Leesvoer voor de bovenbouw Vol.1

Onze nieuwe serie blogs over leesvoer zullen we anders opzetten dan we tot nog toe gedaan hebben. Per bouw bespreken we welke toffe titels er onlangs zijn bijgekomen, en waarom deze wellicht een mooie aanvulling zouden zijn voor jouw schoolbieb of de bieb in je klas. Daarbij zetten we boeken van verschillende schrijvers, illustratoren en uitgeverijen naast elkaar, zodat we je een mooi en divers aanbod kunnen laten zien, iedere post weer. Hierbij de allereerste ‘Leesvoer voor de bovenbouw’.

Geheimen passen niet in een verhuisdoos

Afb bij Geheimen passen niet

Meer lezen en bestellen

Wat moet je doen als je een geheim hebt waar je met niemand over kunt praten?
In Geheimen passen niet in een verhuisdoos, maken we kennis met Vere. Vere heeft een zwaar geheim dat op haar schouders drukt. Ze is dan ook blij dat ze gaat verhuizen. Weg. Opnieuw beginnen. Ze meet zichzelf een nieuwe look aan, wil haar oude ik, en daarmee haar geheim, achter zich laten.

Dan ontmoet ze Freia. Ze komen naast elkaar te zitten in de klas, en worden vriendinnen. Maar of deze vriendschap nu echt zo gezond is? Freia trekt haar mee in een gevaarlijk spel…

Dit boek maakt verschillende onderwerpen waar jonge pubers mee te maken kunnen hebben bespreekbaar. Vriendschappen, en wanneer die wel/niet gezond zijn. Of seksualiteit, en wanneer dat wel/niet gepast is. En over geheimen, die iedereen wel lijkt te hebben, maar die vaak beter zijn om te delen

Hoe het Vere vergaat, of ze haar geheim kan vergeten, of dat ze gaat leren praten; je leest het in Geheimen passen niet in een verhuisdoos. Leesvoer voor de bovenbouw lezers die wel tegen een beetje realistische spanning kunnen.

Auteur: Marike Goslinga
Uitgever: Leopold
ISBN 9789025876715
Prijs 14,99

Drie is te veel

Link naar wederverkoper

Meer lezen en bestellen

Olivier gaat de zomervakantie naar Ameland. Zonder zijn ouders, dat wel. Hij wordt door een oppas naar het eiland gebracht, en gaat daar bij zijn oom en tante logeren. Hij ziet er een beetje tegenop. Maar dan gebeurt er iets spannends, hij ziet namelijk een geheimzinnige man bij de winkel tegenover zijn logeerhuis. Olivier raakt bevriend met het meisje dat hij in die winkel leert kennen, Klaas (eigenlijk Klazien) en met de vriendin van Klazien, Maddie. Maar gaat dat wel goed met zijn drieen? Het trio komt tijdens deze vakantie in verschillende spannende situaties terecht. Op zo’n manier spannend, dat je door wilt lezen om te weten hoe het verder gaat. Wat is er precies met die geheimzinnige man? Loopt deze vakantie wel goed af voor Olivier, Maddie en Klaas?

Een tof verhaal voor kinderen vanaf 10 jaar die wel van een beetje spanning houden!

Auteur: Martine Kamphuis
Uitgever: Ploegsma
ISBN 9789021679570
Prijs 13,99

Tom Groot: Een monster, hoe dan?

Link naar wederverkoper

Meer lezen en bestellen

Alweer de 15e in de serie van Tom Groot. Net als altijd vol met doedels van Tom en avonturen die hij beleeft met zijn vrienden Dirk, Amy en Marcus. Maar deze keer ook met juf Gruis die hun eigen meester Fullerman komt vervangen. En sinds de juf op school is, gebeuren er rare dingen! Dozen die zomaar bewegen, eten dat verdwijnt, knutselpapier dat eruit ziet alsof eraan geknabbeld is. Heel vreemd allemaal! Zou het misschien een monster zijn??? Wederom een vrolijk en luchtig boek in deze serie. De kinderen in je groep zullen ook deze weer met plezier lezen!

De tekenopdrachten die Dirk en Tom elkaar op blz 70-73 geven, zijn trouwens ook een erg leuk idee voor een tekenles in de klas! En maken van dit boek meer dan ‘alleen maar’ leesvoer voor de bovenbouw 😉

Liz Pichon
Uitg Gottmer
ISBN 9789025770976
Prijs 15,99

Robonerds

Link naar wederverkoper

Meer lezen en bestellen

Dit verhaal wordt verteld door Marc. Marc is de ik-persoon in het boek. Hoofdstuk 1 begint al spannend: “Er staat een doos in de voortuin. Hij is groot. Bruin… Hij is voor mij. Hoe ik dat weet? Iemand heeft met dikke zwarte stift ‘Marcus’ op de zijkant geschreven… Ik kan helemaal nergens anders meer aan denken, zo benieuwd ben ik, ik wil hem openmaken. Ik wil hem NU openmaken. Dus sleep ik de doos naar binnen…

In de doos blijken allemaal onderdelen te zitten. Nieuwsgierig en handig als Mark is, begint hij te knutselen totdat hij naar bed moet. De volgende dag blijkt dat het een robot is, Rooob. Rooob heeft zichzelf afgebouwd. En waar je zou denken dat robots alleen elektriciteit en af en toe een poetsbeurt nodig hebben, heeft Rooob chronische honger. Hij eet werkelijk alles wat los en vast zit. En tsja, wat erin gaat, moet er ook weer uit. Bij Rooob blijkt dat nogal een gevaarlijke onderneming te zijn. Hij lanceert namelijk harde bruine klonten uit iets dat zijn achterste zou kunnen zijn. En deze klonten worden met zo’n enorme snelheid gelanceerd, dat het levensgevaarlijk is in hun baan te komen!

Hoe reageren zijn vrienden? En is het mogelijk zo’n agressieve veelvraat van een robot in toom te houden? En hoe voorkom je dat er meer robots per ongeluk in elkaar worden gezet? Een vrolijk en spannend boek voor jongens, maar zeker ook voor meisjes die wel van een beetje spanning en techniek houden!

Jarrett Lerner
Illustraties van Kees de Boer
Uitgeverij Condor
ISBN 9789492899354
Prijs 14,50

 

Tot zover Vol.1 van Leesvoer voor de bovenbouw. Ook de middenbouw en de onderbouw zullen aan bod komen in deze nieuwe serie!

Laat een reactie achter