Leesvoer voor de Bovenbouw, Vol2

Hierbij alweer deel 2 van leesvoer voor de Bovenbouw. We laten jullie kort maar krachtig kennis maken met toffe titels die de laatste weken zijn uitgekomen en die een mooie aanvulling zouden zijn op je schoolbieb of klassebieb! In dit blog ‘Verboden te vliegen’ van Martine Letterie en Rick de Haas. Superjuffie en het apencircus van Janneke Schotveld en Annet Schaap. EN het debuut van schrijversduo Jeroen van Koningsbrugge en Marie-Claire Witlox; Elvis&Jones.

Verboden te vliegen

Verboden te viegen

Meer lezen en bestellen

Over de inhoud van dit boek ga ik niet teveel verklappen. Het is namelijk ZO mooi, dat je het echt zelf moet lezen. De rode draden in dit verhaal zijn die van de kleine Fietje en die van de duiven. Het ene hoofdstuk is geschrven vanuit Fietjes beleving, een volgende uit de beleving van de duiven. Fietje praat met de duiven, niet dat ze ooit echt iets terugzeggen. Maar toch heeft het iets van communiceren weg. Het verhaal van beiden begint voor de oorlog. Vervolgens mag de lezer meeleven met zowel Fietje als met de duiven: hoe komen zij de oorlog door? Duiven werden namelijk weggehaald, want stel je voor dat ze boodschappen over zouden brengen als postduif.

De duiven bij Fientjes huis, wacht een ander lot. Zij worden goed beschermd totdat de oorlog voorbij is, en zij weer vrij zijn om te vliegen.

Martine kreeg eerder al een zilveren griffel voor Kinderen met een ster. Ze heeft de gave om de gruwel van de oorlog naar kindertaal om te zetten. Om zo, dichtbij hun belevingswereld, te zorgen dat wij leren van wat gebeurd is, en voor altijd mogen herinneren. Van mij een 10 met een griffel!

Verboden te vliegen, Martine Letterie en Rick de Haas, Uitgeverij Leopold, Prijs €15,99

Superjuffie en het apencircus

Superjuffie en het apencircus

Meer lezen en bestellen

Van het circus aan het begin van ‘Verboden te vliegen’, door naar het circus van juf Josje en Hakim. Het is vakantie, en heeeeel warm. Af en toe twijfelt juf Josje of Hakim het wel met haar uit zal houden. Ze is echt dol op hem hoor, maar wanneer er een dier in nood is, moet ze gewoon een hap van een krijtje nemen en op reddingstocht gaan!

Juf Josje heeft zin in een rustige zomer. Eentje waarin ze af en toe een dier redt, en waarin ze nauwelijks kinderen ziet. Maar dat loopt allebei een beetje anders. Het circus is in de stad. Maar doordat een circus geen dieren meer mag gebruiken bij de shows, is het lastig voor ze om een tof programma te laten zien. Juf Josje is zo lief om een trapezeact te doen, en vliegt daarna zo de tent uit. Naast de tent staat namelijk de wagen van de directeur. En wat daarin zit? Een aap! Tsja, dan kun je je natuurlijk wel bedenken wat Superjuffie moet doen he?!

Opnieuw een mooie titel in de Superjuffie serie. Stiekem wil ik zelf ook wel een Superjuffie zijn!

Superjuffie en het apencircus, Janneke Schotveld, Van Holkema en Warendorf, Prijs €13,99

Elvis&Jones

Elvis en Jones

Meer lezen en bestellen

Elvis&Jones is het debuut van schrijversechtpaar Van Koningsbrugge en Witlox, en wat voor een!

Wanneer Elvis en Jones stiekum op zolder spelen, ontdekken ze, acher een gat in de muur, een oud, roestig, vierkant doosje, In dat doosje zit een brief. De brief is geschreven door Hannah. Hannah woonde in dit huis in 1967; heel wat jaartjes voor Elvis en Jones dus! in de brief geeft Hannah aanleiding voor een speurtocht door het huis heen, en vervolgens ook door Amsterdam heen. Broer en zus komen op het spoor van een misdaad die in 1967 gepleegd is. Tijdens hun speurtocht verzamelen ze bewijsmateriaal dat ze uiteindelijk aan hun vader geven, die rechercheur is. Zou het genoeg zijn om het misdrijf zoveel jaar na dato alsnog op te lossen?

Hoe leuk is het wanneer je als ouders samen zo’n boek voor je kinderen kunt schrijven, en helemaal tof dat alle Nederlandse kinderen daar nu van mogen meegenieten! Zelfs als volwassene heb ik van dit boek gesmuld. Op naar een vervolg!

Elvis&Jones, Jeroen van Koningsbrugge en Marie-Claire Witlox, Uitgeverij Van Goor, Prijs € 16,99

Tot zover Leesvoer voor de Bovenbouw. Ben je benieuwd naar Leesvoer Bovenbouw Vol1? Klik dan hier.

Laat een reactie achter