Leesbevordering in de klas en thuis

Hoe je leesbevordering thuis en in de klas vorm kunt geven

Halfvolle klassen, thuiswerkende ouders en kinderen, gesloten bibliotheken. Hoe kun je in deze vreemde periode toch aandacht schenken aan leesbevordering thuis en in de klas?

Voorlezen

De afgelopen periode had ik via Teams contact met de kinderen uit mijn groep 4. We hebben iedere dag een groep 4 kwartiertje gehad waarbij we even kletsten, een spelletje speelden of ik als leerkracht voorlas. Ik koos hiervoor prentenboeken en korte verhalen. De kinderen zochten een lekker plekje en genoten van de verhalen. Als je als leerkracht immers laat zien dat lezen bij jou als leerkracht voor plezier zorgt, zorgt dit ook voor leesmotivatie en plezier bij de leerlingen.

Digitaal lezen

Nu de meeste bibliotheken nog steeds dicht zijn, is het goed om te kijken welke andere mogelijkheden er zijn om te lezen. Zo kan ieder kind met een bibliotheekpas gratis e-books lezen via www.onlinebibliotheek.nl of de ThuisBieb app. Op deze manier kun je lezen op je telefoon, tablet of laptop. Anders dan een fysiek boek, maar in deze vreemde tijd wel een mooie manier om toch boeken te kunnen aanbieden aan kinderen.

Luisterboeken

leesbevordering thuis

Via www.onlinebibliotheek/luisterbieb kun je toegang krijgen tot een uitgebreide collectie luisterboeken. Ook wanneer je geen lid bent van de Bibliotheek kun je diverse titels gratis beluisteren. Mocht het een uitdaging zijn om de concentratie te bewaren met alleen luisteren, biedt De Voorleeshoek uitkomst. Hier zijn filmpjes van complete boeken te vinden. Vanwege het coronavirus is deze service tijdelijk gratis voor iedereen. De Voorleeshoek richt zich met name op jonge kinderen. Ben je op zoek naar leuke verhalen voor oudere kinderen dan is het YouTube-kanaal van Jacques Vriens een leuke tip. De kinderboekenschrijver leest voor uit zijn eigen boek, Meester Jaap. Een mooie manier ook voor de leesbevordering thuis!

(Voor)Leesbingo voor leesbevordering thuis

Al op jonge leeftijd begint het stimuleren van leesplezier. (Voor)Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het zorgt niet alleen voor leesbevordering en leesplezier, maar ook voor sociale vaardigheden. Een mooie manier om aandacht te besteden aan het ‘vrije lezen’, op school en thuis, is de leesbingo. De afgelopen periode heb ik de leesbingo van Juf Bijtje verwerkt in mijn weektaak. Ik kreeg super leuke foto’s van kinderen die aan het lezen waren in de hangmat in de tuin, met een zaklamp onder een deken en op hun favoriete plekje in de tuin. Met de leesbingo’s van Marian, welke je hier vindt, kun je leerlingen motiveren om dagelijks te lezen.

Documentatiecentrum

Via DC Online van Documentatiecentrum kunnen kinderen online allerlei informatieve boeken lezen. De boeken staan geordend op leeftijd, maar er kan ook gezocht worden op thema of leesniveau. Na het lezen kan er gekozen worden voor Plus activiteiten. Dit zijn vragen en verwerkingsopdrachten, passend bij het gelezen informatieve boek.

Karaoke-lezen

Wil je kinderen mee laten lezen terwijl ze ook verhalen kunnen beluisteren, dan biedt Yoleo uitkomst. Yoleo biedt namelijk het ‘karaoke-lezen’: meelezen op het scherm, terwijl je naar het verhaal luistert. Dit kun je doen via de website of de app van Yoleo. Yoleo biedt een extra leesstimulans door het verdienen van punten met het lezen. Yoleo is gratis te gebruiken voor leden van de Bibliotheek.

Racelezen

Belangrijk bij het stimuleren van leesplezier is de vrije keuze bij kinderen. Kinderen dienen hun eigen leesvoorkeur te ontdekken. Hierbij kun je als leerkracht helpen door een rijke leesomgeving te creëren. Met de download die Esther maakte, kunnen kinderen vastleggen welk(e) boek(en) ze lezen. Ze maken er een leesrace van door elke keer een stukje weg te veroveren door 15 minuten te lezen.
* Kruis een vakje af voor ieder kwartier dat je leest. Noteer in het schema wat je per kwartier gelezen hebt. In hoeveel dagen kom jij bij de finish?
Je vindt de download helemaal onderaan dit blogbericht.

Estafette – Leesstoel

Binnen mijn weektaak heb ik ook aandacht gegeven aan technisch lezen passend bij onze methode Estafette. Estafette biedt digitaal diverse mogelijkheden voor kinderen om te oefenen met lezen. Wat ik het mooiste onderdeel van Estafette vindt, is de leesstoel. De leesstoel biedt leerlingen de mogelijkheid om een stukje wat ze voorlezen uit hun eigen leesboek, te laten horen aan de leraar. Dit doen ze door op de opneemknop te klikken.

Zo kon ik pas genieten van een verhaal over echte heksen, niet die heksen met malle zwarte hoeden en zwarte mantels op bezemstelen. Ook kan er in de huid gekropen worden van een reiziger, een nieuwslezer, een dichter of een grapjas.

Theaterlezen

Lezen is nog leuker wanneer je het samen kunt doen. Bij theaterlezen, ook wel toneellezen genoemd, neem je een rol van een personage uit de tekst op je en lees je samen de tekst hardop voor. Eigenlijk voer je een soort toneelstukje uit zonder decor e.d. Op de website van Leesletters zijn teksten te vinden die kinderen samen op afstand kunnen lezen. Er zijn zowel verhalen als moppen te vinden. Met een jarige leerling die dol is op moppen, heb ik via Teams een aantal Theaterleesmoppen gelezen. We hebben samen heerlijk geschaterd. De teksten en moppen zijn te vinden op: www.leesletters.nl/Theaterlezen/Theaterlezen-op-afstand

Hopelijk kun je met bovenstaande tips zorgen voor gemotiveerde lezers in de klas en thuis. Hoe heb jij met jouw groep gewerkt aan leesbevordering de afgelopen periode? Deel en inspireer anderen hieronder in een reactie!

1 reactie

  1. Magda van Tilburg op 20 juli 2020 om 00:12

    Mag ik nog een leesbevorderend project aanstippen? Gratis bewegende prentenboeken, met voice-over en tekst, jeugd novelles en strips zijn te vinden op de verhalensite https://www.booxalive.nl/mini of https://www.booxalive.nl/midi
    Veel leesplezier gewenst!

Laat een reactie achter