. Zomaar. Voor een volle zaal met mensen zal zijn geheim bekend gemaakt worden.

Of toch niet……

Deel 1 in een toffe nieuwe Kasper-serie. Het wachten is nu al op deel 2; Kasper wordt een T-rex. Wellicht worden in dat deel nog weer meer puntjes op de spreekwoordelijk i gezet. Kasper wordt een kip is in ieder geval een veelbelovend eerste deel!

Sam Copeland
Tekeningen van Sarah Horne
Uitgeverij Gottmer
ISBN 9789025769161
Prijs 9,99
Leeftijd

Tot zover deze eerste editie van Leesvoer voor de middenbouw. Werk je in een bovenbouwgroep, of zoek je gewoon toffe titels voor de bovenbouw? Lees dan  ook onze eerste Leesvoer voor de bovenbouw.

Laat een reactie achter